SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szoptatott csecsemőknél kevesebb a magatartászavar

Családinet [cikkei] - 2011-06-01
Még nem ismerik az okát, de az biztos, hogy egyel több érvünk van a szoptatás mellett. Neves angliai egyetemek kutatói mintegy 10.000 édesanyát vontak be a vizsgálatba. Egyértelműen megállapították, hogy lényegesen kevesebb magatartászavar fordul elő azoknál a gyermekeknél, akiket szoptattak az anyukájuk.
A szoptatott csecsemőknél kevesebb a magatartászavar

A kutatók feltételezései szerint az anyatej összetételének és az intenzívebb anya-gyermek közötti interakciónak köszönhető az említett pozitív hatás. Az anyatejes csecsemők immunrendszere erősebb és kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra.

A Maria Quigley által vezetett oxfordi kutatócsoport 10037 édesanya körében végzett felmérést, hogyan táplálták csecsemőiket. Amikor a gyermekek elérték az ötéves kort,  a kutatók arra kérték az édesanyákat, jellemezzék, milyen problémákat tapasztaltak.

Itt csak néhány főbb elemzési szempontot emelünk ki:

  • Félénkség,
  • túlzott kötődés,
  • nyugtalanság,
  • valamint hazudozás és lopás.

Az intenzív anya-gyermek kapcsolat


A szoptatott gyermekek közül csupán 6% mutatott rendellenességeket a fenti szempontok szerint. A nem anyatejjel táplált gyermekeknél ez az arány 16% volt. A szoptatást választó anyukák inkább középkorúak, magasabb képzettségűek voltak, kedvezőbb szociális és anyagi háttérrel rendelkeztek. Ezek a tényezők is hozzájárulhattak a pozitív eredményhez. Azonban hiába számították be a kutatók ezeket, a tényezőket, akkor is 30%-al több magatartászavart tapasztaltak a nem szoptatott gyermekek között.

Az anyatej nagy mennyiségű, az agy és idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen zsírsavat, a növekedéshez szükséges vegyületeket, hormonokat tartalmaz. A szoptató édesanyák esetében intenzívebb anya-gyermek kapcsolatot tapasztaltak a kutatók. Ezek a gyermekek hamarabb megtanulták, milyen viselkedési formák elfogadhatók. Mivel ezek a gyermekek ritkábban betegednek meg, ez a tény is pozitív hatással van lelki fejlődésükre.

A kutatócsoport még nem derítette ki, hogy az anyatej összetétele, vagy az intenzívebb anya-gyermek kapcsolat felelős-e a magatartás pozitív alakulásáért.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja