SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-10-14
Az érzelmi fejlődés legkoraibb szakasza az újszülött kortól az első életév betöltéséig tart. Legtöbben, amikor a pocakunkra tesszük a kezünket, önkéntelenül ringatózni és dúdolni kezdünk és ez nem véletlen. A gyerek érzelmi fejlődésének legfontosabb szakasza a fogantatástól az első életév bekövetkezéséig tart. Számos korai bevésődés, kapcsolódás ilyenkor dől el. Cikksorozatunk segít, hogy minden életkorban a lehető legjobb dalokat és mondókákat mondd a gyereknek!
Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

BŐVEBBEN a baba fejlődéséről ITT olvashatsz.

Miért fontos ez, mi dőlhet el ebben a korai szakaszban?

  • a viszony az érintéshez
  • a viszony más emberekhez
  • a viszony a tárgyakhoz
  • a viszony a hangokhoz zajokhoz, zörejekhez
  • a ritmusérzék alapjainak kifejlődése
  • a kötődés más emberekhez

Az első három hónap dalai főleg az altatók

Halász Judit altatója, az „Aludj el szépen kis Balázs”, vagy a Szunnyadj kisbaba egyaránt megfelelnek az altatáshoz

Könnyű álmot hozzon a szél Charlie dalát nagyon sokan szeretjük, és ez a mű is alkalmas arra, hogy vele altassuk a kisbabánkat.

Klasszikus altatódalok mint az Édes álmot, jó éjt, szövegű Bhrams bölcsődal, amit a klasszikus muzsika aláfestéssel magunk énekelhetünk.

Palya Bea Altatok című albuma kifejezetten élmény anyának és babának. A zene, és a gyerek természetes igényeinek figyelembevételével született dalok modernek az anya fülének, és nyugtatók, zeneileg megfelelők a kisbaba igényeinek, nem nehéz őket megtanulni, és a dalba behelyettesíthető a saját babánk neve is.

A napirend fontossága

Az újszülöttnél a lehető legfontosabb a helyes, fix napirend kialakítása, hogy a későbbiekben az esti altatásnál ne legyen gond, hogy a gyerek alszik-e vagy sem. Az altatás rituálé. Ennek a rítusnak a része lehet - és nagyon jó is, ha a része - az altatódal, ami alatt a gyerek szeme csukva van, és ebben a kellemes, álomhozó dalban akár el is szundíthat. A dalt többször is énekelhetjük. 

 

A zenehallgatást és az anya éneke elválhat egymástól

A kisbaba gyakran szívesen hallgat zenét, de ugyanakkor igénye van arra is, hogy az anyukája megnyugtató hangjára aludjon el. A jó altatódal nem az, aminek altatódal a címe, hanem amelynek a dallama a szívhanghoz hasonlatos, amely lassú, lehetőleg négy negyedes, amelynek – ha zenével kísért – a dallamvilága nem tartalmaz harsány, erős hangú hangszereket.

Az altatódalunk gyakran végig kíséri a gyerekkorunkat, a legtöbb baba számára lesz egy különösen kedves dallam, amire meg tud nyugodni, aminek „anya illata, anya hangja és anya érzése” van. Az altatódalunk gyakran „öröklődik” azt a dalt énekeljük a gyerekünknek, amit az anyánk nekünk, amit a nagyanyánk az anyánknak és így tovább.

A mai nagy műzene és dal kínálatban nagyon sok olyan dal van, amely ugyan a címében altató, de valójában alkalmatlan arra, hogy nyugtasson. Az énekes hangja túl éles, a tempó túl gyors, (indulóra nem lehet aludni!) a hangszerelés túl erőteljes, a választott hangszerek túl harsányak, stb… Ezért jobb, ha az édesanya a saját tempójában, a gyerekre hangolódva énekel neki olyan dalokat, amelyek számukra fontosak.

A cikksorozat további részei:

Ezt énekeld a kisbabádnak egy éves korig, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld az egyévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kétévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kiscsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a középsősnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a nagycsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja
 

Indexkép: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en. 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja