Sok szülész és gyermekorvos javasolja a várandós nőknek, hogy ideiglenesen hagyjon fel a húsmentes étkezéssel. Ennek egyszerű oka az, hogy az állati eredetű fehérje elengedhetetlen a magzat helyes fejlődése szempontjából. Bár felnőtt korban akár kifejezetten egészséges is lehet a teljes vagy időszakos húsmentes étkezés, a várandós nőknél, illetve gyermekeknél nem javasolt.
Brit kutatók megállapítása szerint a vegetáriánus nők nagyobb eséllyel szülnek lány gyermeket. Ennek egyik oka lehet a korábban már említett kutatási eredmény: a rossz, vagy bizonytalan párkapcsolatban élőknél nagyobb eséllyel várható lány gyermek, hiszen erősebb, mint ellenkező nemű társai. Ez esetben a létfontosságú tápanyag hiánya lehet az, ami miatt a gyermek neme lány lesz.
A speciális étrend komoly odafigyelést igényel, ezért a vegetáriánus életmódot folytatóknak sokszor kontroll vizsgálatra van szükségük, s nem egyszer táplálék kiegészítőket is igénybe kell venniük ahhoz, hogy a ma már nem éppen "bio"-nak nevezhető zöldségekből és gyümölcsökből minden fontos vitamint és ásványi anyagot magukhoz vegyenek.
Ma a gyermeküket vegetáriánus életmódra nevelő szülők sincsenek könnyű helyzetben, az óvodák többségében az étkezés egysíkú, csupán egy-két reformóvodában és magánóvodában van lehetőség arra, hogy a gyermekek húsmentesen étkezzenek. A legtöbb óvodában, jobb esetben arra nyújtanak lehetőséget, hogy a szülők az előre elkészített ételt bevigyék az óvodába, hogy gyermekük később azt ehesse. Az iskolai menzákon is hasonló a körkép, ritka az, hogy a gyermek maga választhassa meg az étkezési szokásainak megfelelő ebédet.
Mérgező növények
Hacsak nem saját termesztésű, vagy bio-boltban megvásárolt zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, nem lehetünk biztosak annak eredetében. A zöldségeket gyakran nitrogéntartalmú műtrágyával szórják. Egyes növények különösen eltárolják ezt az anyagot, pl. a sóska, paraj, retek, a cékla és a karalábé. A nitrát több rákkeltő anyag előanyaga. Ezek oxigénhiányos állapotokat idézhetnek elő, főként csecsemőkben.
A vegetáriánus táplálkozás hátrányai
A legfontosabb hátránya az alacsony fehérjefogyasztás, amely hosszabb idő után vérszegénységhez, testsúly vesztéshez, étvágytalansághoz vezethet. A fehérjehiány a legnagyobb veszélyt várandósság idején, szoptatás alatt, és gyermekkorban jelenti. A fehérjehiány megelőzhető szója termékek és hüvelyesek fogyasztásával, ehhez azonban nélkülözhetetlen egy szakértő segítségének kikérése, hogy valóban megfelelő arányban és mennyiségben történjen a fehérje fogyasztás.
Másik hátránya lehet a vashiányos állapot, mely a fehérjehiánnyal is szorosan összefügg. Bár a növények fogyasztásával ugyanannyi vas vihető be a szervezetbe, mint húsok segítségével, a vas helyes felszívódását gátolhatja a fehérjék hiánya.
A vegetáriánusok étkezési szokása is eltérő. Vannak, akik kizárólag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, s a tejtermékeket, a tojást, de még a mézet is kihagyják étrendjükből. Ennek következtében könnyen kialakulhat kalcium- és D vitamin hiány is.
A vegetáriánus táplálkozás előnyei
A vegetáriánusok általában többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, mint a hagyományos táplálkozási módot követők. Emiatt jobb esélyük van a rendes vitamin- és ásványi anyag bevitelre. Több rostot vesznek magukhoz, kevesebb energia bevitellel, és zsír sem játszik központi szerepet az étkezésben. Ennek köszönhetően számtalan betegség megelőzhető, többek között az emlő- és tüdőrák, az epekő, illetve az érrendszeri problémák.
Fontos szempontok
Nem csupán a vega életmód segíthet az egészség megőrzésében. A legfontosabb a mértéktartás, az arányok helyes eltalálása. A helytelen étrend mindkét étkezési szokás esetén vitamin- és ásványi anyag hiányhoz vezethet. A helyes étrend kialakításához fontos szakember segítségét kérni. A húsos- és húsmentes táplálkozás egyaránt lehet káros, ha nem ellenőrzött minőségű, vegyszerezett növények, vagy állati eredetű táplálékokat fogyasztunk.
Mivel a kálcium, D-vitamin, cink és a B12 vitamin csupán az állati eredetű táplálékokból nyerhető megfelelő mennyiségben, nem ajánlot a teljes húsmentes étkezés várandósság, szoptatás idején, illetve gyermekeknél 6 éves kor alatt.