Nincs annál jobb, mint mikor belépsz az otthonodba és a karácsony aromája leng körül. Ez az az illat, amitől rögtön a meleg jár át, még ha kint tombolnak is a mínuszok. Van néhány tökéletes trükk arra, hogy ezt az illatot hosszan és folyamatosan fenntarthasd.
A mézeskalács készítés és az illata a konyhában már összenőtt az ünnepekkel. Nem is kell lecserélni, de ki lehet próbálni valami nagyon hasonlót, aminek inkább almás pite illata van.
Almás-fahéjas díszek
Csupán két hozzávalóból készítheted el ezt a tésztát, amit aztán hasonlóan a mézeskalácshoz, ki kell nyújtani, majd formanyomókkal szaggatni. Ez ismét egy olyan tevékenység, amiben részt vehetnek a gyerekek és egy kellemes délutáni program lehet.
- fél bögre fahéj
- fél bögre almaszósz
Ezt a két hozzávalót kell csak összegyúrni és egy kellemes állagú tésztát fogunk kapni, amit aztán kinyújthatunk és a szokásos módon nyomhatunk ki formanyomóval. Sütőben süssük ki 200 fokon kb 2,5 óra alatt, amíg teljesen kemény nem lesz.
Ezután a mézeskalácshoz hasonlóan lehet díszíteni, vagy ha sütés előtt lyukat fúrunk rá, akkor feltehetjük a karácsonyfára is.
Ha intenzívebb és tartósabb illatra vágyunk, akkor készíthetünk házi párologtatót is, ami ezerszer aromásabb mint bármelyik illóolaj.
Karácsonyi párologtató - természetes alapanyagokból
Tegyünk körülbelül 4 csésze vizet egy edényben.
Adjunk hozzá:
- 3 vagy 4 fahéjrudat.
- 1 evőkanál egész szegfűszeget.
- 1 teáskanál szerecsendiót.
- 1/2 csésze áfonyát.
- pár szelet narancsot és citromot.
Alacsony hőmérsékleten melegítsük és hagyjuk párologni. Ha szükséges, töltsük újra vízzel.
Mivel ez a párologtató csupa természetes alapanyagból készült, az illata sokkal természetesebb, mint az illóolajoknak.
Többféle recept is létezik, mit érdemes a főzetbe tenni, szabadon próbálgathatjuk mi is, melyik kombináció tetszik leginkább. Tehetünk bele fenyő ágat, rozmaringot, csillagánizst, citrusokat de akár kis kávét is.
+1 tipp: Ha az alapanyagokat a víz nélkül egy befőttes üvegbe teszed, amit masnival díszítesz, máris egy szuper kézzel készült ajándékot adhatsz barátaidnak csak mellékelj hozzá használati utasítást is egy kis kisérő kártyán.
Házi potpourri
Házilag is készíthetünk potpurit, ami nem csak jól mutat az asztalon, de árad belőle a karácsony.
Elég hozzá csak néhány alapanyag és minimális idő az elkészítéséhez.
- 1 nagy narancs
- Fahéjrudak
- Szárított csillagánizs
- Fenyőtoboz
- Egész mandula héjjal
A narancsot karikázzuk fel és tegyük sütőrácsra, majd 225 fokon szárítsuk ki. Miután kihült, keverjük össze a többi hozzávalóval és tegyük egy tálba. Tároljuk zárható zacskóban és ha szükséges illóolajjal frissíthetjük az illatát.
A potpurit is gazdagíthatjuk bármilyen plusz alapanyaggal, ami számunkra a karácsonyt idézi.
Kávébab aroma
Villámgyors megoldás, ha melegségre vágyunk és szeretjük a kávét. Töltsünk meg egy csészét egész kávébabbal és állítsunk bele egy mécsest. Ahogy a mécses átmelegíti a kávébabokat, a lakást belengi a melegség.
Ha vanília aromás mécsest használunk, akkor egy plusz édes löketet kapunk
Narancs nyárs
Biztos vagyok benne, hogy keveseknek mondok újat, de a narancsba szúrt szegfűszeg az egyik legjobb illatkombináció, amit karácsony környékén kívánhat az ember és nem mellesleg remekül mutat az asztalon.
Nyitókép: Photo by Joyce Adams on Unsplash