A cukor és az allergia összefüggései
Gyermekeink és a mi mindennapi táplálékunkat is meghatározzák a szénhidrátok, cukrok. Szinte minden élelmiszerben megtalálhatóak, legyen az joghurt vagy valamilyen húskészítmény.
William Dufty "Cukor blues" című könyvében kifejti, hogy ma egy cukorfüggő társadalomban élünk, és pont ezért egyre több a cukor okozta fizikai tünet is. A cukrot a cukorrépa és a cukornád friss levéből nyerik, de tudományos kutatások kimutatták, hogy egy cukorrépa friss levében 8500 egység egészséges energiasugárzás található, míg egy kockacukorban 0. Pedig a kalória mindkettőnél ugyanaz! Azt is írja, hogy kutatásai alapján régen egy ember egy év alatt evett annyi cukrot, mint mi most egy hét alatt. Így hát könnyen megérthető, hogy a cukor túlzott fogyasztása anyagcserezavarokhoz, allergiához és egyéb fizikai betegségekhez vezet. A cukor blues abban nyilvánul meg, hogy fáradékony, nyugtalan, ingerlékeny, depressziós lesz az ember.
Ha kineziológia One Brain (Egy Agy) ágának szempontjából is megvizsgáljuk ezt a kérdést, akkor arra juthatunk, hogy a sok cukor, méz, gyümölcsök, drogok: kávé, alkohol stb. együttes fogyasztása megterheli a szervezetet. Mivel rendszeresen megterheli a hasnyálmirigyet, amely a cukor lebontásáért felelős inzulint termeli, megterheli a vesénket is. Pontosabban a mellékveséket, mert ezek felelősek olyan hormonok előállításáért, amelyek szabályozzák a cukor lebontó inzulin működését is. Ha a túlzott cukor fogyasztás miatt túl sok hormon termelődik, akkor hormonális zavar és vele együtt anyagcserezavar léphet fel. William Dufty szerint a hasnyálmirigy 500 évre van tervezve, de a mai kor emberénél jó, ha 50-60 évig kitart.
Mindezek mellé pedig társulnak olyan megoldatlan érzelmi stresszek is, amelyek szintén mérgezik a szervezetet. Az állatvilágban, ha stressz éri az adott állatot pl. harcolnia kell az eledelért, akkor a felhalmozódott stresszhormonok, amelyeket szintén a mellékvesekéreg termel, pihenéssel kiürül a szervezetből. Az embereknél ez sajnos nem így van. Napi szinten ér minket a stressz egyik a másik után, és egyszerűen nincs a lehetőség a felgyűlt stresszhormonok (adrenalin, noradrenalin) kiürülésére. Benne maradnak az izmokban és felhalmozódnak.
A túl sok stresszhormon miatt a szervezet elkezd reagálni az ételekre, vagyis ami eddig jó volt, az most már allergiát okoz vagy ellenséggé válik. Az allergia jelentése One Brain szempontjából a következő: tudat alatti eszköz arra, hogy másokat és magunkat is jól megbüntessük.
Ezeket a stresszeket, negatív érzéseket, lelki sebeket hordozhatjuk napokig, hetekig, de általában évekig. Ez már pont elég feladat a szervezetnek, hogy jelezzen, akár allergia formájában is.
Ha valakinek ez még nem elég ahhoz, hogy elinduljon és felgöngyölítse a múltjában lévő stresszeket saját egészsége érdekében, akkor fogadjon meg egy jó tanácsot: tudományos vizsgálatok szerint a vesében van a legtöbb C-vitamin, tehát együnk minél több C-vitamint tartalmazó élelmiszert (zöldségek, gyümölcsök).
Fotó: Ben_Kerckx/pixabay.com
Horváthné Iványi ErikaGyermek, junior és felnőtt stresszoldásElérhetőségeim: Cím: 2112 Veresegyház, Budapesti út 1/b. Telefon: 06-30/631-94-32 E-mail: kinezerika@gmail.com Honlap: http://www.lelekfeny.hu |