Hideg borsó-és vizitorma leves
Hozzávalók 4 főre:
1 kg felolvasztott mirelit borsó
kis csomó vizitorma levelei
1,25 dl lapos levelű petrezselyem
1,75 dl alacsony nátriumtartalmú zöldséges húsleves
fél pohár tejföl
1 és 1/4 teáskanálnyi kóser só
1/4 teáskanálnyi feketebors
Elkészítés:
1. Tegyük bele a turmixgépbe a borsót, vizitormát, petrezselymet, zöldséges húslevest, tejfölt, sót és borsot. Turmixoljuk sima pürévé.
2. Fedjük le és hűtsük 5-10 percig, hogy kihűljön. Osszuk szét leveses tálakba.
Tipp: Ha több fehérjét szeretnénk, keverjünk bele egy pohárnyi héjas edamame-t (bébi szójabab), amit előzőleg fölengedtünk.
Húsvéti sárgarépaleves
Hozzávalók 4 főre:
1 ek. olívaolaj
1 közepes hagyma felszeletelve
0.75 kg répa, fél cm vastag karikákra vágva
1 l zöldség-, vagy csirkehúsleves
1 ek.l reszelt gyömbér
1,5 teáskanálnyi kóser só
1/4 teáskanál feketebors
fél pohár tejszín
3 ek. felmetélt friss kapor
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat közepesnél magasabb hőmérsékletre. Adjuk hozzá a hagymát, 5-6 percig pirítsuk, időről-időre kevergessük míg meglágyul, de még ne legyen barna.
2. Keverjük bele a répát, levest, gyömbért, egy negyed kanál sót és a borsot. Forraljuk föl. Vegyük kisebbre a lángot, és pároljuk kb. 20 percig, amíg a répa meg nem puhul. Legalább 10 percig hagyjuk hűlni.
3. Turmixgéppel pürésítsük simára a darabos részeket. Tegyük vissza a fazékba, és melegítsük közepes hőfok fölé.
4. Közben verjük föl a tejszínt, amíg apró kis dombokat nem formáz. Keverjük bele a maradék sót és a kaprot. Osszuk szét a levest kistálakba, és tegyünk a tetejére kaporkrémet.
Tipp: A maradék gyömbért szorosan csavarjuk alufóliába, és tegyük a fagyasztóba, ahol egy hónapig is eláll. Nem kell kiolvasztanii! A fagyasztott gyömbért is felszeletelhetjük vagy lereszelhetjük.