-
1 doboz lasagne tészta
- 1 kg darált sertéshús
- 1 doboz hámozott paradicsom / 4 friss paradicsom, a héjától megfosztva
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy doboz/üveg gomba - ízlés szerint
- 1 tk. cukor
- oregánó
- bazsalikom
- petrezselyem
- 1 dl paradicsomszósz
- só
- bors
- 1 l tej
- 10 dkg vaj
- pici szerecsendió
- 3 ek liszt
- parmezán sajt
- olaj
A vöröshagymát pici olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a darált sertéshúst, jól lepirítjuk. Hozzátesszük a gombát, majd az összekockázott paradicsomot, felrottyantjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a cukrot, sót, borsot, a felaprított fűszernövényeket (szárított fűszernövényekkel is isteni), majd fedő alatt készre főzzük.
A vajon megpirítjuk a lisztet, felengedjük annyi tejjel, hogy mártás sűrűségű szószt kapjunk (besamel), sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy kevés szerecsendiót.
Az edényben elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: alulra egy sor nyers tészta, erre egy réteg hús, majd egy réteg szósz, így tovább, amíg el nem fogynak. Az utolsó réteg besamel lesz, amihez hozzákeverjük az ízlés szerinti parmezánt.
Légkeveréses sütőben nagyjából 1 óra alatt elkészül.
2011 áprilisi pályázatra beküldött recept