SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nőnek maradni- válás után

Kókai Kata [cikkei] - 2004-08-04
Elhagyott a férjed. Egyedül maradtál. Leírjam, mit érzel most? Nem fogom, hiszen ezt csak Te tudhatod… Olvasd el ezt a cikket, s fűzd hozzá saját gondolataidat. Ha soha nem váltál, akkor tanulj belőle: milyen hibát ne kövess el.
Nőnek maradni- válás után

Most női szemszögből szeretném megközelíteni ezt a kényes témát. Mivel legtöbbször a férfiak kezdeményezésére kerül sor a válásra, valószínűleg a nők sínylik meg jobban. De miért minden nő rémálma a válás? Talán emocionálisan magasabbak az igényeink. Mert mit is szeretnénk elérni nőként?

Egy munkát, amit örömmel végezhetünk.

Kollégákat, akikkel megértjük egymást.

És egy családot: szerető férjet, kedves gyermekeket, akikre büszkék leszünk.

Ha az első kettő nem sikerül, vigaszként mindig vár az otthon melege. Amíg ki nem marad a férj egy-egy éjszakára, természetesen kiküldetés, vagy túlóra miatt. Aztán egyre gyakrabban hívnak a barátnők, hogy „nem a te férjed volt azon a szórakozóhelyen?”

Biztosan nem. Miért olyan biztos? Ugyan ki akarná tényként elfogadni, hogy hosszú kapcsolata ilyen hirtelen tönkrement?

És csattanóként egyszer végre időben hazaér a férj, s felcsillan a remény; talán csak képzelgés volt, lehet, hogy csak Te csináltál elefántot a bolhából. De amikor közli, hogy beszélni szeretne veled, már rosszat sejtesz… És akkor végre kiböki, ami hetek, hónapok óta nyomja a szívét.

Válni akarok.

Először nem hiszed el. Aztán elképedsz, mert nem hitted, hogy ennyire rossz a helyzet. Majd borzasztóan dühös leszel, persze senki sem vonhatja kétségbe, hogy igazad van.

Ha gyerek is van a családban, csak tovább romlik a helyzet. Főleg, ha az apuka egy másik nő miatt dönt a válás mellett, és még a gyereket is vinni akarja.

Ilyenkor a legtöbb nő elveszti az önbizalmát. Gyermekéért harcol a végsőkig, de képtelen nő maradni. Megalázottnak, dühösnek érzi magát. És persze felbukkan a szégyenérzet; „mit szólnak az ismerősök, ha megtudják?”. A nő ilyenkor úgy gondolja: biztosan arra asszociálnak, hogy nem volt elég jó a férjnek. Pedig legtöbbször nem így történik.

Vannak viszont kivételek, ilyen a közös megegyezés útján történő válás. Ez általában kevés vitával, és rossz érzéssel jár. Néhány tipp azoknak, akik nincsenek ilyen jó helyzetben.

 

A lelki válás hét törvénye:

 

1. Az elfogadás

„Mindegy úgy történik, ahogyan lennie kell.” Optimista megjegyzés, de ha Te magad is elhiszed, könnyebb elfogadni- és persze feldolgozni a történteket.

2. A lemondás

„Ne tagadd magad előtt a valóságot, s új lehetőségek nyílnak meg előtted.” Talán a valóság elodázása hátráltatja legjobb ennek a nehéz időszaknak az átvészelését. Ha már elismered, hogy ilyen helyzetbe kerültél, könnyebben igénybe veszed a segítséget, melyre szükséged van.

3. Az út megtalálása

„Segíts magadon, Isten is megsegít.” Nem segíthetnek rajtad, ha nem hagyod. Már a váláshoz is a kölcsönös alázatosság hiánya vezet. Akár egyik- akár másik fél a hibás, mindenképpen hiányzik a tolerancia, s az ego kerül előtérbe.

Soha nem késő tanulni a leckéből: csak annyi tiszteletet várj el, amennyit Te magad adsz.

4. A felelősségtudat

Bele kell nyugodni a múltba, s felelősséget kell vállalni mindenért, ami a váláshoz vezetett.

5. A választás lehetősége

„Ha valami véget ér, az nem feltétlenül rossz.” Minden dolog vége, valami új kezdetét jelenti. És ezt az új dolgot a megszerzett tapasztalatokkal már jobbra alakíthatjuk.

6. A megbocsátás

Tanuljunk meg megbocsátani magunknak, vagy annak, aki a válást okozta. Ha elmerülünk a folyamatos önmarcangolásban, és mások hibáztatásában, előbb-utóbb megkeseredettek leszünk. Ha elfogadjuk azt, ami a legjobban bánt, könnyebb lesz a továbblépés.

7. Az élet újraépítése

„Ha megismered a megbocsátás erejét, új távlatok nyílnak meg előtted.” Lépj tovább. Nézd az élet jó oldalát; több időd marad magadra, és a gyermekeidre, akiket mindennél jobban szeretsz. Ha tönkreteszed magad, azzal nekik ártasz leginkább.

Most már nagyobb tapasztalattal rendelkezel; tudod, kik az igaz barátok, kire számíthatsz. Megismertél valakit olyan oldaláról, amiről úgy gondoltad: nem létezik. Esélyt kapsz, hogy új életet kezdj. Élj a lehetőséggel!

 

kapcsolódó fórumtopic

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja