SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit kell tudni az anyatej fejéséről, és tárolásáról?

Makai Kinga [cikkei] - 2012-03-02
Az anyatej termelődése már a várandósság alatt elkezdődik. Sokan tapasztalják, hogy több-kevesebb ún. előtejük csordogál már ebben az időszakban is. Az előtej nem utal arra, hogy kinek mennyi teje lesz a szülés után, várandósság alatt ezt fejni teljesen felesleges, sőt nem is szabad!
Mit kell tudni az anyatej fejéséről, és tárolásáról?

A tejtermelés beindulásának valódi ingere a placenta hiánytalan megszületése.  A méhlepény ugyanis olyan hormonokat termel, amelyek gátolják a prolaktin nevű, tejtermelő hormon működését. Így amikor a placenta megszületik, pár nap múlva beindul az érett női tej termelése. Függetlenül attól, hogy a baba szopik, vagy sem. Később persze meghatározó, hogy a csecsemő mennyit van mellen, hiszen a tejtermelés szinten tartását ő irányítja. (pontosabban a mellek ürülése szabja meg)

A szülést követő pár napban az anya mellében kolosztrum termelődik. Ez rendkívüli jelentőséggel bíró „csodaszer”, ami legalább annyira fontos táplálék, mint immunanyag. A baba első védőoltásának is szoktuk nevezni. A kolosztrum mennyisége kicsi, de pont elég annak a kisbabának, aki nincs elválasztva az édesanyjától, és folyamatosan mellen lehet.

Ha a csecsemő egészséges, megbízhatóan jelzi a szopási igényét - és azt az anya ki is elégíti! - , elegendő mennyiségű székletet produkál, gyakran van vizeletes pelenkája, a súlya a 4. életnaptól már nem csökken, hanem folyamatos emelkedést mutat, vagyis hatékonyan szopik, akkor nincs szükség fejésre. Ilyen esetekben általában nem, vagy csak kivételesen ritkán fordul elő, hogy a szoptató nő emlője túltelődik, kellemetlenül feszes, csomós, nehéz lesz. Ha ez a helyzet, akkor első lépésként érdemes „megkérni” a babát, hogy segítsen, hátha hajlandó szopizni. Ő ugyanis a mell legjobb „fejőgépe”. Ha erre nincs mód és lehetőség, akkor viszont annyi tejet mindenképp ki kell fejni a mellünkből, amennyitől az megkönnyebbül. Hogy ezt fejőgéppel, vagy kézzel tesszük, a cél szempontjából teljesen mindegy, a lényeg, hogy hatékonyak legyünk. Ilyenkor tényleg csak a mellek könnyítése, nem pedig a mennyiség a lényeg.  


Ha valamilyen okból arra kényszerülünk, hogy a tejtermelést fejéssel tartsuk fent, akkor érdemes szakembertől segítséget kérni. A fejés ugyanis ritkán tud annyi tejet produkálni, mint a baba, így erre különösen oda kell figyelnünk. Ha a gyermeket elválasztják az anyától (pl. koraszülöttség esetén) akkor a szülés után 6 órával el kell kezdeni a fejést és ezt rendszeresen, minimum 3 óránként ismételni kell. Természetesen beteg baba esetén fokozott figyelmet kell fordítani a higiéniára! A kézi fejést mindenképp érdemes megtanulni, mert a kezünk mindig „kéznél van” és sokan egyébként is emberibbnek, kíméletesebbnek, sőt hatékonyabbnak tartják a gépi fejésnél. Azonban ha hosszú távon kell fejéssel fenntartani a tejtermelést, mindenképp érdemes beszerezni egy - lehetőleg kétfejű - mellszívót. Ezzel nemcsak rengeteg időt takaríthatunk meg, hanem intenzívebb tejtermelést érhetünk el.

Az egy nap alatt fejt tejet össze lehet önteni, pár napig minden további nélkül eltartható hűtőszekrényben. Ha nem használjuk fel, érdemes felcímkézve lefagyasztani, majd a fagyasztás sorrendjében felhasználni. Nem kell megijedni, a fagyasztott tej felengedve néha kifejezetten kellemetlen szagú lehet, de ez a csecsemők többségét nem zavarja.  A tej melegítése soha ne mikróban történjen! Meleg vízfürdőben kiválóan fel lehet melegíteni. Mielőtt odaadnánk a babának, gyengéden rázzuk össze, hogy a zsíros-vizes fázisok jól összekeveredjenek. Érdemes időt és energiát szánni arra, hogy ha csak átmenetileg, vagy pótlásként adunk lefejt tejet a gyermeknek, akkor azt valamilyen alternatív táplálási módszerrel tegyük (tehát pohárral, kanállal, stb.) és semmiképp ne cumisüvegből, mert könnyen „elronthatjuk” a kisbaba szopáskészségét, (cumizavarossá válhat) ami később nehezen hozható helyre.

A fejőgépet, és tej tárolására szolgáló edényeket alaposan el kell mosni, ha a gyermek beteg, vagy koraszülött, akkor naponta sterilizálni. Egyébként hetente egyszer-kétszer is elég! A sterilizálás mindig kifőzéssel történjen, soha ne használjunk hideg sterilizáló folyadékokat!

Elismerés és köszönet illeti azokat az édesanyákat, akik erejüket, idejüket nem kímélve fejnek tejet más kisbaba részére. Budapesten a tejgyűjtő állomásra gyűjti be, ott pasztörizálják, majd elosztják a rászoruló babáknak. Az anyatejet orvos írja fel receptre. Az anyatejadásnak szigorú szabályai vannak, a tejadó édesanyának több vizsgálaton kell átesnie. A társadalombiztosító fizet ugyan az anyatejért a fejő nőnek, de az nem kétséges, hogy aki anyatejadásra szánja magát, az nem a pénzért teszi, hanem a jó szándék vezérli!

Fotó: Keerati/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja