Hozzávalók:
· 2 pohár joghurt (mindegy, hogy natúr-e vagy gyümölcsös, ez utóbbinál kalkuláljuk be a gyümölcs jellegét)
· 3 tojás
· 3 joghurtospohárnyi liszt
· 2 joghurtospohárnyi cukor
· 1 joghurtospohárnyi étolaj
· 1 csomag sütőpor
· 1 csomag vaníliás cukor
· gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, barack, szilva)
Elkészítése: A 2 pohár joghurtot összekeverünk a 3 tojással, majd a már üres poharakkal kimérjük a többi hozzávalót, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőport, és a vaníliás cukrot. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezzük, beleöntjük a tésztamasszát, majd kimagozott gyümölcsdarabokat adunk hozzá. Nagyon finom bármelyikkel. Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük.. Gyümölcs nélkül tortaalapnak is kiváló.
Magas, könnyű, lekváros
Hozzávalók:
- 1 bögre tej
- 2/3-ad bögre lekvár
- 2/3-ad bögre cukor
- 1 bögre fehérliszt
- 1 bögre (szitált) teljes kiőrlésű liszt, de lehet az egész is akár barna
- 2 tojás
- nagy evőkanál margarin
- 1.5 zacskó sütőpor
Elkészítés:
Mindent egyszerre összekeverünk jól egy tálban. Ha folyós lenne, plusz liszttel javítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Középmeleg sütőben sütjük a képen látható szín eléréséig. (talán 20-25 perc). Nagyon magasra feljön, nagyon könnyű!
Csokidarabokkal
Hozzávalók:
1 bögre cukor
1 bögre tej
1,5 bögre liszt
1 tojás
1 sütőpor
1 kis só
Elkészítés:
Minden fentit jól elkeverünk, majd ízlés szerint ízesítjük: idénygyümölccsel, csokidarabokkal, bármivel. Darált mákkal is lehet, de akkor a tésztába kell belekeverni, és akkor csak egy bögre liszt kell. A mák dióval is helyettesíthető. Tehetünk banánt, csokis tortadarát és kókuszreszeléket a tetejére. Kivajazott tepsiben sütjük, 20-25 percig
Omlós csokis-banános
A tésztához:
3-4 érett banán
25 dkg vaj
kétdecis bögre cukor
4 db tojás
3x kétdecis bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
egy decinyi csokoládédara
vaj a tepsi kikenéséhez
A mázhoz:
15 dkg tej tortabevonó
1 teáskanál olaj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tepsit kivajazzuk. A banánokat szétnyomkodjuk, majd a vajat elkeverjük a cukorral és a banánnal. A cukros banánhoz egyenként hozzákeverjük a tojásokat, aztán belekeverjük a lisztet, a sütőport és a csokoládédarát. A tésztát a tepsibe simítjuk, és a sütőben (középen,160 fokon) 15 percig sütjük. Ha megsült, a süteményt kicsit hűlni hagyjuk. A bevonót nagy darabokra vágjuk, az olajjal vízfürdőben megolvasztjuk, és a kihűlt süteményt bevonjuk. Mikróban pillanatok alatt elolvad, bevonjuk a sütit, mutatós a fehércsoki-reszelék, vagy pöttyözés a tetejére.
Illatos mézes
Hozzávalók: 3 tojás, 1 pohár olaj, 1 pohár cukor, 1 pohár méz, 3 pohár liszt, 1 pohár tej vagy víz, fél kiskanál szegfűszeg, fél kiskanál fahéj, 1 kiskanál vaníliacukor, 1 sütőpor
A tojást, az olajat, a cukrot és a mézet összekeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és egyenletes tésztává kavarjuk. Egy tepsit margarinnal kikenünk, a tésztát beleöntjük, és előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütjük. Magában, de baracklekvárral is kínálhatjuk. Sokáig puha marad.