SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan ne legyél tökéletes szülő?

Családinet [cikkei] - 2013-05-21
A Babázz lazán! című könyv más mint a legtöbb klasszikus, kezdő szülőknek szóló könyv. Nem próbál utasításokat adni, nem hirdet csupán egyetlen járható utat és nem próbálja azt sulykolni a szülőkbe, hogy mindig mindent tökéletesen kell csinálniuk. Mert nem is lehet.
Hogyan ne legyél tökéletes szülő?

 A könyv sokkal inkább megoldási lehetőségeket, különböző alternatívákat próbál kínálni a – leendő – szülőknek. A fogantatástól az óvodáig segíti az újdonsült anyukát és apukát, hogy zöldfülűből vérprofik legyenek.

Gyereket vállalni hatalmas kihívás és kaland. A szülők fejében millió kérdés merül fel napról napra, és általában mindre választ szeretnének kapni. Lehetőleg azonnal. Sőt. Tegnapra kellett volna. A Babázz lazán! megpróbál megválaszolni néhányat ezek közül a felmerülő kérdések közül, egészen pontosan 180-at. Szó esik itt reggeli rosszullétről, magzatvédő vitaminokról, a gyerkőc hernyóevési kísérleteiről, apás szülésről, szoptatási tévhitekről, falban lakó krokodilról, beszédtanulásról, az ideális babacipőről, sőt arról is, hogy hogyan tudjuk esetleg pénztárcával bírni a gyerekünk hipersebességű növekedését. De felmerülnek olyan kérdések is, hogy hogyan is bírjuk ki, ha szemünk fénye órák óta kitartóan visít vagy mit tegyünk, ha azt érezzük, képtelenek vagyunk erre az egészre, és semmi másra nem vágyunk már, csak pár órányi megszakítatlan alvásra. Vagy bambulásra.

A könyv egyszerre kínál tartalmas információkat és szórakozást is a kismamáknak. A többes narrációnak köszönhetően egyszerre vannak jelen a szakértők hiteles megjegyzései és gyakorlott kismamák bevált tapasztalatai. Ezek a személyes megjegyzések hozzák igazán közel a könyvet az olvasóhoz, hiszen ezek az anyukák pont olyanok, mint mi, hasonló problémákkal és talán sok hasznos ötlettel.

A kérdés-válasz forma lehetővé teszi, hogy akár a metrón ülve előkaphassuk és az Árpád-hídtól a Deákig tartó úton elolvassunk egy-két kérdést vagy történetet, melyek olykor megmosolyogtatók, máskor meghatók.

Palotás Petra így ír a könyvről:

„Bevallom, egy picit aggódtam, amikor először a kezembe vettem a Babázz lazán! című könyvet. Mert bár az esztétikus külső és a friss, vidám, modern grafikák már az első pillanatban felkeltették az érdeklődésemet, azért még voltak kételyeim, hogy miben tud újat mutatni nekem ez a könyv. Aztán a félelmeim lapról lapra szertefoszlottak, és már az első fejezet után éreztem egyfajta sajnálkozást, hogy milyen kár, hogy már nem néhány évvel ezelőtt, kezdő anyukaként akadt a kezembe ez a gyűjtemény.

Hiszen megannyi helyzetben lehetett volna gyógyír a félelmeimre, mankó a bizonytalan, számomra is új szituációkban. Mert tudatos szülőként magam is elolvastam az egyetlen igaz utat hirdető szakkönyveket és egymásnak tökéletesen ellentmondó nevelési tanácsadókat, amelyek nemegyszer csak további káoszt okoztak az egyébként is nyomasztó bizonytalanságomban.

A Babázz lazán! azonban nem kőbe vésett szabályokat oktat, és nem mindenáron követendő mintákról papol, hanem a gyermekvárás és a gyermeknevelés mindennapi kérdéseire adja meg a válaszokat, hol szakszerű háttér-információkkal, hol személyes történetekkel.

Mindezt olyan őszintén, hogy hamar ráébredünk, hogy a szülővé válás nem csupán az élet legszebb, hanem egyben a legnehezebb kihívása is, amit azonban lényegesen felhőtlenebbé tehetünk, ha a tökéletesség helyett inkább a kiegyensúlyozottságra törekszünk, és persze az alapvető óvatosságot és felelősségteljességet nem feledve megpróbálunk LAZÁN BABÁZNI. ;–)”

Részlet a könyvből

„Persze nem csak én voltam képes a családban különböző agyamentségekre. Anyám például előszeretettel mesélte nekem, hogy amikor úgy másfél éves lehettem, a dédimamám megetetett egy kis málnával. Úgy kéttálkányival, mire észrevette. És persze hiába kérte a dédit, hogy ne adjon többet, dédi közölte, hogy hiszen én kérem, nézze meg, mennyire ízlik nekem. A végeredményt most nem részletezném, elég az hozzá, hogy a kerti járókámat nagy nyomású vízsugárral kellett kitakarítani, a semmitől sem undorodó apám pedig a két csuklómnál fogva cipelt be a fürdőbe hasonló sterilizálásra. A málnát valamiért azóta sem szeretem.”

A kiadóról
A Tea Kiadó 2013 februárjában alakult. Igényes, színvonalas, nőknek és gyerekeknek szóló könyvek kiadását tűzte ki célul. A Babázz lazán! című könyv a kiadó első kiadványa.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja