1. Magvak fogyasztása feltűnésmentesen
Egészségünk érdekében fontos lenne, hogy rendszeresen fogyasszunk (olajos) magvakat - na de hogy vegyük rá a kicsiket, hogy meg is egyék azokat, ne csak leszedegessék? Próbálkozhatunk olyan kenyérfélékkel, melyek külseje magvakkal borított, ám ha biztosra akarunk menni, válasszunk mellé olyan margarint, melyhez napraforgómagot, tápláló tökmagot, valamint szezám- és lenmagot kevertek hozzá (pl. Vénusz Kenőmargarin Magvakkal)
2. A turmixgép jó barát
Pépesítve csak a fantázia szabhat határt annak, hogy milyen zöldséget csempészel bele és mibe - mi például úgy készítjük a spagettit, hogy sok sárga- és fehérrépát turmixolunk a szószba. Éveken át etettük a gyerekkel a tudta nélkül, s mire lebuktunk (egyszer véletlenül meglátta, hogy készül), már annyira megszerette az ízét, hogy nagy kegyesen azóta is szemet szokott hunyni a dolog felett és továbbra is csak úgy hajlandó megenni a spagettit, ahogy megszokta - répa nélkül már nem is szereti.
3. Szokatlan tálalás
Bár az étellel nem szokás játszani, egy-egy ötletes tálalással talán meghozhatod a kedvét azokhoz az ételekhez is, amiket “mesés” külső nélkül nemigen tudnál megetetni vele. Persze, ehhez némi szabadidő és lelkesedés is kell, de ha imádsz a konyhában nyüzsögni, egy próbát megér!
4. Játékos ismerkedés a zöldségekkel
Ha még pici a gyermek, a KerekMese zöldségekről szóló gyerekdalával játékosan ismerkedhet meg a zöldségekkel, gyümölcsökkel.
De kereshetsz zöldségekről, gyümölcsökről szóló mondókákat, verseket vagy meséket is. Biztos sokan emlékeztek Saláta Sára meséjére - érdemes körülnézni az antikváriumokban vagy épp otthon a padláson, hátha megvan még a mesekönyv. Porold le és olvassátok, talán ő is úgy fogja szeretni, ahogy mi, kiskorunkban.
5. A sajtszósz sok mindent megold
A klasszikus trükk filmekben, könyvekben, de tapasztaltabb anyák beszámolóiban is rendszeresen felbukkan: a párolt zöldséget sokkal könnyebb beletukmálni a kicsikbe, ha finom, fűszeres sajtszósszal lepjük be azokat, vagy ők maguk mártogathatják bele a zöldségeket. Babareceptjeink között is találsz hasonlót: nézd meg, hogy készül a sajtkrémes-spenótos palacsinta, sajtszószban megsütve - csak maradjon belőle a picinek is! :) >> Baba receptek 12 hónapos kortól: Sajtszószban sült, palacsintába rejtett spenótkrém
6. A jó példa ragadós
A legfontosabb persze, hogy pici korától kezdve azt lássa, minden étkezés része a zöldség és a szülei sem válogatják ki a répát a levesből. A nasi ne csokigolyó, cukros keksz vagy pufi legyen, hanem alma, répa és különféle magvak, dió, mogyoró - ha ezeket az ízeket szokja meg kisbaba korától fogva, nem fog úgy nézni rád, mintha elment volna az eszed, amikor párolt répát tálalsz fel ebédre a sült hús mellé.
Ha van más, jól bevált ötleted, írd meg nekünk - és a többi szülőnek - a cikk alatt!
További információ: https://www.facebook.com/venusz.az.etel.lelke/
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: