SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tanítsd meg közlekedni!

Gombos Beáta [cikkei] - 2009-02-17
Közlekedni tudni kell, gyalogosan és járművel is. Ha belegondolsz, nem is annyira egyszerű. Ha szeretnéd, hogy a gyerek ne a rutint lássa, és biztonságosan közlekedjen, hívd fel a figyelmét, tanítsd, gyakoroljatok!
Tanítsd meg közlekedni!

Gyakran elsuhanunk az adódó lehetőségek mellett. Mert ott van például a zöld meg a piros lámpa: színtanulásnak sem rossz, de ha még el is magyarázod, már a kétéves is felfogja a logikai összefüggést. Igen, ilyen apróságokkal kezdődik.

Mutasd meg!
Akár autóval, akár gyalog közlekedsz, akár busszal utaztok, minden nap van lehetőség arra, hogy egy-két érdekességet fedezzetek fel az úton. Nézzétek meg együtt a zebrát, a járművek helyét, a gyalogosokét. Azt is, hogyan működik a forgalom, milyen járműveket láthattok az utcán, ezek milyen színűek, a nagyobbakkal meg is beszélheted, ezek hogyan működnek. Ha lehetőségetek van rá, nézzétek meg néha felülről is az utcát, nagyon érdekes lehet az emeleti ablakból vagy egy hegyről.

Tudatosíts!
Ha a séták során beszélgettek, feltétlenül tanítsd meg a kicsinek, hogy a gyalogosok helye a járdán van, "vendégségben" vagyunk csak az úttesten, az az autók, a buszok, a villamosok részére épült. Fontos, hogy tudja, hogyan kell körülnézni (bal-jobb-bal), és hogy kivétel nélkül mindig körül kell nézni, még akkor is, ha fogod a kezét. Ne légy ilyenben engedékeny, a kisgyerekek villámgyorsak, egy pillanat alatt kiszaladnak az úttestre.

(Ha nem emlékszel pontosan, inkább ismételd át a kresz-szabályokat, vagy ha nem vezetsz, akkor vedd elő a kresz-könyvet, nem árt pontosan tudni. A gyerekkel közlekedni mindig más, és nem mindegy, mit tanítasz neki.)

Látni és látszani
Ezt is érdemes tudnia a kicsinek, mielőtt önállóan közlekedni kezd: attól, hogy ő látja az autót, még nem biztos, hogy a vezető is ugyanúgy érzékeli a gyereket. Ha a busz előtt, után szalad át az úttesten, vagy a labda után rohan, netán a barátját látja meg a túloldalon, mind hatalmas veszélyhelyzetet hordoz magában. Vedd ezt már az elején komolyan, magyarázz el neki minden ok-okozati összefüggést. Értse meg, hogy nem azért kell odafigyelni, mert különben megszidod, hanem azért, mert különben nagy baja eshet. Szerezz be felvarrható vagy ragasztható fényvisszaverős csíkokat, és a táskáját, kabátját, cipőjét "díszítsd" ki vele, pláne, ha kivilágítatlan utakon kell hazáig gyalogolnia.

Az autó adta lehetőség
Amikor a dugóban ültök, ne dühöngj, nagyon sok lehetőség van az idő hasznos eltöltésére. Például ilyenkor beszélgethettek a közlekedési szabályokról. Játsszatok játékokat: mondja meg ő, mikor indulhatsz el, melyik tábla mit jelent, milyen sebességgel szabad épp menni. A gyerekek nagyon fogékonyak erre, szeretik megjegyezni a közlekedési jelzések jelentését, sokan még sportot is űznek belőle.

Mutass példát, és mint autós is közlekedj mindig helyesen. Sajnos meg kell arra is tanítani a gyerekeket, hogy az egyirányú utcából néha jöhetnek szembe is, ha elsőbbséged van, nem biztos, hogy megadják, ha az egyik sor autó megállt, hogy átengedje a zebrán, nem biztos, hogy a mellette levő is meg fogja tenni!



Tömegközlekedés etikett
Bár megfelelő kultúránk általában ehhez sincs (tisztelet a kivételnek), de azért nem árt, ha tudja a kicsi a viselkedés alapszabályait:
- A tömegközlekedési eszközökön halkabban beszélünk
- Jegyet vagy bérletet kell váltani a közlekedéshez
- Átadjuk a helyünket az időseknek, kismamáknak, mozgásukban korlátozottaknak, kisgyerekeseknek
- Kapaszkodni kell a járműveken
- Leszállás előtt jelezni kell, és nem nyomkodjuk feleslegesen a leszállásjelzőt
- Nagy tömegben udvariasan kell már jó előre mondani, ha le akarsz szállni
- Vigyázni kell az értékekre, táskára, ne vegye elő a telefont, vagy pénztárcát, ha egyedül közlekedik
- Nem szabad fel/leszállni, ha a vezető elkezdi becsukni az ajtót,

A végső próba
Mielőtt a gyereked végleg egyedül közlekedne, érdemes végigjárni vele együtt az útvonalat, minden veszélyhelyzetet megmutatni neki. Második körben megbeszélni, hogy ő úgy megy, mintha nem lennél ott, de azért a sarkában legyél, kövesd, és ha elbizonytalanodik, fogd meg a kezét! Ha már nagyon biztosnak érzed, engedd, hogy egyedül közlekedjen - talán az első egy-két alkalomkor érdemes még messzebbről ellenőrizned - no nem bizalmatlanságból, hanem hogy tudd, valóban mindenre felkészült. Menet közben úgyis rájössz, ha valamit kifelejtettél a "leckéből".

Forrás: www.ma.hu
Kép: wikimedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja