Sokan úgy vélik, egy kismamának két ember helyett kell ennie. Ez az állítás (főként az első trimeszter idején) nem helytálló. Ebben az időszakban még csak fejlődőben van az új élet, valójában elég kevés változás történik a táplálkozásban. Előfordulhat, hogy bizonyos ételeket jobban kívánunk a megszokottnál, esetleg az addig kedvelt ételek háttérbe szorulnak.
Általánosságban azonban elmondható, hogy ebben az időszakban a táplálkozás még nem megy át nagy változáson. A reggeli émelygés lehet a kismamák egyetlen ellensége. Bár megnehezíti a táplálkozást, igyekezni kell megtalálni azokat az élelmiszereket, melyeket problémamentesen fogyaszthatunk. A reggeli émelygés ellen hatásos lehet, ha reggel egy kevés magas szénhidráttartalmú ételt fogyasztunk (pl. édes kekszet), mielőtt felkelnénk.
Az émelygést elkerülhetjük, ha reggel kevésbé intenzív illatú ételeket fogyasztunk. Ilyen lehet a magas vitamintartalmú friss gyümölcs, pirítós, illetve a hideg tejtermékek (puding, joghurt). Hamar kitapasztaljuk, mely ételeket tudjuk gyomrunkban tartani, s melyek okoznak émelygést.
A második trimeszter
Az émelygések elmúlásával a kismamák étvágya újra visszatérhet, s bátran fogyaszthatnak minden ételt, amit szervezetük megkíván. Valójában a magzat növekedésével csekély mértékben megnövekedhet az étvágy, hiszen a várandósság idején a szervezetnek több energiára és tápanyagra lesz szüksége. Bár a szervezet mintegy 300 extra kalóriát igényel, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy fenntartsuk az egyensúlyt táplálkozásunkban.
A várandósság még nem ok a mértéktelen evésre. Ne feledjük, hogy valójában nem két felnőtt ember helyett eszünk! Bizonyos többletsúly minden normális terhesség esetén kialakul, hiszen a magzatvíz, illetve a baba súlya is a mérlegre kerül. A túlzott súlynövekedés azonban nem csak a szülés, de a várandósság alatt is felesleges kockázatokhoz vezethet.
Sokszor éppen a túlevés miatt jelentkezik a babavárás időszakának egyik jellegzetes tünete, a gyomorégés. Igyekezzünk ezért naponta többször keveset étkezni. Étrendünk mindenképpen tartalmazzon elég fehérjét és vitamint. Minden nap fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt, illetve ha tehetjük, akkor friss tejtermékeket is iktassunk be étrendünkbe.
A harmadik trimeszter
Az utolsó harmadban a baba lassan születési súlyára növekszik. Egyre inkább nyomja a méh környékén található szerveket, többek között a gyomor működésére is hatással lehet. Általában két problémát okoz; túlzott gyomorsavat, illetve hamar kialakuló teltségérzetet. Aki már a várandósság előtt is gyomorsav problémákkal küzdött, próbálja meg ebben az időszakban elkerülni a savas ételeket (pl. főtt paradicsom, szénsavas italok), s helyette fogyasszon lúgos ételeket-italokat (Pí víz, nyers paradicsom, spenót, burgonya), így megelőzheti a gyomorsavtúltengést.
Mivel a gyomor kisebb helyet foglal el, hamar kialakulhat a teltségérzet, s emiatt előfordulhat, hogy a kismama kevesebbet eszik a szükségesnél. Ennek elkerülése végett kerüljük a napi háromszori főétkezést, helyette naponta 4-6 alkalommal fogyasszunk kisebb mennyiségben ételt. Lehetőség szerint a reggeli mindig tartalmazzon rostos táplálékot (rostos gyümölcslé, teljes kiőrlésű pékáru), így elkerülheti a várandósság alatt sok kismamánál előforduló székrekedés.
Összegzés a várandósság alatti táplálkozásról
A babavárás kilenc hónapja minden nő szervezetére nagy terhet ró. Egy új élet kialakulása, fejlődése nem kis feladat, ezért nagy odafigyelést igényel. Fontos a vitamin- és rostdús táplálkozás, az egészséges, kiegyensúlyozott étrend. Ügyelni kell, hogy soha ne együnk túl keveset- de túl sokat sem. Kerülni kell a káros ételeket és italokat, lehetőség szerint a kávét, alkoholos italokat, illetve a túl sok adalékanyagot tartalmazó ételeket is iktassuk ki étrendünkből.
Ne feledjük el, hogy minden nap elegendő mennyiségű folyadékot kell fogyasztanunk, s a testmozgást sem szabad elhanyagolni, hiszen ez utóbbi megkönnyíti nem csak a babavárást, de a szülést is. Az egészséges életmód sokat segíthet a problémák elkerülésében!