Főleg nyersen fogyasztva hatásos, de eltehetjük későbbre fagyasztóba, blansírozva, zacskózva, vagy olajban pestonak, így az év többi napján is élvezhetjük.
Hatóanyagai a vérnyomásnak, a koleszterinszint csökkentésnek és az emésztésnek egyaránt jót tesznek. Kutatások bizonyították, hogy tízszer erősebb hatóanyaggal rendelkezik, mint a fokhagyma, viszont fogyasztása után nem illatozunk. Ha mégis erősnek éreznénk a magunkból kiáradó hagymaszagot, rágcsáljunk el egy pár szál nyers petrezselymet, vagy 3-4 szem kávét.
Tehetjük körözöttbe, simán túróba, rántottába, vagy akár vajas kenyérre is, de nyers, kevert salátákba mindenképp ajánlom.
Medvehagymás finomságok:
- Egy nagy csokor összevágott medvehagyma levelet összemixelünk fél dl oliva olajjal, egy mokkáskanál sóval, 3 evőkanál őrölt mandulával és egy csokor petrezselyemmel. Ez egy pesto alap, amit 2 evőkanál reszelt parmezánnal dúsíthatunk. Egyszerűen a kifőtt spagetti tésztára tesszük, egy kis sajttal megszórva fogyasztjuk!
- 1 nagy duci póréhagymát felkarikázunk, egy vöröshagymát felszeletelünk (együtt kb. fél kilóra jöjjön ki), és 5 dkg vajon megpároljuk őket. Amikor már majdnem puhák, szórjuk le 1 evőkanál liszttel, kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel 1 liter húslevessel (ha nincs, lehetőleg bio húsleveskocka levével), vagy vízzel. Kicsit sózzuk, erőteljesebben borsozzuk, majd egy nagy csokor medvehagymát aprítunk bele, és ezt forraljuk kb. 5 percig. Rozskenyeret vagy más barna típusú kenyeret pirítunk hozzá, felkockázzuk, tányérba tesszük, megszórjuk aromás reszelt sajttal (parmezán, ementáli stb.), majd a forró levest rámerjük.
- 1,2 kg tisztított burgonyát fél centis karikára vágunk, nem túl magas falú tűzálló edényt vastagon kivajazunk, kirakjuk egysorosan a burgonyaszeletekkel úgy, hogy félig fedjék egymást a karikák. Sózzuk, meghintjük őrölt fehérborssal, majd egy nagy adag apróra vágott medvehagyma levéllel. Ízlés szerinti tejszín, tej keverékével - ami minimum 6 dl legyen -, öntsük le, és 180 fokos, előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Remek köret, de salátával főételként is megállja a helyét!
Medvehagymás pékáru:
Hozzávalók:
- 1,5 kg finomliszt
- 1 db tojás és egy tojás sárgája
- 1,5 tk. só
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- egy csokor medvehagyma
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet, egész tojást, cukrot, sót a tálba dagasztógéppel vagy kézzel kidagasztjuk. Ezután nedves konyharuhával letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, kiöntjük a tésztát egy finoman lisztezett gyúródeszkára, és kb. 1,5 cm vékonyra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk vastagon az apróra vágott medvehagymával.
Feltekerjük, mint egy bejglit, és vajazott kuglóf vagy tortaformába tekerjük a rudat, végeit megnyomkodjuk, összeigazítjuk. Így a formában ismét újrakelesztjük, ha megkelt még lekenjük tojással, és 170 – 180 fokos, előmelegített sütőben 35 – 40 percig sütjük. A rácson hagyjuk kihülni, hogy alulról is kipárologjon.
Kenyér helyett is nagyon finom!
Fotó: Zeppelin / Bärlauch im Deister