SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az úgy volt, hogy visszaütött... - Ötletek a gyermekkori agresszivitás megelőzéséhez

Családinet [cikkei] - 2010-07-15
A gyermekek az óvodában ismerkednek meg játékosan a közösségi életforma szabályaival, ott tanulnak meg alkalmazkodni egymáshoz. Az iskola már ismereteket, ezeken keresztül értékeket is közvetít. Azt azonban nem lehet elvárni, hogy amit mi, szülők elrontottunk a neveléssel, azt az óvónők és a tanárok korrigálják.
Az úgy volt, hogy visszaütött... - Ötletek a gyermekkori agresszivitás megelőzéséhez

Már korai életszakaszban vedd komolyan az agresszív magatartási formákat!
Amikor ötévesek megverik, megbántják a másik gyermeket, ne könyveld el normális jelenségként. Már az óvodás gyermek tudja, hogy nem szabad fájdalmat okozni a társának. Hiába mondja utólag, „nem akartam“, nem menti fel tette súlya alól. Ugyanez érvényes akkor is, amikor a gyermek letördeli a fa ágait, szándékosan eltapossa a bogarakat, kinyomja a baba szemét, felhasítja a plüssállat hasát.

A kisdiák hazajön és arra panaszkodik, nem tud rendesen odafigyelni az órán, mert a többiek zavarják a tanítást. A szünetekben nem mindig tud kikapcsolódni, mert a nagyobbak elüldözik az alsósokat az udvaron megszokott játszóhelyükről.

Nem lehet minden gyermek esetében ugyanazt az egysíkú problémakezelést alkalmazni
Vannak azonban módszerek, amelyek minden szülő-gyermek viszonyra érvényesek.

Húzz meg világos, egyértelmű határokat gyermekednek! Ezek nem korlátozzák, hanem védelmezik őt. Amennyit megengedsz neki, annyit fog ő is megengedni magának. Amikor bizonyos dolgokat megtiltasz csemetédnek, meglehet, kezdetben hisztizni, tiltakozni fog. Sokan azt gondolják ilyenkor, elvesztem a gyermekem, tönkre teszem a lelki világát.

A túlságosan megengedő nevelési stílusnak kétféle szélsőséges következménye is lehet: a gyermek egyik esetben gátlástalan, a társadalmi normákat semmibe vevő felnőtté válik, képtelen lesz kiegyensúlyozott baráti- és társkapcsolatokra. A másik következmény egy önállótlan, magát másoknak alávető személyiséggé alakul: az ilyen ember nehezen hoz döntéseket, határozatlan, gyenge a jövőképe, életéből hiányoznak a világos célok.

Nagyon fontos, hogy egyértelműen fogalmazd meg, mit szeretnél a gyermekedtől

  • Akkor támassz elvárásokat vele szemben, ha következetesen gondoskodsz arról, hogy teljesítse, és be is tartsa azokat!
  • Amikor valamit megkövetelsz a gyermekedtől, gondold át, te hogyan tudod és szeretnéd őt segíteni abban, hogy azt véghez is vigye!
  • Figyelj rá, hogy a csemetéd mindig megértse, mit mondasz, mire gondolsz!
  • Ha kérsz valamit a gyermekedtől, azt mindig egyértelműen határozottan fogalmazd meg, ne könyörögj neki!
  • A bonyolultabb feladatokat szükség esetén oszd fel kisebb egységekre, ne követelj túl sokat!
  • Ellenőrizd, betartja-e gyermeked kéréseidet!
  • Először mindig csak egyetlen viselkedési formára koncentrálj, pl. érd el a gyermeknél, hogy ne szidja csúnya szavakkal testvérét, társait, vagy ne bosszantsa szándékosan a másikat!
  • Figyelj oda saját viselkedésedre, hiszen példaképe vagy gyermekednek!
  • Kínálj fel számára agresszióhoz nem kötődő konfliktusmegoldásokat! Beszéld meg vele, hogyan alakult ki közöttetek a feszültség és arra milyen megoldások lehetségesek!
  • Légy résen, kivel tart kapcsolatot fiad, lányod! Amikor észreveszed, hogy gyakran találkozik hasonlóan problémás viselkedésű társakkal, irányító jelleggel avatkozz be!
  • Gyakoroljatok együtt gyermekeddel feszültségmentesítő rituálékat, amelyek hasznos segítségedre lehetnek konfliktusok esetén. „Vegyél nagy levegőt, mielőtt cselekszel, vagy szólsz!”, „A harag rossz tanácsadó.”, „Nyugalomban várakozzatok 20 másodpercet, mielőtt tennétek valamit!”
  • Ha a gyermek vét a szabályok ellen, ne próbáld megvédeni az általa előidézett következményektől! Tanulja meg, hogy az ilyen cselekedeteinek rá nézve negatív hatása van, ne avatkozz be tehát a következményekbe! Kezdettől fogva lássa be, hogy felelősséget kell vállalnia tetteiért! Ha pl. lóg az óráról, mindent végig kell csinálnia, a tanárok el fognak beszélgetni vele, az elmaradt órákat pótolnia kell, stb.
  • Tanítsd meg gyermekednek a másik fél megértésének képességét: Mit tennél, ha a veled szembenálló ember helyében lennél? Képzeld csak bele magad annak az embernek a helyébe, akit megsértettél vagy megvertél. Értesd meg gyermekeddel, hogy az agresszió áldozatai szenvednek. A beleérzőképesség és az együttérzés erősítése természetesen gátolja az agressziót.

A gyermeki agresszióval kapcsolatos problémákat nem lehet egy csapásra megoldani. Kis lépésekben haladj előre, és jó sok türelemmel vértezd fel magad!

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja