SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jó-e a gyerekeknek a válás?

Singer Magdolna [cikkei] - 2011-03-29
A gyerekeknek nem jó a válás, a gyerekeknek családra, biztonságra, és mindkét szülőjükre szükségük van. Akkor tehát az a jó a gyerekeknek, ha a pár minden áron együtt marad? Nem, ezt sem állíthatjuk. A gyerekeknek valóban az az ideális, ha családban nőnek fel, azonban nem mindegy, hogy milyen családban.
Jó-e a gyerekeknek a válás?

Ismerünk gyerekeket, akik a családi feszültségekre pszichoszomatikus betegségekkel reagálnak - mint például asztma - , olyanokat, akik félnek a szüleik civakodásától, olyanokat, akik nem tudják ugyan mitől félnek, de nem érzik magukat jól otthon, szoronganak, viselkedészavaraik és tanulási nehézségeik vannak, amelyek a szülők kapcsolatára vezethetők vissza.

Felelősséggel

A válást fontolgató szülők nehéz döntési helyzetét megnehezíti a gyermekeik iránt érzett felelősség. Az ő érdekükben törekednek az együtt maradásra, ám amikor már csak szenvedést jelent a házasságuk, szeretnének szabadulni. Vannak, akik inkább vállalják a szenvedést a gyerekekért, azonban ez az önfeláldozó gesztus nem sok jót hoz a gyermekük számára. Egy gyermek sem kér abból, hogy a szülő mártírként feláldozza érte az életét – vagy rá hivatkozva képtelen változtatni az életén. Sajnos kétségtelen tény, hogy kisebb-nagyobb mértékben megsínylik a gyerekek a válást – sajnos ez elkerülhetetlen – azonban, ha rendeződnek a dolgok, kialakul a kapcsolattartás, megtörténhet, hogy mindkét szülőjével szorosabb kapcsolat alakul ki, mint korábban volt. Például a sokat dolgozó édesapa a láthatások során sokkal nagyobb figyelmet szentel a gyerekének, mint amire az együttélés során képes volt.

Szakemberek szerint a következő lélektani feladatokat kell az elvált szülők gyerekeinek megoldaniuk:

  • Mindenek előtt tudomásul kell venniük a házasság felbomlását, el kell fogadniuk a válás véglegességét, le kell mondaniuk a család "újraegyesítésének" vágyáról.
  • Függetleníteni kell magukat a szülői konfliktusoktól.
  • Fel kell dolgozniuk az egyik szülő elvesztésének élményét.
  • Fel kell oldaniuk a szükségképpen jelentkező haragot és önvádlást.
  • Végül nem szabad, hogy szüleik kudarcának tapasztalatait saját partnerkapcsolataikra vigyék át.

Őszintén

Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot, mit tegyünk? Semmiképp ne válasszuk az elhallgatás kényelmes, ám ártalmas lehetőségét. Jól tudjuk, hogy a gyerek úgyis megérzi, ha feszültség van a családban, és a bizonytalanság rosszabb, mint a rossz bizonyosság. Legfontosabb számukra a saját életük, és joguk van tudniuk, mi fog történni velük. A gyerekek azt viselik a legnehezebben, ha nem tudják, hogyan lesznek ezután a mindennapok, és ezáltal bizonytalanságot kell átélniük. Felborul a megszokott rend, a napi rutin, és megesik, hogy azt sem tudják, hol alszanak aznap éjjel. Mielőbb ki kell alakítani az új életet, amelyben ismét megtalálják a biztos pontokat. Támogatni kell továbbá őket abban, hogy mindkét szülőjükkel élő és szeretetteljes legyen a kapcsolatuk. A legnagyobb vétek a gyerekek ellen, ami a válás során előfordulhat, ha a gyereknek szidjuk a másik szülőjét, neki panaszkodunk, ha aláássuk a kapcsolatukat, ha akadályokat gördítünk a láthatásba.


Tökéletes válás

Avery Corman Tökéletes válás című regényében szereplő három kamaszkorú barát mindegyikének elváltak a szülei. Egyikük szülei szeretettel és felelősséggel igyekeznek a gyerekük mellett állni, ám nekik is látniuk kell: fiúk felett nem vonult el nyomtalanul a válás vihara. A másik fiú apja teljesen az új családja felé fordult, és tökéletesen megfeledkezett arról, hogy van egy fia valahol, az anyja pedig az új férjjel elfoglalt társadalmi életet élt, így a srác kulcsos gyerek lett egy luxus házban. A társaság harmadik tagja egy lány, akinek az anyja depressziós lett, amikor lelépett a férj és apa. Igaz, mikor végre felismerte, hogy enerváltsága szörnyű példát mutat a lányának, akkor elment dolgozni, és újra „működőképes szülő” lett belőle. A megrázó képek ellenére elmondható, ha sikerül a szülőknek barátságos és támogató kapcsolatot kialakítani, a gyerek rövidesen visszanyeri lelki egyensúlyát, és beilleszkedik a megváltozott rendszerbe. A hátrányok mellett, amely a legkorrektebb válás esetén is érik a gyerekeket, megfigyelhető pozitív változás is. Amikor belátják, hogy az egyedül maradó szülőre több feladat hárul, és nehezebb az anyagi helyzet is, akkor figyelmesebbekké, toleránsabbakká válnak, még abban az esetben is, ha a szülő felnőttként viselkedve nem a gyerekétől várja a támogatást. Sokszor az addig én központú gyermek a másikra figyelő, szélesebb kitekintésű személlyé válik.


Fotó: Hidalgo1263


Friss!
A „Válás és újjászületés” szeminárium újabb csoportja április 10-én indul. Bővebben itt található információ: http://juliavagyokesvalok.hu/szeminarium  Olyanok jelentkezését is várják, akik később trénerként szeretnének hasonló csoportokat indítani! Mivel rendkívül sok a válás, szakítás, egyre nagyobb a kereslet a Válás és újjászületés szeminárium iránt, ezért a szeminárium megalkotói úgy látják, hogy rövidesen már nem tudjuk kielégíteni az igényeket. Éppen ezért trénereket képeznek ki, amelynek feltétele a saját élményű alapszeminárium elvégzése. Díjtalan információs est: március 21-én 18 órakor.
Jelentkezés: magdolna@singer.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja