Gyros
Hozzávalók:
-
500 gramm fele arányban borjú, fele arányban pulykahúst (négy személyre)
-
Gyros, vagy görögös fűszerkeverék
-
Joghurt
-
Tejföl
-
Fokhagyma
-
Só
A felszeletelt húst szórjuk be a készen kapható gyros-fűszerkeverékkel, és hagyjuk másnapig pihenni, hogy puhuljon és átvegye a fűszerek izét. Serpenyőben süssük ki, majd vágjuk vékony csíkokra. Pitában tálaljuk, soronként váltva a gyrost és a kockára vágott paradicsomból, uborkából és szeletelt hagymából készített salátával. A tetejére joghurtból, tejfölből és fokhagymából, sóból öntetet készítünk.
Juhsajttal töltött paprika
Hozzávalók:
-
4 nagy piros paprika,
-
20 dkg Feta sajt,
-
2 tojás, 1 csomag petrezselyemzöld,
-
feketebors,
-
6 evőkanál olivaolaj,
-
2 evőkanál borecet
A paprikákat megmossuk és egy hosszanti vágással megnyitjuk. A paprikákat óvatosan kimagozzuk és kiöblítjük. Sós vizet forralunk és a paprikákat 10 percig előfőzzük, hideg vízzel leöblítjük és eltávolítjuk a héját.
A fetát egy tálban villával összenyomkodjuk, belekeverünk két felvert tojást. A petrezselyemzöldet megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk és a felét egy csipetnyi borssal a sajthoz keverjük. Ezzel töltjük meg a paprikákat. Egy serpenyőben olivaolajat közepes hőfokra hevítünk és a paprikákat abban forgatva tíz percig sütjük. A paprikákat egy tányérra helyezzük, meglocsoljuk az ecettel és díszítjük a maradék petrezselyemzölddel.
Sült padlizsán
-
4 padlizsán,
-
olívaolaj,
-
só
A padlizsánokat megmossuk, felszeleteljük és megszórjuk a sóval. Fél órán át állni hagyjuk. Ekkor tiszta vízben megmossuk, hogy a keserű anyagok eltávozzanak róla. Papírtörlővel leitatjuk a maradék nedvességet és lisztbe forgatjuk. Forró olajban kisütjük.
Hidegen, vagy melegen is tálalható, köretként, vagy önmagában fogyasztva is remek étel.
Görög gyümölcsleves
Hozzávalók:
Fagyasztott gyümölcs vegyesen 60 dkg,
1 citrom,
9 dl 100 %-os narancslé,
1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor,
10 dkg porcukor,
fél csomag vaníliáscukor,
2 dl tejszín.
A citromot alaposan meghámozzuk, a húsát kockákra vágjuk és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverjük és lefedve egy órára a hűtőbe tesszük. A gyümölcsöt összekeverjük a narancslével, három dl vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe tesszük, majd jéghidegen tálaljuk. Előételként és desszertként is megállja a helyét.
Görög húsgombócok
Hozzávalók:
-
1 kg darált marhahús,
-
2 fej apróra vágott hagyma,
-
2 tojás,
-
2-3 szelet kenyér,
-
2 ek apróra vágott petrezselyemzöld,
-
1 gerezd fokhagyma,
-
só, bors,
-
a sütéshez olaj,
-
kevés liszt.
Egy keverőedénybe beletesszük a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a tojásokat és a petrezselyemzöldet. A kenyeret beáztatjuk, majd és belemorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót és a borsot, majd alaposan összekeverjük. Kis gombócokat formálunk belőle és kb. 1-2 cm vastagságúra kilapítjuk. Lisztbe forgatjuk, majd forró olajban mindkét oldalát kisütjük.