SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszíteni tudni kell

Somodi Eszter [cikkei] - 2011-06-09
Veszíteni sokszor felnőtt fejjel sem könnyű, hát még 4-5 évesen! Akinek óvodáskorú gyermeke van, biztosan járt már úgy, hogy egy jókedvű családi társasjátékozás, sírásba, a bábuk és a dobókockák pályáról való dühödt lesöprésébe torkollott. Mit tegyen ilyenkor a szülő? Pakolja el rögtön a társasjátékot? Szidja le gyermekét, hogy így nem lehet viselkedni? Fogadja meg magában, hogy ezután mindig engedi nyerni szegény gyermeket?
Veszíteni tudni kell

Én, a magam részéről nem szeretem a túlzott versengést a gyerekek között, de mindemellett tudom, hogy a versenynek fontos funkciója van a gyerekek életében, fontos, hogy részük legyen kudarc- és sikerélményekben egyaránt. A baj ott kezdődik, ha a versengés, a győzni akarás elnyomja a játékosságot, a játszás örömét. A játék fogalom definiálásakor ki szokták emelni, hogy a játék önmagáért való; maga a ténykedés, az elképzelés, a kíváncsiság kielégítése szerzi az örömöt! Ha egy gyermek kockából garázst épít, az már önmagában örömteli tevékenység számára, nem igényli, hogy jutalmul kapjon egy szelet csokit, vagy, hogy megjegyezzék, hogy az ő garázsa szebb, mint a Pistikéé.

Egyszer pszichológusok kipróbálták, mi történik, ha a majom kezébe egy egyszerű zárszerkezetet adnak. Nos, az állat addig-addig próbálkozott, amíg ki nem nyitotta: nem csüggesztette el a kudarc (hiszen “ez csak játék”), és elegendő volt számára az a jutalom, amit a tevékenység és a megoldás öröme adott. Ezek után a kutatók jutalmazni kezdték a sikeres teljesítményt: ha a majom kinyitotta a zárat, banánt kapott érte. Néhány alkalom után furcsa változást észleltek az állat viselkedésében: már csak akkor volt hajlandó a zárat kinyitni, ha banánt kapott! Nem érdekelte többé a probléma, sem a játék öröme, kizárólag a teljesítmény, melyért jutalom jár. Figyeljünk tehát, hogy sose vesszen ki a játékosság a játékból! Természetesen jelen lehet a győzni akarás vágy (és legyen is jelen), de ez ne zárja ki a játékosságot, az önmagáért való örömöt. Jó példa erre a következő: Egy tízéves gyerekek születésnapi összejövetelén tombola van. Annyi nyeremény, ahány résztvevő. A nyereménytárgyak ki vannak rakva, mindegyikre ráírták, hogy hányadik nyerő kapja. A két legáhítottabb tárgy (egy majom meg egy iránytű) a hatodik és a nyolcadik nyeremény. Az első, második és harmadik nyeremény nem vonzza különösebben a gyerekeket. A játék megkezdése előtt minden gyerek azt mondta, hogy hatodik vagy nyolcadik szeretne lenni. Mégis minden szám kihúzása után mindegyik résztvevő azon izgult, hogy olyan számot mutassanak fel, ami az ő tábláján szerepel. Mindegyiküknek volt tehát egy olyan vágya, hogy hatodik vagy nyolcadik legyen, s megkapja a majmot vagy az iránytűt, de ez a vágy a játék sodrásában elhalványult, s a gyerek azt kívánta, hogy a felmutatott szám az ő száma legyen. A játékosság fölénybe került a „nyerni kell mindenáron” vággyal szemben. Erre kell figyelnünk, hogy ez a játékosság mindig fölényben maradjon!

Mit tehetünk tehát mi szülők azért, hogy a jó hangulatú játék ne torkolljon dühkitörésbe?

  • Hangsúlyozzuk elégszer, hogy nem mindig a győzelem a lényeg, hanem a közös játék!
     
  • Próbáljuk megtalálni az egyensúlyt: A gyermeket elsősorban nyerni kell megtanítani (támogatni az önbecsülését, önbizalmát, versenyszellemét, egyéniségét), ugyanakkor mindemellett természetessé kell tenni számára, hogy az is előfordulhat, hogy a legnagyobb erőfeszítései ellenére is alulmaradhat. Ezért célszerű egyensúlyban tartani a nyeréseket és a vesztéseket. Ha a gyerek rossz passzban van, hagyni kell egyszer-kétszer őt is nyerni, de vigyázva, nehogy észrevegye a csalást: a győzelem legyen ilyenkor is nehéz.
     
  • Néhány mondatban kielemezhetjük, hogy az aktuális győztes miért nyert, illetve a vesztes miért veszített (ha a gyermek megtanulja „visszanézni” sikerei, kudarcai okát, könnyebben fog majd reális célokat kitűzni maga elé)

     
  • Mindig dicsérjük meg, ha fejlődött vagy szépen küzdött – akár nyert, akár veszített!
     
  • Magyarázzuk el, hogy barátai csak akkor fognak örömmel játszani vele, ha megtanul szépen, méltósággal veszíteni!
     
  • Hívjuk fel a figyelmüket rá, hogy legyenek szerény nyertesek, ne örüljenek a másik vereségének!

És még egy nagyon fontos: itt is, mint mindenben, a felnőttnek kell példát mutatnia: bebizonyítania, hogy el tudja viselni a kudarcot, tud gratulálni a győztesnek, örülni a másik sikerének!

Túl kell segítenünk gyermekünket ezen a koron, hogy később is legyen kedve a komolyabb szellemi vagy ügyességi erőfeszítést igénylő játékokhoz!

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja