SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egyedülálló szülőként, karácsonykor

Kókai Kata [cikkei] - 2004-11-17
Egyedül lenni a szeretet ünnepén szomorú dolog, de egyedülálló szülőként, gyermekekkel ünnepelni csodálatos.
Egyedülálló szülőként, karácsonykor

Karácsony a szeretet ünnepe, akkor igazán jó, ha együtt a család. Egyedülálló szülők esetében azonban a gondok megduplázódnak. Ugyanúgy el kell végezni a napi teendőket, a gyerekek iskolába vagy óvodába mennek, emellett még a háztartási munkákat sem hanyagolhatja, sőt, az ajándékokat is meg kell venni: persze akkor, amikor a gyerek nem látja.

Az ünnepi előkészületek is megterhelik a szülőt; miközben végzi a megszokott házimunkát, s hallgatja csemetéje napi élménybeszámolóját, közeleg a karácsony, az ünnepi menü még gondolat szintjén sem létezik, a díszek pedig a szekrény mélyén lapulnak. Időközben már megfogalmazódik a gondolat, hogy a rokonokat és barátokat is meg kell látogatni.

Persze maga az ünnep is kész katasztrófának tűnik, ha mindkét fél új partnerrel gazdagodott; hol legyenek a gyerekek karácsonykor, ki-mikor adja oda az ajándékokat, és egyáltalán, hogyan lehet ezt megoldani? Nagyobb gyerekek persze maguktól is képesek eldönteni kivel mennyi időt szeretnének tölteni, de az apróbbakról a szülőknek kell gondoskodni.

Néhány tipp az előkészületekhez:

  • A boltok már hetekkel karácsony előtt ünnepi hangulatot sugároznak. Ez persze arra ösztönzi gyermekünket, hogy naponta már ajándékra vessen szemet. Írassunk vele ajándéklistát, így könnyebb lesz a meglepetés beszerzése.

     
  • A gyerekek szívesen részt vesznek mindent, csak motivációra van szükségük. Ha sikerül lefoglalnunk őket valamilyen (számunkra is) hasznos tevékenységgel, könnyebben végezhetjük el napi teendőinket.
     
  • A legkisebbeket is bevonhatjuk az ünnepi előkészületekbe. A gyerekekre bízhatjuk a díszek felkutatását, csoportosítását, mellyel rengeteg időt takaríthatunk meg. Saját kezűleg is készíthetnek ünnepi dekorációt, ez számukra plusz örömet okoz.
     
  • Nagyobb gyerekek hasznos segítséget jelenthetnek a karácsony előtti sütés-főzésnél is. Elkészíthetik a szebbnél szebb mézeskalács süteményeket és más rágcsálnivalókat.

Még a legkisebb gyermek is csodálattal figyeli az ünnepek előtti lázas készülődést, sürgés-forgást. Bár gyermekeink örömet lelnek, és egyben segítenek is az ünnepi előkészületekben, az ajándékok megvásárlása kétségtelenül ránk marad. Előfordul, hogy nagyszülők, testvérek segítségét nem vehetjük igénybe. Ez esetben próbáljunk meg találni egy bébiszittert, aki az ajándékvásárlás idejére teremt számunkra néhány szabad órát.

Ha ismerünk más egyedülálló szülőket, akár össze is dolgozhatunk; míg az egyik szülő gyerekekre vigyáz, addig a másik megoldja az ajándékvásárlást. Ebben a megoldásban barátaink ismerőseink is részt vehetnek, így minden szülő könnyebben veszi a karácsony előtti akadályokat. Végül egy gyönyörűen dekorált lakás, rengeteg ajándék, s gyermekeink áhítatos, boldog pillantása lesz a jutalmunk.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja