A döntés egy esetben könnyű: ha ismerjük a saját gyerekünket, ha megbízunk benne, valamint ha tudjuk, hogy elfogadja és be is tartja azokat a szabályokat, amiket a bulival kapcsolatban megszabunk. Mert szabályoknak lenniük kell, ez teljesen világos. Nyilvánvalóan senki nem szeretne a buli másnapján megrongált lakásba hazatérni, törött ablaküvegeket javíttatni vagy a szőnyegpadlóból kiszedegetni a beletaposott csikkeket.
Elsőként azt kell eldöntenünk, otthon maradunk-e a buli idejére, vagy házon kívül töltjük az estét. Nem árt, ha az első házibulinál – ahol már nem a tortán lévő marcipánfigurák és a lufik körül fog forogni az ünnepelt figyelme, és a málnaszörpöt felváltja a kóla – a szülők otthon maradnak. Értessük meg csemeténkkel, legyen ez adott esetben bármilyen nehéz feladat, hogy neki is jó, ha a hálószobában olvasva, tévézve töltjük az estét. Magyarázzuk el neki, hogy nem fogjuk őket fölöslegesen zavarni, nem fogunk felbukkanni váratlanul a nappaliban, de kéznél leszünk, ha bármiben segítségre szorulna akár ő, akár valamelyik vendége. Ugyanakkor tudatosítsuk saját magunkban is, hogy ezt az ígéretünket mindenképpen be kell tartanunk, és valóban nem futkoshatunk ki percenként a kamaszok közé, csak azért, mert úgy ítéljük meg, túl hangosan nevetnek vagy táncolnak.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg tehéntúró
50 dkg margarin
1,5 evőkanál só
1 tojás a sütemény tetejének megkenéséhez
díszítéshez reszelt sajt, szezámmag, mák, lenmag, stb.
Elkészítés:
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk, majd folpackba csomagolva egy éjszakán át pihentetjük. Ez a fázis el is maradhat, de az biztos, hogy pihentetés után sokkal finomabb lesz a stangli.
1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojással, megszórjuk sajttal, magokkal, tetszés szerint. Derelyevágóval csíkokra szabdaljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, amikor kivesszük a sütőből, inkább legyen az az érzésünk, hogy még nincs teljesen kész a tészta. Ne barnítsuk meg, mert akkor kiszárad.
Hozzávalók:
80 dkg csirkemáj
40 dkg pecsenyeliba máj
20 dkg vaj
2 fej vöröshagyma
2 babérlevél
1 teáskanál őrölt majoranna
1 teáskanál kakukkfű
0,5 dl konyak (alkoholtartalma a főzés közben elpárolog, de az íze megmarad)
bors
só
mustár
ketchup
Elkészítés:
A májakat megtisztítjuk az erektől, hártyáktól, miazmástól, majd egyforma darabokra kockázzuk. Kb. 5-6 dkg vajon puhára dinszteljük az apró kockákra vágott hagymát, rádobjuk a májat, a fűszereket, a só kivételével, és erős tűzön fehéredésig sütjük a májat. Amikor már nem nyers - ezt nem árt leellenőrizni egy darabka kettévágásával -, ráöntjük a konyakot, és még mindig nagy lángon egy-két percig sütjük a májat vele. Félretesszük, langyosra hűtjük.
Amikor már nem forró, késes betétű aprítóba tesszük, megforgatjuk, és ízlésünknek megfelelően darabosabbra hagyjuk, vagy pépesre keverjük. És ekkor kezdődik a dolog lényegi része, az ízesítés. Kóstolgassuk szorgalmasan a pástétomot, ekkor kerüljön sor a sózásra is.
Csinos edénybe kanalazzuk, tetejét leöntjük kakukkfűvel ízesített olvasztott vajjal, ez légmentesen lezárja a pástétomot.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: