A kérdés nem valamiféle gasztronómiai felmérés része, hanem egy szakképzési együttműködéssel kapcsolatos. Az említett menüsort ugyanis három ország gazdaszszonyképzőbe járó növendékei a Comenius program keretében készítették egymásnak három helyszínen az elmúlt félévben. A szakácsok a Szombathely melletti Vép, a Szlovéniában lévő Rakican és a bajorországi Ansbach szakképző iskoláinak növendékei voltak
Az említett középfokú intézmények közösen készítettek és nyertek egy EU-s pedagógiai pályázatot, melynek célja a gazdasszony- és falusi vendéglátóképzés fejlesztése. A tananyag a sütés-főzéssel kapcsolatos ismeretek, a vendéglátási és turisztikai tudnivalók, a nemzeti hagyományok és szokások, valamint a népi kismesterségek megismerését tűzi ki célul. A program azt is rögzíti, hogy a három iskola diákjai közös nyelven, németül kommunikálnak majd egymással.
- A nyelvi képzés erősítése alapkövetelmény - mondta Ugróczky Ferenc, a vépi iskola igazgatóhelyettese.
A 2006-ig tartó együttműködés gyakorlati haszna abban is megmutatkozik, hogy a magyar gyerekek a cserelátogatásokon megismerkedhetnek más országok falusi vendéglátásának fortélyaival. Azzal például, hogy a Nürnberg melletti Ansbachban szinte minden család saját házában rendezkedett be a turisták fogadására. A nívós ellátás mellett maguk kínálnak erdei, vízi és kerékpáros programokat. Az Őrség szlovén oldalán lévő rakicani iskolában pedig azt látták, hogy egy azonos természeti adottságú tájegységen miként lehet százféle zöldséget, gyógy-, dísz- és takarmánynövényt termeszteni, mézlikőrt, bort, pálinkát, ecetet, fűszereket előállítani iskolai körülmények között. Produktumuk nem véletlenül aratott sikert szeptember elején a térség egyik legnagyobb mezőgazdasági vásárán Radgonában.
A szlovének és a németek Vépen a dísznövények szaporításán kívül a magyar lótenyésztéssel és a lovas turizmus alapjaival ismerkedhettek meg. Elismeréssel fogadták, hogy a magyar vendéglátós ágazat tanulói közreműködnek az egykori Erdődy grófok birtokára látogató mintegy 15 ezer vendég kiszolgálásában, s nyaranként főznek a Balatonakaliban lévő üdülőjükben.
Szakértők szerint az ilyen típusú együttműködés jó alapot nyújt ahhoz, hogy a magyar, német és szlovén tanulók képesítésük megszerzése után adott esetben a másik ország munkaerőpiacán is megtalálhassák számításukat.
forrás: népszabadság