Sok kéz hamar kész.
Nem kell feltétlenül egyedül dolgoznunk a konyhában, mert már 5-6 éves gyerekeink is szíves-örömest besegítenek.
Megmossák a praclit, felkötik a kötényt, kis kendőt, vagy felvesznek egy „játszó pólót” és máris ők a kukták. Dágványolhatnak – azaz megtanulnak tésztát gyúrni, golyókat gömbölyíthetnek, berakhatják a tepsibe az aprósüteményt, díszíthetik a kekszeket, megtanulhatják szétválasztani a tojást, megismerkednek a méréssel, és rengeteg sikerélményben lesz részük.
Mártott banános keksz
Hozzávalók:
3 túlérett banán, 3 csésze liszt, 1 csésze étkezési keményítő, 200 G vaj, vagy margarin, fél csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál kakaópor.
Ezen kívül: 1 csésze csokoládéreszelék, vagy 1 csésze darált dió vagy mandula, vagy 1 csésze kókuszreszelék. A tunkoláshoz fehér, vagy barna tortabevonó.
Az összetevőket jól összedolgozzuk egy tésztamasszává, majd 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután kis golyókat formálunk a tésztából, egy villa nyelével ellapítjuk, kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, 170 fokon kb. 12 percig sütjük. Aki szeretné, a kekszek egyik oldalát belemártogathatja a felolvasztott tortabevonó masszába.
Vaníliás kifli
Hozzávalók:
250 g liszt, késhegynyi sütőpor, 125 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 200 g margarin, 125 g darált dió vagy mandula.
Omlós tésztává dolgozzuk össze az alkotórészeket. Egyforma kis golyókat gömbölyítünk, majd kiflikké formáljuk. Amikor megsült, vaníliás porcukorba forgatjuk.
Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük.
Hópihék
Hozzávalók:
Kb. 60 darabhoz: 150 g liszt, 250 g étkezési keményítő, 10 g porcukor, késhegynyi só, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 300 g vaj, vagy margarin.
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt, porcukrot, vaníliás cukrot, sót.
Belemorzsoljuk a margarint, majd a mixer dagasztó horgával morzsalékos állapotúra keverjük. Ezután kézzel simára gyúrjuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A masszából kis golyókat formálunk, villa nyelével kissé lelapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Még melegen megszórjuk a porcukorral.
Sütési hőmérséklet:
Villanysütő 180 fok, légkeveréssel: 160 fok, gázsütő 2. fokozat.
A kekszeket óvatosan rakjuk tányérra, mert morzsálódnak, hamar szétesnek. Azért higgyük el, nagyon finomak.
Tejfölös keksz
Hozzávalók:
kb 54 darabhoz:
280 g liszt, késhegynyi só, 125 g vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 60 g tejföl,
Díszítésnek még:
1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, 60 g díszítő gyöngycukor, vagy egyéb dekorációs anyag,
Elkészítés:
A lisztet, sót egy tálba tesszük, bele morzsoljuk a vajat vagy margarint. A tejfölben elkeverjük a tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a masszához. A mixer dagasztó horgával összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel gyorsan sima tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük.
Ezután konyhai kinyújtjuk a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle, (virág, szívecske, állatfigurák, stb.). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és megkenjük vele a kekszeket, majd megszórjuk díszítő cukorral. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Sütési hőmérséklet:
Villanysütőben 200 fok, légkeveréssel 180 fok, gázsütőben 3. fokozat.
„Nagycsaládos” keksz
Hozzávalók:
8 személyre: 12 tojás, 1 kg vaj, 1 kg cukor, 2,5 kg liszt, 10 csomag vaníliás cukor, csapott kávéskanál só, esetleg 4 citrom reszelt Héjja.
Mindent összekeverünk, majd összegyúrunk. Betesszük a hűtőbe, majd másnap kinyújtjuk és a gyerekek tetszés szerinti formákat szaggathatnak belőle.
180 fokon 12 percig sütjük.
Ropogós csoki tallér
Hozzávalók:
250 g margarin, 400 g liszt, 100 g durvára vágott dió vagy mogyoró, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor.
Elkészítés:
A lisztet, kakaóport, margarint és a durvára vágott diót vagy mogyorót összekeverjük.
A masszából egy kb 40 cm-es rudat formálunk, majd egy óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
A stanglit sütés előtt felszeleteljük, és kizsírozott tepsibe helyezzük. 180 fokon 15 percig sütjük.
Mézeskalács
Hozzávalók:
4 nagyobb figura elkészítéséhez: 250 g méz, 100 g vaj vagy margarin, 125 g cukor, 1 tojás, 500 g liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál mézes süteményhez való fűszerkeverék, (vagy őrölt fahéj- és szegfűszeg), késhegynyi só. .
Elkészítés:
A mézet, zsiradékot, cukrot állandó keverés mellett felforrósítjuk egy fazékban. Addig főzzük, amíg a cukor el nem olvadt. Az egészet hagyjuk langyosra lehűlni. Ekkor a tojást belekeverjük a masszába. Ezután összekeverjük a lisztet, sütőport, a mézes-fűszerkeveréket, majd apránként a mézes masszához keverjük, amikor már nagyon sűrű lesz, akkor már kézzel dolgozunk.
A tésztát lefedjük, 3-4 óráig, de egész éjszakán át is pihentetjük.
Sütés előtt fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Ezután ráfektetjük a sablonokat és éles késsel körbe vágjuk őket. Szaggathatunk kisebb formákkal is, így sok kis kekszet kapunk.
A figurákat vagy a kekszeket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon hozzávetőlegesen 12 percig sütjük.