SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit kell tudni az anyatej fejéséről, és tárolásáról?

Makai Kinga [cikkei] - 2012-03-02
Az anyatej termelődése már a várandósság alatt elkezdődik. Sokan tapasztalják, hogy több-kevesebb ún. előtejük csordogál már ebben az időszakban is. Az előtej nem utal arra, hogy kinek mennyi teje lesz a szülés után, várandósság alatt ezt fejni teljesen felesleges, sőt nem is szabad!
Mit kell tudni az anyatej fejéséről, és tárolásáról?

A tejtermelés beindulásának valódi ingere a placenta hiánytalan megszületése.  A méhlepény ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek gátolják a prolaktin nevű, tejtermelő hormon működését. Így amikor a placenta megszületik, pár nap múlva beindul az érett női tej termelése. Függetlenül attól, hogy a baba szopik, vagy sem. Később persze meghatározó, hogy a csecsemő mennyit van mellen, hiszen a tejtermelés szinten tartását ő irányítja. (pontosabban a mellek ürülése szabja meg)

A szülést követő pár napban az anya mellében kolosztrum termelődik. Ez rendkívüli jelentőséggel bíró „csodaszer”, ami legalább annyira fontos táplálék, mint immunanyag. A baba első védőoltásának is szoktuk nevezni. A kolosztrum mennyisége kicsi, de pont elég annak a kisbabának, aki nincs elválasztva az édesanyjától, és folyamatosan mellen lehet.

Ha a csecsemő egészséges, megbízhatóan jelzi a szopási igényét - és azt az anya ki is elégíti! - , elegendő mennyiségű székletet produkál, gyakran van vizeletes pelenkája, a súlya a 4. életnaptól már nem csökken, hanem folyamatos emelkedést mutat, vagyis hatékonyan szopik, akkor nincs szükség fejésre. Ilyen esetekben általában nem, vagy csak kivételesen ritkán fordul elő, hogy a szoptató nő emlője túltelődik, kellemetlenül feszes, csomós, nehéz lesz. Ha ez a helyzet, akkor első lépésként érdemes „megkérni” a babát, hogy segítsen, hátha hajlandó szopizni. Ő ugyanis a mell legjobb „fejőgépe”. Ha erre nincs mód és lehetőség, akkor viszont annyi tejet mindenképp ki kell fejni a mellünkből, amennyitől az megkönnyebbül. Hogy ezt fejőgéppel, vagy kézzel tesszük, a cél szempontjából teljesen mindegy, a lényeg, hogy hatékonyak legyünk. Ilyenkor tényleg csak a mellek könnyítése, nem pedig a mennyiség a lényeg.  


Ha valamilyen okból arra kényszerülünk, hogy a tejtermelést fejéssel tartsuk fent, akkor érdemes szakembertől segítséget kérni. A fejés ugyanis ritkán tud annyi tejet produkálni, mint a baba, így erre különösen oda kell figyelnünk. Ha a gyermeket elválasztják az anyától (pl. koraszülöttség esetén) akkor a szülés után 6 órával el kell kezdeni a fejést és ezt rendszeresen, minimum 3 óránként ismételni kell. Természetesen beteg baba esetén fokozott figyelmet kell fordítani a higiéniára! A kézi fejést mindenképp érdemes megtanulni, mert a kezünk mindig „kéznél van” és sokan egyébként is emberibbnek, kíméletesebbnek, sőt hatékonyabbnak tartják a gépi fejésnél. Azonban ha hosszú távon kell fejéssel fenntartani a tejtermelést, mindenképp érdemes beszerezni egy - lehetőleg kétfejű - mellszívót. Ezzel nemcsak rengeteg időt takaríthatunk meg, hanem intenzívebb tejtermelést érhetünk el.

Az egy nap alatt fejt tejet össze lehet önteni, pár napig minden további nélkül eltartható hűtőszekrényben. Ha nem használjuk fel, érdemes felcímkézve lefagyasztani, majd a fagyasztás sorrendjében felhasználni. Nem kell megijedni, a fagyasztott tej felengedve néha kifejezetten kellemetlen szagú lehet, de ez a csecsemők többségét nem zavarja.  A tej melegítése soha ne mikróban történjen! Meleg vízfürdőben kiválóan fel lehet melegíteni. Mielőtt odaadnánk a babának, gyengéden rázzuk össze, hogy a zsíros-vizes fázisok jól összekeveredjenek. Érdemes időt és energiát szánni arra, hogy ha csak átmenetileg, vagy pótlásként adunk lefejt tejet a gyermeknek, akkor azt valamilyen alternatív táplálási módszerrel tegyük (tehát pohárral, kanállal, stb.) és semmiképp ne cumisüvegből, mert könnyen „elronthatjuk” a kisbaba szopáskészségét, (cumizavarossá válhat) ami később nehezen hozható helyre.

A fejőgépet, és tej tárolására szolgáló edényeket alaposan el kell mosni, ha a gyermek beteg, vagy koraszülött, akkor naponta sterilizálni. Egyébként hetente egyszer-kétszer is elég! A sterilizálás mindig kifőzéssel történjen, soha ne használjunk hideg sterilizáló folyadékokat!

Elismerés és köszönet illeti azokat az édesanyákat, akik erejüket, idejüket nem kímélve fejnek tejet más kisbaba részére. Budapesten a tejgyűjtő állomásra gyűjti be, ott pasztörizálják, majd elosztják a rászoruló babáknak. Az anyatejet orvos írja fel receptre. Az anyatejadásnak szigorú szabályai vannak, a tejadó édesanyának több vizsgálaton kell átesnie. A társadalombiztosító fizet ugyan az anyatejért a fejő nőnek, de az nem kétséges, hogy aki anyatejadásra szánja magát, az nem a pénzért teszi, hanem a jó szándék vezérli!

Fotó: Keerati/FreeDigitalPhotos.net

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja