SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért sír a baba?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-08-14
A kezdő kismamák néha túlzásba viszik az aggódást, hiszen az első napokban még nem túl gyakorlottak.
Miért sír a baba?

Az egyik legrémisztőbb dolog a baba sírása lehet, főként, ha nem tudjuk éppen miért sír. Néhány hét elteltével már világos lesz, hogy az egyik sírás a baba éhségét, a másik a pelenkacserét jelzi, de addig is idegeskedés helyett érdemes néhány trükköt elsajátítani, melynek segítségével megállapíthatjuk a sírás okát.

A sírás hét oka

Éhség

A kezdetekben még valószínűleg nem tűnik fel a gyakorlatnak kismamának, mikor igényli gyermeke az etetése. Persze papírforma szerint meg van adva az egyes etetések ideje, de minden babának megvan a maga ritmusa. Nem csak a sírás, de más jelek is utalhatnak arra, hogy hamarosan szoptatni kell. A baba fintorog, nyugtalanabb, vagy az anyai mell után kutat, ha ölünkbe vesszük. A kismama néhány hét után már pontosan felismeri az éhségre utaló jeleket, s még azelőtt megetetheti gyermekét, hogy sírásra kerülne sor.

Pelenkacsere

Néhány babát már az is zavar, ha egy ideig kap tiszta pelenkát, míg másoknak csak később van szüksége a cserére. Egy biztos, ha már kényelmetlen, sírással jelzi, hogy ideje a pelenkacserének. Az újfajta pelenkák a régiekkel ellentétben sokkal kényelmesebbek és nem irritálják a baba bőrét, így valószínűleg nem fog azonnal jelezni, ha ideje pelenkát cserélni.

Túl meleg, túl hideg

Az újszülöttek az anyaméh biztonságot adó, meleg környezetéhez vannak szokva, mely ideális hőfokot biztosított számukra. Éppen ezért, ha túl vannak öltöztetve, vagy éppen kevés rajtuk a ruha, sírással jeleznek. Nem csak az elalvásnál, vagy a napi öltözéknél fordulhat elő, hogy a baba sírni kezd, de akár pelenkacserénél, átöltöztetésnél is reagálhat a környezet hőmérsékletére.

Szeretetigény



Az újszülötteknek nagy változást jelent a világra jövetel. Addig a kényelmes, meleg, biztonságot nyújtó anyaméhben éltek, ahol minden tökéletesen megfelelt elvárásaiknak. Az új világba kikerülve azonban egy nagy és idegen helyet látnak, ahol csak a szülők jelentik a biztonságérzetet. Emiatt a babának nagy szüksége van az ölelésre, a törődésre, mely biztonságérzetet ad számára. Néha előfordulhat, hogy egyszerűen azért sír, mert ölelésre, édesanyja biztonságot adó melegségére van szüksége.

Zajok

A babák számára az egész világ új, minden egyes szereplőjével. Felismerhet hangokat, melyeket már az anyaméhben is hallottak, de az ismerősök rokonok, mind egy újfajta külső ingert jelentenek. Néha a babáknak is elege lehet az újdonságokból. Ahogyan egy felnőtt elfáradhat a sok tanulásban, úgy egy baba számára is fárasztó lehet egy nagy családi összejövetel, rengeteg új emberrel. Lehet, hogy nem azonnal fakadnak sírva, de előfordulhat, hogy a számukra túl mozgalmas időszak után sírósabbak lesznek.

Egyéb problémák

Előfordulhat, hogy a baba megbetegszik, esetleg fáj a hasa, ilyekor a hangulata is rosszabb, többet sír. Ezt a sírást biztosan minden kismama -még a legkevésbé gyakorlott is- észreveszi.

Sírás ok nélkül

Persze, ok nélküli sírás nem létezik, de előfordulhat, hogy nem tudjuk beazonosítani, mi lehet a rossz kedv oka. A baba rendesen evett, aludt, büfizett, az emésztése is jó, mégis sír. Nekünk felnőtteknek ez talán furcsa lehet, hiszen mi már nem emlékszünk rá milyen érzés megszületni, egy új világot megismerni. Néha a babának is lehet rossz napja, vagy egyszerűen csak zavarja valami.

Hogyan derítsük ki a sírás okát?

Egyszerűen próbálkozni, ellenőrizni kell. Próbálkozzunk etetéssel, ellenőrizzük a pelenkát, ringassuk karunkban a babát, és nézzünk körbe a lakásban, hogy zavarhatja-e valami (pl. a szomszéd zajongása, vagy a túl hangos TV). Előbb-utóbb megtaláljuk a sírás okát, de ha mégsem jönnénk rá magunktól, nyugodtan kérjünk segítséget a védőnőtől, vagy szüleinktől, ismerőseinktől.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja