Gyakran kérdezik a vásárlók a virágkötőt, mit tegyenek a csokorral, hogy tovább szép maradjon. A virágtartósításnak rengeteg praktikája van. Vannak, akik saját recepttel rendelkeznek, fél kiskanál ebből és abból mondják és pompázik a virág.
Fertőtlenítőszerek és tápanyag utánpótlás
Mártsuk 30 percre vízbe a csokrot. Azután lehetőleg folyóvíz alatt |
vágjunk le a szárából, hogy könnyítsük a vízfelvételt. |
A napi rendszerességgel elvégzett vázamosás és vízcsere megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok túlzott mértékben elszaporodjanak a vázában. Ezt a napi munkát megspórolhatjuk, ha a háztartásokban előforduló fertőtlenítőszereket használunk a baktériumok ellen. Használhatunk szalicilsavat, formalint, borkősavat, timsót vagy hipót is e célra. |
Természetesen léteznek speciális tartósítószerek is, melyek a kereskedelemben beszerezhetők, esetleg a virággal együtt forgalmazzák őket. Hatásuk többrétű. Csökkentik a légzés mértékét, baktériumölő hatásuk van, tisztántartják a szárban lévő edénynyalábokat, befolyásolják a virág hormonháztartását. |
Ez is egy módja |
a vízfelvétel biztosításának. |
Milyen vázába helyezzük a csokrot? Nem mellékes a váza anyaga sem. Bizonyított tény, hogy rézedénybe helyezve tovább pompázik a csokor. Rézváza híján pár rézpénzt is tehetünk a virágok vizébe. A horganyzott vázákat kerüljük, mert a benne tárolt virág hamar elhervad, mivel a belőle kioldódó fémionok károsak a virágra. A műanyag vázákban a baktériumok hamar elszaporodnak, ezért nagyobb odafigyelést igényelnek. |
Folyamatosan kísérletezik ki az újabbnál újabb tartósítószereket, hisz egyre növekszik a minőségi virágok iránti igény. Angol, svájci szupermarketekben már 5-7 nap garanciával vásárolhatunk virágot. Főleg a zárt, bimbós állapotban vásárolt virágoknál ajánlott a tápanyagokat is pótolnunk. A tápanyag-utánpótlás biztosítására egy-két kanál kristálycukrot is tehetünk a vázába. |
Legtöbbször a csapvíz is megfelelő A virág élettartamát a víz keménysége is befolyásolja. A túl kemény vizet nem szeretik a virágok, ezért ha a csapvizünknek túl magas az oldott ásványianyag-tartalma jobb, ha desztillált vizet használunk. A desztillált vízben tárolt virágok élettartama akár a duplája is lehet, a csapvízben tárolthoz képest. A forralt csapvíz kevesebb levegőt tartalmaz, ezáltal segíti a szárakba került levegő-buborékok kioldódását. E hatás eléréséhez nem is kell felforralni a vizet, elegendő, ha 40 4C°-ra melegítjük. A csokrot érdemes a lakás hűvösebb részében elhelyezni, így tartósabb lesz a virágzás. Az erős megvilágítás és magas hőmérséklet ezzel szemben gyorsítja az elnyílás folyamatát. |
Tároljuk hűtőben! Ha a saját kertünkből szedjük a virágot, viszont csak később van rá szükségünk, akkor jó szolgálatot tehet a hűtőnk. A levágott növényrészeket göngyöljük selyempapírba, majd fóliába, kössük össze szorosan és tegyük be a hűtőszekrénybe. Víz nélkül, szárazon +4C°-n egy hétig nyugodtan tárolhatjuk így, minőségi romlás nélkül. Kék kapszula A vágott virágok tartósításával kapcsolatos kísérletek tovább folynak. A módosított légterű csomagolástól kezdve a Viagrás kezelésig sok mindent kipróbáltak már a kutatók. A kék kapszula itt is csodaszernek bizonyult. Úgy tűnik, a virágok tartósságára jó hatással van. A rózsa vagy a szegfű vizébe téve 7-8 nappal növeli a virág élettartamát a csak csapvízben tárolthoz képest. |
Fejes Teréz |
forrás: www.kertpont.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: