SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szemet szemért - avagy édes a bosszú?

Családinet [cikkei] - 2009-04-03
Sokan mondogatják a címben szereplő kifejezéseket amikor valamilyen sérelem éri őket. Általában hirtelen felindulásból sok embernek a bosszú az első reakciója - ha csak gondolati szinten is. De tényleg ez a helyes megoldás, ettől jobban érezzük magunkat?
Szemet szemért - avagy édes a bosszú?

Egy nemrégiben lezajlott vizsgálat során a kutatók érdekes eredményre jutottak. Az embereket alapvetően két fő csoportra lehet osztani az alapján, hogyan reagálnak az őket ért eseményekre. Eszerint vannak a pozitív-viszonzók, akik az őket ért pozitív hatásokra (pl. kedvesség, vagy valamilyen szívesség, gesztus) hasonlóképpen válaszolnak. A másik vizsgált csoport pedig a negatív-viszonzók tábora, ha bármilyen sérelem éri az ide sorolt embereket, első gondolatuk a bosszú, vagy megtorlás.

A felmérésben szereplő húszezer résztvevő válaszait összevetve, megfigyelhető, hogy a pozitív-viszonzó csoportba tartozó válaszadók általában boldogabbak, könnyebben érvényesülnek az életben, jobban be tudnak illeszkedni a munkahelyükön, és még a fizetésük is magasabb. Ezzel szemben a negatív beállítottságú személyek között gyakoribb a munkanélküli, akiknek van munkájuk azok pedig több kudarccal szembesülnek a munkahelyükön és az élet számos más területén.



Egy másik felmérés pedig arra világított rá, hogy a harag, düh és hasonló negatív érzelmek akár szívritmuszavart is okozhatnak, ezért potenciális veszélyforrást jelentenek. Statisztikiailag kimutatható, hogy háború idején, vagy kedvenc focicsapat veresége esetén, illetve bármilyen más erős stressz hatására megnövekedik a hirtelen szívleállások által okott elhalálozások száma. A vizsgálatot olyan emberekel végezték el, akik valamilyen szívprobléma okán beültett defibrillátorral rendelkeztek, amely képes észlelni, ha a szívverés ritmusa veszélyes mértékben változik, és azonnal tudja korrigálni azt. Miközben az orvosok EKG készüléken követték nyomon a szív elektromos instabilitását, a megfigyelteknek fel kellett idézniük egy korábbi eseményt, amely erős negatív érzelmeket váltott ki belőlük. A teszt megállapította hogy a harag kiváltása növelte a vizsgált betegek szívének instabilitását.
 
Ezen ismeretek tudatában megállapítható, hogy az alapvető jellemvonásaink hogyan hatnak ki a sikerességünkre, elégedettségünkre, kapcsolatainkra,
illetve a szervezetünkre, és bátran kijelenthető, hogy jobban "megéri" pozitív hozzáállást tanúsítani a dolgokhoz, márcsak a saját egészségünk megőrzése érdekében is. Tehát mégsem olyan édes a bosszú.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja