November 11-e Márton napja. Ezen a napon történt a római korban, hogy Szent Mártont, aki a pannóniai Saváriában /Szombathelyen / született, a pápa püspökké akarta szentelni. A legenda szerint, amikor a tudomására jutott a nagy megtiszteltetés, zavarában elbújt egy liba ólban. Az oktalan állatok azonban elárulták a gágogásukkal, hogy ott rejtőzködik. Az Ő tiszteletére vált szokássá a libaevés ezen a napon. i.e. 2800-as években már az egyiptomiak már hizlaltak libát, és komoly hagyományokra tettek szert a konyhában, a libakészítés tudományára.
Izgalmas libás receptek Márton-napra
Liba sült, párolt káposztával
Hozzávalók:
- 4 db libacomb
- só
- majoránna
- alma
- ½ dl tej
Párolt káposztához:
- 50 dkg fehér és 50 dkg lilakáposzta
- só
- cukor
- ecet
- olaj
- kávéskanál köménymag
- 2 szem szegfűszeg és bors
- 1/2dl vörösbor vagy pezsgő
Elkészítés: a libacombokat megmossuk, sózzuk és bedörzsöljük majoránnával. Lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy a húsokat két ujjnyira betakarja. Az almát felszeleteljük, és a combok mellé rakjuk a lábasba. Közepes hőmérsékleten puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult, tepsibe rakjuk, és a pároló lé egy részét rászűrjük /amennyit a sütéshez kell/, előmelegített sütőbe tesszük. Sütés közben a saját levével és tejjel locsolgatjuk. Szép ropogósra sütjük.
Párolt káposzta készítés: a káposztát laskára felszeleteljük, lábasba rakjuk, megsózzuk, rászórjuk a köménymagot, szegfűborsot és szegfűszeget, és egy kis olajat öntünk rá. Összekeverjük, és puhára pároljuk. Cukorral, ecettel, és borral vagy pezsgővel ízesítjük.
Burgonyapürét kínálunk mellé.
Libamáj
Hozzávalók:
- 1 kg libaháj
- 50 dkg libamáj
- tej a máj áztatásához
- 1/2dl tej külön
- só
Elkészítés: A libamájat egy tálba rakjuk, és annyi tejet öntünk rá, amennyi ellepi és a háj sütéséig bennehagyjuk. A libahájat megmossuk, felkockázzuk, és egy lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy a hájat két ujjnyi víz ellepje. Közepes hőmérsékleten kisütjük. Ha szép aranysárga a tepertő, akkor egy kis tejet öntünk rá. Vigyázzunk, nehogy leégjen! A zsírnak szép sárgának kell lenni. A zsírt leszűrjük egy lábasba, és pici vizet öntünk hozzá. A májat kivesszük tejből, és óvatosan beletesszük a zsírba. A májat közepes hőmérsékleten sütjük. Az első 15 percben fedő alatt, majd megfordítjuk a májat, és még 15 percig sütjük, de fedő nélkül. Mielőtt elkészülne, egy kanál tejet adunk hozzá. Ha a máj mind a két oldalán szép pirosra megsült, akkor kész./ körülbelül 30-40 perc, a máj nagyságától függ/. A májnak vajpuhának kell lenni. A májat kivesszük, és egy tálba rakjuk és felöntjük a zsírral úgy, hogy az ellepje. Ha már majdnem kihűlt, egy csipet sót szórunk rá. Ha kihűlt hűtőbe rakjuk, hogy megfagyjon. Hidegen tálaljuk, de melegen is kínálhatjuk. Igazi csemege!
Töltött libamell
Hozzávalók:
- egy nagyobb libamell
- 20 dkg gomba
- egy csokor újhagyma
- 10dkg libamáj vagy csirkemáj
- só, bors, majoránna
- 1 tojás
- egy csokor petrezselyem
- egy zsemle
- tej
- olaj
- sütőzacskó vagy alufólia
- alma
- 15 dkg rámamargarin
Elkészítés: az újhagymát felaprítjuk, a gombát laskára vágjuk, és lábasba tesszük. Egy kis olajat öntünk rá, és megdinszteljük. A zsemlét tejben megáztatjuk. Ha kihűlt a gomba, hozzáadjuk a zsemlét, a májat, /a májat lekaparjuk/ a felaprított petrezselymet, a tojást, sót, borsot és összedolgozzuk. A libamellet megmossuk, és óvatosan lefejtjük róla a bőrét. A mellet betakarjuk a töltelékkel, és ráhelyezzük a bőrét. /fogpiszkálóval, hústűvel rá rögzítjük, vagy körbevarrjuk a bőrét/. A sütőzacskóba beletesszük az almát felkarikázva és a ráma margarint. A megtöltött libamellet besózzuk, és majoránnával bedörzsöljük, és a zacskóba rakjuk. A zacskót tepsibe rakjuk, és közepes hőmérsékleten megsütjük a húst. Ha megpuhult a libamell, kivesszük a zacskóból és visszatesszük a sütőbe. A párolólét ráöntjük, és adunk hozzá ha kell, libazsírt. Sütés közben a saját levével, és tejjel locsolgatjuk, amíg szép pirosra megsül.
Burgonyakrokettet, és körtebefőttet kínáljunk mellé./ a párolt káposzta is illik hozzá/
Kép: Depositphotos.com