SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tipp, mellyel elkerülheted gyermeked elhízását

Németh Noémi [cikkei] - 2015-02-02
A gyermekkori elhízás gyakran egy életen át megmarad. Kövér gyerekből sajnos kövér és beteg felnőtt lesz.
Az engedékenyebb nagyszülők gyakran zárják le a témát az ismerős mondattal: "Ne aggódj, majd kinövi!" -, ám ez tévedés. Ha nem figyelsz oda a problémára időben, gyermeked egész életében viselheti a következményeket.
5 tipp, mellyel elkerülheted gyermeked elhízását
A gyermekkori elhízás egyre komolyabb probléma világszerte, és ennek következményeként azok a betegségek, amelyek valaha csak a felnőtteket érintették, már gyermekkorban is megjelennek. A 2-es típusú diabétesz például 20 évvel ezelőtt még csak ritkán fordult elő gyermekeknél, ma viszont már egyes körzetekben az összes új diabéteszes gyermek felénél ez a diagnózis. Eddig kevés olyan stratégiát dolgoztak ki, amely segíti a szakembereket a probléma kezelésében.
 
Van azonban néhány olyan általános szabály, amit ha a szülők betartanak, csökkenthetik a gyermekkori az elhízás veszélyét:
 
1. Az adagot a gyermek étvágya határozza meg, de a napi három főétkezés mellett két kisebb étkezés (tízórai és uzsonna) javasolt. A tízórai és az uzsonna lehet gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonából készült rágcsálnivaló.
 
2. Nem jó, ha a gyermek séta, szaladgálás vagy játék közben kap be egy pár falatot! Az étkezésnek legyen meg az ideje és a módja, alakítsunk ki ebben egy olyan menetrendet, ami életritmusunknak a leginkább megfelel!
 
3. Az édesség és a gyorsételek fogyasztása a kisgyermekeknél is kerülendő! A legjobb, ha mi magunk sem fogyasztjuk. Ezzel pozitív példát állítunk a gyermek elé, ráadásul valójában a felnőtt szervezetnek sincs szüksége ezekre az ételekre.
 
4. A kisgyermekek táplálkozási szokásaikban is a szülői mintát követik, nagyon fontos tehát, hogy mit lát tőlünk! Ha a szülők a kisgyermeket zöldséggel-gyümölccsel próbálják etetni, de ők maguk az édességeket, a sós rágcsálnivalókat kedvelik, a gyermek is ezt fogja kérni.
 
5. A televízió előtti étkezés többféle veszélyt is rejt magában. Az elhízás veszélyét növeli, ha a mozgásszegény életmódhoz sós vagy édes nassolnivalók társulnak. Ráadásul a gyermek nem megfelelő mintát sajátít el, amin később már nagyon nehezen tud változtatni.
 
A legfontosabb pedig az állandó testmozgás. Ha nem szeretnéd külön sportra járatni gyermeked, akkor is ügyelj arra, hogy rendszeresen mozogjon. Amikor csak teheted, vidd ki a szabadba. Ha nincs kedve a sportoláshoz, mozgáshoz, inkább lustálkodni szeret - akkor csak vidd le egy játszótérre. A többi már menni fog magától, olyan gyereket még nem láttunk, aki egy játszótéren a padon ücsörögne az anyukája mellett. 
 
 
Forrás: http://elso1000nap.hu/
Fotó:  www.flickr.com
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja