SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan tápláljuk a babákat?

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-12-21
Ideális esetben a babának hosszú ideig elég az anyatej, más táplálékra nincs szüksége. Mit és mikor érdemes bevezetni a baba étrendjébe, milyen ízeket kóstoljon meg először? Mire figyeljünk az új ételek kipróbálásánál?
Hogyan tápláljuk a babákat?

Néhány szó az anyatejről

Életük első hónapjaiban az elsődleges és egyetlen táplálék az anyatej. Számos előnye közül a legfontosabb, hogy a tápanyagokat a megfelelő mennyiségben, arányban, minőségben, hőmérsékleten tartalmazza a baba számára, könnyen elérhető, és élelmiszerbiztonsági szempontból a legkedvezőbb. Különféle immunanyagokat, gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz. Az anyatej még a szoptatás befejezése után évekkel is bizonyos fokú védettséget biztosít a gyermeknek egyes betegségek ellen. A csecsemőkorban kizárólag szoptatással táplált gyermekek cukor- és zsíranyagcseréjére az anyatej igen jó hatással van. Ez jelentősen csökkenti a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, különösen a nőknél. A kizárólag szoptatással történő táplálás védelmet nyújt a gyerekkori cukorbetegséggel szemben.

A tápszeres táplálás

Ha valamilyen oknál fogva az anyatejes táplálásra mégsincs lehetőség, akkor anyatejpótló tápszerre van a babának szüksége. A tápszereket tehéntejből készítik, de összetételüket úgy módosítják, hogy minél inkább hasonlítsanak az anyatejhez. Így az könnyen emészthetővé válik a baba számára. Ezért fontos, hogy az első életévben kerüljük a tehéntej adását, amennyiben nem megoldható az anyatej adása, válasszuk az orvos, ill. a védőnő által javasolt tápszereket.

Igen gyakran a HA vagyis hipoallergén változatot javasolja az orvos, mert egyre több családban magas az allergiára való hajlam. A HA tápszerek ún. hidrolizált formában tartalmazzák a fehérjéket, ezzel is csökkentve az allergia kialakulásának kockázatát. Ezen tápszerek mindegyike csak receptre kapható. Előállításuk szigorúan szabályozott, ezért a különböző gyártók termékei csak minimális mértékben térnek el egymástól.

A már kialakult tehéntejfehérje allergiában az orvos gyógytápszert ír elő. Szójatápszer adása az első 6 hónapban nem ajánlott, később fogyasztható, de a szójafehérje is allergiát okozhat az esetek egy részében. Sokat bukó, ill. refluxos babák számára készülnek a sűrűbb állagú tápszerek, amelyek nehezebben távoznak a gyomorból. Fontos, hogy csak szükség esetén igya ezt a baba, hogy feleslegesen ne terheljük az emésztését.

A tápszeres táplálásnál nagyon fontos, hogy tartsuk be a tápszer csomagolásán feltűntetett elkészítési utasítást. Tehát a megfelelő higításban adjuk a tápszert, mindig felforralt, majd lehűtött vízben készítsük el. Legjobb mindig frissen kínálni a babának, a korának megfelelő lyukméretű cumisüvegben. Szobahőmérsékleten maximum 2 órát tarthatjuk a tápszert, de hűtőben se tároljuk 24 óránál tovább.

Mennyiségek

Egy újszülött kb. 3 óránként eszik, azaz eleinte naponta akár nyolcszor is, majd az evések ritkulnak, a mennyiség pedig fokozatosan növekszik. Az élet első 3 hónapjában a csecsemő a testsúlya kb. 15%-ának megfelelő mennyiségű anyatejet fogyaszt naponta. Ez a mennyiség fokozatosan csökken. Az étkezések száma 6 hónapos korra naponta kb. 5-6, majd később 5 legyen, az egyszeri adag pedig kb. 200-250 ml.

Elválasztás, hozzátáplálás

Amikor az anyatej vagy a tápszer már nem elegendő az optimális súlygyarapodás eléréséhez, a csecsemő étrendjébe kalóriában és összetételében más táplálékot kell beiktatni.

A szoptatott csecsemőknél 6 hónapos kortól javasolt a hozzátáplálás elkezdése, míg tápszerrel táplált babák esetében hamarabb, már 4 hónapos korukban megkezdhetjük a kiegészítő táplálást.

A korszakhatárok nincsenek kőbe vésve, hiszen a babák igényei igen eltérőek. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az új étel bevezetése nem a szoptatás helyettesítését vagy befejezését jelenti, hanem annak kiegészítését!

Mit?

Az első ételek általában gyümölcslevek és gyümölcspépek. Ezeket a baba szívesebben fogadja el édes ízük miatt, mint a főzelékféléket. Kezdetben a legsemlegesebb ízű, könnyen emészthető gyümölcsöket próbáljuk adni, ilyen az alma, az őszibarack, a banán, majd a későbbiekben a meggy és a cseresznye. Kerüljük az apró magvas, nehezen tisztítható, hisztamin felszabadulását kiváltó gyümölcsöket (epret, málnát, kivit, ribizlit, szedret, egrest, áfonyát).

Zöldségek és főzelékfélék közül először a burgonya, a sárgarépa, a sütőtök és a cékla kerüljön sorra. Ha a baba a gyümölcsök után nem fogadja el a kevésbé édes ízű főzelékféléket, a gyümölcsöket keverjük össze a főzelékfélékkel, majd fokozatosan csökkentsük a gyümölcsök arányát, míg el nem fogadja a baba magában a főzeléket. Az új ételek bevezetésének sorrendje mindig függ az idénygyümölcsöktől és zöldségektől is.

A vashiány kialakulásának megelőzése végett a hatodik hónap végén a már megismert zöldségekhez elkezdhetünk keverni húst is. Kezdetben soványabb csirkehúst, majd sertéshúst adjunk. Húskészítményt, felvágottat ne adjunk.

A hatodik hónap végén (kb. 1 hónappal azután, hogy elkezdtük a hozzátáplálást) elkezdhetjük a gluténtartalmú kásák és tejpépek, valamint rizs és kukoricapelyhek adását. Családi anamnézis figyelembevételével, vagyis ha már van lisztérzékeny a családban, akkor a védőnő, ill. az orvos dönthet úgy, hogy később történjen meg ezen ételcsoport bevezetése, ill. jobban odafigyelnek az esetleges tünetekre. Kísérletek bizonyítják, hogy azoknál a babáknál, akik még szopiztak a gluténtartalmú ételek bevezetésekor, kisebb számban alakult ki lisztérzékenység. A gyümölcspépeket reszelt babapiskótával, keksszel vagy rizzsel dúsíthatjuk, így növelhetjük a babadesszertek tápanyagtartalmát is.


A hetedik hónapban bevezethetjük a körtét, a cukkinit, a salátát, a brokkolit, a fehérrépát, a paszternákot, a tököt, a kelbimbót és a passzírozott zöldborsót. Májat hetente egyszer adhatunk, legjobb a csirkemáj. Az energiaszükséglet kielégítéséhez a főzelékeket egy kiskanál étolajjal dúsíthatjuk. Sót és cukrot ne használjunk ízesítésre, petrezselyemmel, kaporral és zellerlevéllel fűszerezzünk.

A nyolcadik hónaptól szilvával, ringlóval, sárgabarackkal, görögdinnyével, sárgadinnyével és cseresznyével bővíthetjük a gyümölcsök sorát. A zöldségek és főzelékfélék közül a karalábé, a kelkáposzta, a karfiol, a zöldborsó és a csicsóka bevezetése kezdődhet meg. Vöröshagymát és fokhagymát is használhatunk sütve vagy főzve.

Húsok közül bevezethetjük a marhahúst. Tojást allergizáló tulajdonsága miatt nyolc hónapos kor előtt ne adjunk, s utána is csak a főtt sárgáját adjuk. A tojásfehérje egyéves kor után következhet.

A tej és tejtermékek közül, ha a családban nem fordult elő allergiás betegség, a kefirt, a natúr joghurtot, a túrót és a sajtot nyolc hónapos kortól adhatjuk a babának kis mennyiségben, főzelékek vagy gyümölcsök mellé kiegészítésként. Tejet szintén csak egyéves kor után adjunk a babának.

