SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szüleik ölelő karjában nőnek fel - Bali, ahol mindig kézben tartják a babákat, akik sosem sírnak, csak mosolyognak

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-10-13
Balin a gyerekeket folyamatosan karban tartják, még munka közben is. A balinéz emberek számára a család szent és sérthetetlen. A babák és az anyukák is állandóan mosolyognak. Vajon mi a titkuk?
Szüleik ölelő karjában nőnek fel - Bali, ahol mindig kézben tartják a babákat, akik sosem sírnak, csak mosolyognak

A felnőttek ölelő karjaiban élik meg a gyerekkorukat

Az indonéz kultúra merőben eltér a magyartól. Bali egy távoli, mesebeli ország, ahová természetesen magyar családok is nagyon szeretnek ellátogatni.

A szeretteik különösen fontos szerepet játszanak a helyiek életében: a családjuk biztonsága szent és sérthetetlen. Még távolabbi rokonaikkal is meghitt kapcsolatot ápolnak, és az időseket is nagyon tisztelik és becsülik. 

Feller Adrienne blogger a közösségi oldalán írt arról, milyen tapasztalatai voltak, amikor Balin járt. Betért egy helyi ékszerboltba, ahol az a látvány fogadta, hogy egy anya egyedül dolgozik a boltban - mégpedig úgy, hogy folyamatosan kézben tartja a babáját. 

"Ha szüksége van a két kezére, akkor teljesen természetesen átadta a kezembe, majd visszavette. De ez fordítva is így van. Ha gyerekkel mész be egy boltba, azonnal átveszik és hagynak körbenézni."

Úgy folytatta, hogy ezek a gyerekek - akárcsak az anyukájuk - állandóan mosolyognak és sosem sírnak. Egyszerűen átragad a kicsikre az édesanyjuk boldogsága. 

Mint írta, nem egyedi eset, hogy valaki gyerekkel a karjában dolgozik vagy csinál bármit. Balin ugyanis folyamatosan hordozzák a kicsiket. 

"Balin a gyerekeket amíg el nem indul, folyamatosan karban tartják. Hordozzák. Hordozza az anyja, a nagyanyja, a nagybácsi, a testvérei, az összes rokona. Ezek a gyerekek az első kb. 8-10 honapjukat a felnőttek ölelő karjaiban élik meg. És ezek a felnőttek mindig mosolyognak. Olyan természetességgel teszik mindezt, hogy csak gyönyörködtem benne."



 

Az érintés nyelve még a szavaknál is mélyebb

Horváth Éva, aki kint élt Balin, szintén hasonló tapasztalatokról számolt be korábban a Glamournak.

"Bármikor el tudom vinni egy helyi családhoz a gyerekeket, hiszen nagyon barátságosak. De nem fogunk összejárni a balinézekkel, mert más a kultúrájuk. Nagyon családcentrikusak, ami nagyon becsülendő, és ezt a szemléletet tanítani kellene Magyarországon. Példaértékű, ahogy a rokonokkal bánnak, ahogy az idősekről gondoskodnak. A család nagyjából harminc főből áll, sok figyelemre van szükség. Mindig szívesen látott vendégek vagyunk bármilyen ceremónián, de ennyi rokon mellett nem marad energiájuk a barátkozásra."

Feller Adrienne hozzátette a posztjában, hogy az érintés nyelve még a szavaknál is mélyebb, a gyerekeknek pedig nagy szükségük van rá, hogy megérintsék őket, hiszen:

"Hiába mondod bárkinek, hogy szeretlek, ha ezt nem követi érintés, mindig kérdések maradnak az érzéssel."

Sorozatunk eddigi részei:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja