SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba - mama jóga

Kis Melinda [cikkei] - 2009-04-17
A baba-mama jóga egy hatalmas gyakorlatrendszer részlete, mely mögött a jógik több évszázad alatt felhalmozott tapasztalataik és a mai nőknek a saját testükkel összefüggő ismereteik állnak.
Baba - mama jóga

A baba-mama jóga egy hatalmas gyakorlatrendszer részlete, mely mögött a jógik több évszázad alatt felhalmozott tapasztalataik és a mai nőknek a saját testükkel összefüggő ismereteik állnak. Aki lassan, fokozatosan ismerkedik a jógával, és rendszeresen gyakorolja ezeket az ászanákat, minden téren csak nyerhet vele.
Egyszerre kellemes testmozgás, hatékony készségfejlesztő módszer és remek játék. Visszasegíti a fiatal anyákat korábbi fitt állapotukba, és ugrásszerűen javítja az anya-gyerek kapcsolat minőségét.

A gyermek személyisége már az anyaméhben kezd kialakulni, majd a születés utáni első hónapok, évek során formálódik véglegessé. Fejlődését édesanyja akkor támogathatja igazán, ha a lehető legjobban ismeri és érti a kicsi megnyilvánulásait, de ehhez arra is szüksége van, hogy saját magát is egyre inkább megismerje és elfogadja. Ráadásul ebben az időben, közvetlenül a szülés után az anya többnyire még testi, lelki regenerálódásra szorul, hiszen fáradt, kimerült, feszült, pedig most lenne a legnagyobb szüksége erőre, önbizalomra, kiegyensúlyozottságra. A jógázással ez kiválóan egyensúlyba hozható.

A szülőknek nagyon fontos, hogy a babával való együtt jógázás alatt, mindig figyeljék intuícióikat arról, hogy mi a jó nekik és a gyermeküknek. A gyermek és az édesanyja érintkezésének, közös tevékenységének és kikapcsolódásának, a játék kezdetének az egyik legjobb formája ez a módszer, mely egyben verbális és nonverbális kommunikáció anya és gyermeke között.

A baba - mama jóga hatalmas szerepet vállal a gyermeknevelésben, a gyermekágyi depresszió leküzdésében, a várandósság és a szülés okozta fizikai és lelki hatások feldolgozásában, a kötődés kialakulásában, mélyítésében sőt, még az olyan gyakorlati problémákban is, mint például a szoptatás támogatásában, az emésztés segítésében, alvásproblémák orvosolásában, sírós baba kezelésében. A mamáknak, a lábadozást segítő ülő, és erősítő ülő gyakorlatokon kívül energiajavító, egyensúlyozó, erősítő gyakorlatok tárházát kínálja.

A babával való együttjógázás két lényeges hatását emelném ki:

1. Segít a szülés utáni regenerációban, a fizikai és a mentális kondíció visszaszerzésében.
2. Segíti a baba fejlődését, mozgásérzékelését és az idegrendszerének, értelmi képességeinek a fejlődését.

Finom, és egymásra odafigyelő együttmozgás. A várandósság alatt kialakult szeretetközösség tovább erősíthető a jóga gyakorlásával, és még bensőségesebbé teheti anya és gyermeke közötti köteléket. Megfigyelések bizonyították, hogy jógás babák sokkal nyugodtabbak, mosolygósabbak és nyitottabbak, mint más gyermekek.

Összegzésként, a baba - mama jóga áldásos hatásai:



A gyakorlatok közben az egyik kézből a másikba átvett baba az érintések által kellemes, nyugtató masszázsban részesül, és a baba együtt mozog az anyukájával
Kedvezően befolyásolja a test - szellem - lélek harmóniáját
Pozitívan befolyásolja az esetleges energiadeficitet
Segít a mamáknak a szülés utáni minél hamarabbi regenerálódásban, mind fizikai, mind mentális szinten
Segíti a csecsemő fejlődését, kedvezően befolyásolja az idegrendszer érését, és a mozgásérzékelést
Erősíti a kötődést, illetve tovább növeli a kismama jógán megszerzett bensőséges kapcsolatot anya és gyermeke között
Fejleszti a baba háromdimenziós térérzékelését
Stimulálja a baba érzékszerveit, a látást, a hallást, a vestibuláris, azaz egyensúlyszerveit
Óriási szerepet vállal a várandósság és a szülés okozta fizikai és lelki hatások feldolgozásában
A minél hamarabbi jógázás elkezdése segít elkerülni a szülés utáni depresszió kialakulását

Már 6 hetes kortól el lehet kezdeni a babával való jógázást. Életkor szerinti megoszlásban két osztályt különböztetünk meg. Az első, 6 hetes kortól 10 hónapos korig, ezt kisbabás jógának nevezzük, a másik, 10 hónapostól 24 hónapos korig, ez pedig a nagybabás jóga. Az előbbi időtartalma 90 perc, az utóbbi, 60 perc.

Általában egy-egy kisbabás jógafoglalkozáson bemelegítésként "száraz masszással" kezdünk, majd a mamák átmozgatása előtt vagy után jönnek a jóga légzések, álló, ülő, egyensúlyozó gyakorlatok, röptetés, hintázás, csúsztatások, görgetés, csípőgyakorlatok stb. Szinte minden órán szó van a helyes állás technikájáról, és általában gátizom torna és jóga nidra (relaxáció) zárja a foglalkozásokat.
Mindez együtt a babával, énekléssel, mondókázással egybekötve, figyelembe véve a szülés módját, és az anya egyéni állapotát, panaszait, és nem utolsó sorban a baba igényeit.

A nagybabás jógafoglalkozáson már nincs babamasszírozás, hagyjuk, hadd fedezzék fel környezetüket, biztonságos közegben, így a mamák egyre több önálló jóga gyakorlatot végezhetnek.

A mai rohanó világunkban nagyon nagy szükség van olyan tanfolyamra, programokra, mozgáslehetőségre, amelyen az újdonsült anyukák kisbabájukkal együtt vehetnek részt, és amely egyaránt kielégíti a játékos, de hatékonyan regeneráló mozgásformákra, a lelkileg egyensúlyba hozó foglalkozásokra és a jó társaságra való igényüket.

Kis Melinda


Kis Melinda
Mentálhigiénés szakember

Peter Hess Hangmasszőr
Egyéni és kiscsoportos hangtál terápia, kismamáknak is


Elérhetőségeim:
E-mail: hangtal.com@gmail.com
Honlap: http://www.kismelinda.hu
http://www.hangtal.com
Facebook: Hangtál terápia Budapest
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja