SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megjött a tél az óvodába!

Bischof Jusztina [cikkei] - 2010-12-10
Az óvodai élet talán legintenzívebb szakasza a mostani, a téli időszak.
Megjött a tél az óvodába!

Betemetett a nagy hó
erdőt, mezőt, rétet,
minden, mint a nagyanyó
haja hófehér lett.
 
Minden, mint a nagyapó
bajsza, hófehér lett,
csak a feketerigó,


maradt feketének.   
/Kányádi Sándor: Betemetett a nagy hó/

Az új óvodás gyerekek is elfogadják életük első közösségét ekkora, a régiek pedig visszaszoknak a közös tevékenységekbe. Ráadásként a kedvenc téli ünnepek is megérkeznek /mikulás, karácsony, farsang/. Az ezeket megelőző várakozás izgalmai, a készülődések öröme érzelmileg gazdagítja, és a közös élmények, tapasztalatok, egyre közelebb hozzák egymáshoz őket.

A téli természeti jelenségek is nagy hatással vannak rájuk; az első hó megérkezését óriási lelkesedéssel fogadják! Sétáink alkalmával érdeklődéssel fogadják - ha felhívjuk rá figyelmüket - az időjárás változásait /köd, zúzmara, jégcsapok, hideg szél, csúszós út, havas táj/. Életkoruknak megfelelő, kérdéseikre kérnek válaszokat - "miért hosszú a jégcsap?, miből van a jég?, honnan esik a hó?, mi történik a katicabogárral?".

A környezetet megismerni akaró kicsi gyerekek érdeklődése ez, amely sohasem maradhat válasz nélkül részünkről. Ha még felkeltjük kíváncsiságukat azzal, hogy irányítjuk megfigyeléseiket. - Pl.: ”nézzétek, hogy ugrál a kisveréb a havon, felborzolja tollait, mert fázik"..., "milyen fehér zúzmarás lett a fa" és nyakunkba rázzuk a zúzmarát a fáról", ha madáreleséget készítünk közösen és etetőt barkácsolunk télire az oviudvar fájára a madaraknak /rigó, cinke/, gyümölcssalátát készítünk és eszünk, hogy elűzzük a bennük lévő ”vitamin-katonákkal” a megfázást, ha köszöntjük egy-egy téli versikével, dallal a felgyógyult társakat, ha mesét bábozást hallanak Hapci-manóról, aki ”elmondja” hogyan érdemes felöltözni a nagy hidegben és sorolhatnám még.

Akkor közvetlen tapasztalatokból gazdagítjuk ismereteiket környezetünkről, az évszakról. Az igazi élményeket mégis a téli játékok adják, a közös hóember, hóvár építés, szánkózás, hógolyózás, csúszkálás a jégen! A télről szerzett ismeretek így válnak egyre sokrétűbbé, megfigyelve, megtapasztalva, átélve, örömködve. Így ismerik meg igazán!

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja