Háttérbe szorulnak azonban a rakott tészták: ha rakott tészta, akkor lasagne, és ezzel vége is gondoljuk legtöbben. Ám ha egy kicsit elengedjük a fantáziánkat, fodros nagykockából vagy szarvacskából, többféle ízletes rakott ételt készíthetünk. Egy réteg tészta, egy réteg mártás, még egy kis tészta, be a sütőbe, és máris kész a finom vacsora. Készíthetjük zöldséggel, vagy hússal, sósan vagy édesen, minden alkalomra találunk megfelelő receptet. A maradékok újrahasznosításának is egyik legjobb módszere a rakott tészta: ha maradt otthon egy kis hétvégi pörkölt, pároljunk hozzá egy kis zöldséget, fűszerezzük meg, keverjünk hozzá tésztát, tegyük tepsibe, öntsünk rá tejfölt, hintsünk meg egy kis sajttal, és már nincs gondunk a másnapi ebédre.
Gondosan válaszuk meg a tésztadúsító anyagokat is, használjunk sok színes zöldséget, szárnyasokat, halat. A mártásokat lehetőleg frissen készítsük el, hogy az étel még egészségesebb és ízletesebb legyen.
Tálban sütött húsos babos tészta
1 cs Gyermelyi 4 tojásos orsó tészta, 50 dkg darált hús, 10 dkg póréhagyma, 2 ek gorombára vágott petrezselyem, 3 gerezd fokhagyma,
A megtisztított megmosott vagy mirelit zöldbabot sós forró vízben félig megfőzzük, majd hidegvízben lehűtjük, lecsepegtetjük.
Roppanósra főzzük a tésztát bő sós forrásban lévő vízben, majd leszűrjük, és tálba öntjük. Összekeverjük óvatosan a párolt hússal, tojásokkal kikevert tejföllel és fűszerekkel, ha szükséges.
Kivajazunk és kimorzsázunk egy tepsit vagy tálat. Beletesszük a tészta felét, majd a babot rendezzük el rajta és végül betakarjuk a maradék tésztával. Megszórjuk a reszelt sajttal és előmelegített 180 °C-os sütőbe pirosra, sütjük. Sütőből kivéve pihentetjük 5 percet, utána szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé külön tejfölt vagy mártást is.
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség 6 adag
Cukkínis gombás rakott tészta
A vajat felmelegítjük, belekeverjük a lisztet és habzásig melegítjük. Ekkor jöhet bele a forró tej, majd habverővel simára keverjük és félretesszük. Amikor kicsit hűlt belekeverjük a tojások sárgáját.
Kifőzzük a tésztát forró sós vízben, majd leszűrjük. A tésztát összekeverjük a tojássárgájával készült mártással, sóval, borssal, szerecsendióval majd fehérjéből felvert habbal lazítjuk.
Kivajazott morzsázott tepsibe, vagy formába tesszük a tészta felét, arra a gombát és cukkínit, majd a maradék tésztát. Tetejére reszeljük a sajtot.
Előmelegített 180 °C-os sütőbe tesszük 30-40 percre. Sütőből kivéve pihentetjük 10 percet, majd szeleteljük és tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt vagy sajtmártást.
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6 adag
Borkrémes mazsolás sült tészta
Öntethez:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vajjal, majd beletesszük a tejfölt, a borban áztatott mazsolát levével, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, pici sót, és elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt tésztát és azt is lazán belekeverjük, majd a fehérjéből vert kemény habbal lazítjuk.
Kivajazott morzsázott tepsibe tesszük és 180 °C-os előmelegített sütőben, sütjük 30-40 percet.
Amikor elkészült, 5 percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.
Mellé boros öntetet adhatunk: Feltesszük forrni a tejet. Amikor forr, beletesszük a cukrot és a borral kikevert krémbort. Felfőzzük egyszer és levesszük. Míg forró belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot, és forrón tesszük a tészta mellé.
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6-8 adag