A gabonafélék közül zabbal, árpával és rozzsal bővíthetjük a választékot. A fűszerek közül bazsalikommal, kakukkfűvel, borsikafűvel, borsmentával, citromfűvel és lestyánnal ízesíthetünk.

Egyéves kor után ajánlott bevezetni a savas gyümölcsöket (citrusfélék), az apró magvas bogyósokat (málnát, epret, ribizlit, kivit stb.), a nyers, lereszelt zöldségeket (uborkát, paprikát, retket), a hüvelyeseket (babot, feles borsót, csicseriborsót stb.), a csemegekukoricát, a gombát, a darált diót, mogyorót, mandulát, tökmagot és napraforgómagot, a tehéntejet, a juhtúrót és a juhsajtot. A kakaó, a malátakávé, a méz, a gyógytea és a gyümölcstea szintén várhat az első év betöltéséig.

Hogyan?

Kezdetben lé formájában, szoptatás után tizenöt–harminc perccel, egy-két kiskanállal kóstoltassuk meg a babával az új ízeket, majd a következő napon négy kanállal kínáljuk a kicsit, s fokozatosan növeljük a mennyiséget egy teljes adaggá. Fő a fokozatosság! Egyszerre csak egy új élelmi anyaggal próbálkozzunk, mert az új étel allergiát válthat ki, ha ilyesmi előfordul, az ok könnyen azonosítható.

A bevezetésre a délelőtti órákban kerüljön sor, mert ha esetleg emésztési problémák jelennek meg, nem az éjszakai órákban nehezítik meg a baba és a család életét. Mindenképpen figyeljük, hogy nem észlelünk-e allergiás reakciót: kiütéseket (elsősorban a száj körül, a hason és a háton), hasfájást és szélgörcsöket.

Próbáljuk meg mindennap ugyanabban az időpontban kínálni az új ételt.

Folyadékpótlás

A jól szopó csecsemőnek, amíg csak anyatejet kap, nincs szüksége folyadékkiegészítésre. Kivételes esetekben - lázas állapotokban, meleg nyári hónapokban, hasmenés és hányás esetén - pluszfolyadékot kell kapjon. Tápszeres babáknál is pótolni kell a folyadékot. Erre a célra a forralt, lehűtött víz, a babavíz, az ízesítetlen kamillatea és a gyermektea a legalkalmasabb.

Ne adjunk a babának egyéves kor alatt csapvizet, ásványvizet, kútvizet, mézzel ízesített teát és gyümölcsteát, de egyéves kor után is tartózkodjunk a szénsavas üdítőitaloktól és a túlcukrozott teáktól!

Ételkészítési eljárások

Elkészítési műveletek közül kezdetben a főzést részesítsük előnyben. Ez lehet vízben vagy gőzben főzés, majd bevezethetjük a párolást, végül a kíméletesebb sütési eljárásokat (cserépedényben, teflonban, sütőzacskóban).

Az első időszakban a főzelékeket önmagával vagy burgonyával sűrítsük, s anyatejjel, forralt vízzel vagy főzővízzel hígítsuk mézsűrűségűvé.

A kezdeti ételek állaga lé, püré és pép legyen, mivel a babának reflexes a nyelése, s ez fokozatosan válik tudatos tevékenységgé. A zöldségek és a gyümölcsök pépesítéséhez használhatunk almareszelőt, szitát, botmixert vagy turmixgépet. Ha a babának már kibújtak a fogai, a pépesítésről áttérhetünk a villával való összetörésre.

Az a legmegfelelőbb, ha kezdetben megfőzzük a húsokat, majd pürésítjük, daráljuk és így adagoljuk az elkészített főzelékbe. Később készíthetünk belőlük krémet, pástétomot, felfújtat, pudingot és vagdaltat is.

Ne adjunk a babának:

  • egész diót, mogyorót, cukorkát stb., mert félrenyelheti,
  • nyers tojást vagy húst tartalmazó ételeket,
  • csípős, erősen fűszerezett vagy zsíros ételeket.

A csecsemők szükségleteit a kellően változatos, helyesen összeállított, vegyes étrend fedezi a legjobban.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja