SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Etetni, de mivel?

Családinet [cikkei] - 2010-07-07
Kutatás a babatáplálási szokásokról, avagy mit, mennyit és mikortól adjunk a csöppségnek?
Etetni, de mivel?

Egymásnak gyakran ellentmondó információk alapján döntenek a magyar kismamák, ráadásul sok tévhit kering a várandósság alatti táplálkozás és a babatáplálás mikéntjéről – többek közt ez derült ki egy idei felmérésből, amelyet kismamák és két évnél fiatalabb gyerekkel rendelkező édesanyák körében végzett a KutatóCentrum.

Leggyakoribb kérdések babatáplálásról

A KutatatóCentrum a terhesség alatti táplálkozási szokásokat vizsgálva megállapította, hogy szinte minden megkérdezett (99%) tudja, a várandós kismamák táplálkozása befolyásolja a magzat egészségét. Azzal is közel az összes válaszadó tisztában volt, hogy a kismamának nem kell kettő helyett ennie – ezzel az állítással ugyanis 93 százalékuk értett egyet. Ugyanakkor minden tizedik válaszadó gondolja úgy, hogy a terhesség alatt csak azért kell odafigyelni a táplálkozásra, hogy ne hízzanak el.
Tíz válaszadóból kilenc nyilatkozott úgy, hogy az átlagos tápanyagbevitelhez képest vitaminokból, folyadékból és ásványi anyagokból többet kell magához vennie egy várandós nőnek, míg szénhidrátból és zsírból a megkérdezettek kétharmada szerint ugyanakkora mennyiségre van ilyenkor szükség. A legnagyobb bizonytalanság a fehérjebevitellel kapcsolatban van: bár a táplálkozási tanácsok szerint minden kismamának többletbevitelre van szüksége, a válaszadóknak csak fele gondolja így.

Mit mikortól?

A kismamák és az édesanyák több mint kétharmada tisztában van azzal, hogy a csecsemők legideálisabb tápláléka 6 hónapos korig kizárólagosan az anyatej, és éppen emiatt nagyon fontos a szoptatás – a megkérdezettek 68%-a válaszolt helyesen az erre vonatkozó kérdésre. Ugyanakkor a hozzátáplálást illetően, illetve a babatáplálási alapelvek részleteire vonatkozóan már korántsem volt ilyen biztos a megkérdezettek tudása. A válaszok alapján mindössze 44%-uk van tisztában azzal, hogy hús 6 hónapos kortól adható a csecsemőnek, és csupán minden negyedik anya tudja, hogy gabona már a hozzátáplálás első időszakában is szerepelhet a baba étrendjében.

Mennyi az annyi?

Az anyukák és kismamák számos forrásból – védőnőtől, családtagtól/ismerőstől, gyermekorvostól – szereznek babatáplálással kapcsolatos információkat, a leghitelesebb forrásoknak azonban védőnőket és a gyermekorvosokat tekintik. A válaszokból az is kiderült, hogy az anyukákat leggyakrabban a baba korához illő ételek kiválasztása (84%), a helyes étrend (83%), az anyatej pótlásának lehetőségei (69%) és a tápszerek fajtái (51%) foglalkoztatják.

Szükséges tápanyagbevitel

„A megkérdezettek 96 százaléka kapott már egymásnak ellentmondó információkat, ez minden második válaszadót (55%) kicsit vagy nagyon zavar – mutatott rá Barcza Enikő, a KutatóCentrum vezetője. – Majd minden tizedik anyukában fogalmazódik meg olyan kérdés, melyre egyik forrásból sem kap kielégítő választ. Leggyakrabban a táplálék ideális mennyiségével kapcsolatos kérdések maradnak nyitva.” A babatáplálással kapcsolatban összességében a kismamák és anyukák mindössze 35 százaléka érzi magát teljesen, míg további 54 százaléka meglehetősen magabiztosnak, ellenben minden tizedik anyuka sorolta magát a közepesen határozottak táborába. Azok a válaszadók, akiknek 2 vagy ennél több gyermekük van, valamivel nagyobb arányban vallották magukat teljesen magabiztosnak, mint azok, akik csak egy gyermeket nevelnek.

A kutatás háttere

A sajtóközleményben szereplő adatok a KutatóCentrum 2010 februárjában végzett kutatásából származnak, melynek keretében a két évnél kisebb gyermekek táplálásával kapcsolatos ismereteket vizsgálták a várandós kismamák és a 2 évnél fiatalabb gyermekkel rendelkező édesanyák körében. Az online kérdőíves célcsoport kutatásban 343 fő vett részt.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja