SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha veszekednek a gyerekek

Somodi Eszter [cikkei] - 2011-03-08
A konyhában készítem a vacsorát. Hallom, hogy a gyerekek a szobájukban játszanak, gurulnak a kisautók, csikorognak a fékek, felbőgnek a motorok, a fiúk jókat nevetgélnek. Boldogan konstatálom magamban, hogy milyen jó testvérek az én drága kicsi fiaim.
Ha veszekednek a gyerekek

Még éppen hogy csak megvajazom a kenyereket, a jókedvű duruzsolás hangjait egyre mérgesebb szavak váltják fel, a kisautók már nem bürrögnek vidáman, hallom, hogy az egyik kocsi nagy lendülettel a szekrénynek csapódik, majd Dani visítva jön ki a konyhába, és üvölt valamit, amiből a nagy sírástól csak egy-egy szót értek.

Az idillnek vége, és a vacsorakészítésnek is, mert mehetek igazságot osztani a csatatérre. Ki játszott vele előbb? Ki kezdte? Ki mit csinált? Miért csinálta? Teljességgel értelmetlen kérdéseket záporozok feléjük, és közben nagyon vacakul és csalódottan érzem magam.

A gyerekek bizony szinte bármin össze tudnak veszni, vég nélkül képesek bosszantani, csúfolni egymást, sőt akár egymásnak is ugranak. Hogyan segítsük gyermekeinket, hogy konfliktusaikat meg tudják oldani? Hogyan érjük el, hogy a testvérek ne ellenfelet, hanem jó barátot lássanak egymásban? Biztosan minden szülőben felmerülnek ezek a kérdések néha. Van egy könyv, mely nagyon klassz, gyakorlatias tanácsokat, válaszokat ad a fenti kérdésekre. Adele Faber és Elaine Mazlish Testvérek féltékenység nélkül című könyve életből merített példákkal, szórakoztatóan, olvasmányosan kínál hatásos eszközöket a testvérek közötti rivalizálás enyhítésére, a családi béke megőrzésére. Sok tanácsukat megfogadtam, kipróbáltam, és tényleg meglepően hatásosak!

A fent vázolt szituációkhoz hasonló esetekben a szerzőpáros szerint a következő módon kell a szülőnek eljárni:

veszekedés

Amennyiben még nem durvult el a veszekedés a gyerekek között, ne foglalkozzunk vele! Persze a másik szobából hegyezhetjük a fülünket, de ne menjünk be hozzájuk, ne avatkozzunk bele a veszekedésükbe! Ez sokszor nem is olyan könnyű nekünk, szülőknek, de meg kell tanulniuk a gyerekeknek, hogy hogyan oldjanak meg problémás helyzeteket, hogyan kezeljék konfliktusaikat! Ha komolyodik a helyzet, például hangos visítást hallunk, vagy az egyik gyerek zokogva jön panaszkodni nekünk, persze közbe kell lépjünk.

Ilyenkor a legjobb, ha:

  1. Először tudomásul vesszük haragjukat, és ezt kimondjuk. Mondjuk például nekik: „Hű, de mérgesek vagytok egymásra!”, „Ti aztán jól összekaptatok valamin!”
  2. Ezután hallgassuk meg minden gyerek nézőpontját, majd mondjuk mi is ki a gyerekek álláspontját! „Szóval Máté, te kezdtél el a versenyautókkal játszani, és nem szeretnéd, ha Dani is veled játszana. Te Dani, viszont szerettél volna beszállni a játékba.” Azért fontos, hogy mi is elmondjuk, hogy mit hallottunk, hogy a gyerek visszahallgathassa, és kijavíthasson bennünket, ha esetleg nem jól értettük a problémát.
  3. Majd kellő tisztelettel összegezzük a problémát: „Hát, ez nem könnyű helyzet. Mindkét gyerek ugyanazzal a játékkal szeretne játszani.”
  4. Végül fejezzük ki, hogy megbízunk a képességeikben, és hisszük, hogy képesek lesznek olyan megoldást találni, ami mindkettőjüknek megfelel. "Biztos vagyok benne, hogy ha kicsit gondolkodtok, találtok olyan megoldást, ami Daninak és Máténak is tetszik!”
  5. Ezután menjünk ki a szobából, hagyjuk, hadd találjanak ki valamit! Az esetek nagy részében a gyerekek képesek megoldani a problémát, kitalálni egy remek megoldást. „M: Adok neked két versenyautót, de építs magadnak versenypályát! Az enyémmel nem játszhatsz! D: Jó!”

Talán néhány edzett anyuka és apuka most legyint, hogy ez nem is igazi veszekedés! Náluk a gyerekek a vita hevében az építőkockákat és a székeket próbálják egymás fejéhez vágni! Mi a teendő, ha a veszekedés fizikai erőszakba csap át, ha tényleg vészhelyzet van? Ha azt vesszük észre, hogy gyermekeink között odáig fajult a veszekedés, hogy már veszélyeztetik egymás testi épségét, akkor:

  • először hangosan, határozottan mondjuk el, mit látunk! Például: „Azt látom, hogy az egyik fiú építőkockákat készül eldobálni, a másik fiú pedig egy széket készül a másikhoz vágni!”
     
  • majd válasszuk szét a gyerekeket. Mondjuk például, hogy: „Ez a helyzet nagyon veszélyes! Nem biztonságos együtt lennetek! Jobb, ha most megnyugszunk. Mindenki menjen a saját szobájába!”

Szerencsére a fentiekhez hasonlóan eldurvult szituáció nálunk még nem volt, így ennek a módszernek a hatékonyságát nem tudtam tesztelni (nem is szeretném), de a szerzők szerint az, hogy határozottan leírjuk, mit látunk, és hogy kiállunk amellett, hogy semmiféle erőszakot nem engedünk meg az otthonunkban, véget vet a veszélyes helyzetnek.

Ha legközelebb összekapnának gyermekeitek, jusson eszetekbe ez a módszer, és próbáljátok ki! Kíváncsian várom véleményeteket, tapasztalataitokat megjegyzésként!

A 2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja