Nagy rohanás volt nálunk reggel, elaludtunk, késésben voltunk.
- Nálad van a tornazsákod?
- Eltetted az uzsonnád?
- Hány órátok lesz? - repkedtek a szokásos, rohanós kérdések szegény, kocsiba tuszkolt gyerekeimhez, s közben nem is nagyon tudtam figyelni a válaszokat, 100 más dolog járt a fejemben pl.: MIT FŐZZEK MA?
Tegnap tészta volt, akkor ugye, ma nem lehet... és mi is van a hűtőben?...és mennyi időm lesz rá?...Nincs semmi jó ötletem.
Hát, így... ezzel a spontán módszerrel... vagy sikerült jót kitalálnom, vagy nem.
Rá kellett jönnöm - kis tudatosság, tervezés kell, hogy jobbat, többet adhassak a családomnak.
Jegyzetelni kezdtem kedvenc recepteket, a hűtőre mágneseztem a cetliket, s lassan rendeződni kezdett, mint egy táblázat. - Hétvégi recept...
Gyors ebéd...
zöldséges...
tésztás...
takarékos...
valami különleges...
Ha jó receptre találok, bővítgetem a táblázatot.
Futós napokon, elég csak rápillantanom. Sokat segít.
A legjobb talán az, ha a család együtt állítja össze a listát. Lehetne egy notesz a hűtő ajtón, hogy mindenki írja fel ötleteit, kívánságait.
Nálunk elsőként került fel a listára a sólet. Kevés előkészület kell hozzá, de 3-4 órán keresztül sül.
2 liba comb
2 füstölt libacomb
50 dkg kisszemű fehérbab
5-10 dkg árpa
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kanál liszt
pirospaprika
kevés só
5 tojás
Olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, egy kanál liszttel meghintem, megszórom pirospaprikával és ráöntöm az előző este beáztatott babot, 2 gerezd fokhagymát, és a húsokat. Annyi vízzel, hogy bőven ellepje, lefedve, sütőben lassan főzöm. Félidőben hozzáteszek kb. 5-10 dkg árpát, jól megmosott 5 egész tojást, és ha kell, pótolom a vizet. Ha elkészült kiszedem a tojásokat, megpucolom, félbevágom és azzal tálalom.
Sóderparti - Mit főzzek ma? |
Nincs semmi jó ötletem.
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |