SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Öleld meg gyermeked! - Oklevélért?

Skita Erika-Turáni Szabolcs [cikkei] - 2011-08-02
Furcsa címmel indul, egy nem mindennapi ötlet alapján, jelen írásunk. Egy női magazin online oldalán olvastuk, hogy egy amerikai édesanya mozgalmat indított, és 30 napos "kihívás" elé állítja az azt vállalókat: minden nap öleljék meg a gyermeküket, a végén pedig oklevelet kapnak...
Öleld meg gyermeked! - Oklevélért?

Finoman szólva is érdekesnek, és nagyon amerikainak tűnt a gondolat. Jó diákhoz méltóan utánanéztünk a dolog eredetének (http://www.hugyourkidstoday.com/), hogy első kézből, pontosabb képet kaphassunk, hogy miről is szól az „Öleld meg a gyermeked ma” mozgalom. Kérdezhetnénk, hogy milyen ötlet ez, hiszen egy jóravaló szülő minden nap többször is megöleli a gyermekét, külön felszólítás nélkül. Hogy lehet, hogy valaki más figyelmeztet erre? Azonban valami más rejlik a felhívás mögött. Nézzük, magunkra ismerünk-e az alábbiakban:

  • Sokat dolgozol. Folyamatosan elfoglalt vagy. A naptárad túlzsúfolt. A következő szabad időpont benne valahol sohanapján környékén található.
     
  • Szereted a gyermekeidet (és a férjedet, párodat) és azt kívánod, bár többször és több időt tudnál velük tölteni.
     
  • Szeretnéd, ha több időd jutna arra, amit szeretsz csinálni, vagy akár csak egy délutáni jó szundikálásra...

(Én bólogattam, igen, igen, ez akár én is lehetnék.)

oleles_oklevelA 30 napos kihívás pedig közel sem annyira verseny, mint inkább érdekes önvizsgálat, hiszen mindannyian igennel felelnénk, ha megkérdezik tőlünk: megöleled a gyermeked minden nap? Az édesanya mindössze arra hívja fel a figyelmet, milyen remek dolog is minden ölelő és megölelt számára maga ez a kis mozdulat. Remekül mulattam, mikor az oldalt böngészve kiderült, hogy saját zenéjük is van, ami arról szól, hogy öleljük meg a gyermekeinket még ma, mert ők így érzik magukat jól és biztonságban, és mert holnap már ki tudja hol lesznek... Egyszerű szöveg, egyszerű dallam, de valószínűleg épp ezért jó.

Biztosan sokan emlékeznek rá, vagy kaptak is olyan köremailt évekkel ezelőtt, amelyben egy férj a rákban elhunyt feleségére emlékezve „üzen” mindenkinek, mikor megtalálja a felesége által féltve őrzött, ám sosem használt fehérneműt: ne halogassuk a jó dolgokat, mert nem tudunk minden eseményt kontrollálni...  Hasonlónak érzem ezt a mozgalmat is, főként ha azt vesszük figyelembe, hogy a mozgalom elindítója is elveszítette a kisfiát. Érdekes, hogy mindig valaki olyannak kell figyelmeztetnie bennünket arra, hogy becsüljük meg amink van, aki már elveszítette azt. Talán épp ezért érdemes is hallgatnunk rá, sajnos nagyon jól tudja mit beszél...

Összegezve a fentieket: maga a kihívás arról szól, hogy figyelemmel kísérem 30 napomat, hogy töltök-e annyi időt a gyermekeimmel, hogy legalább megölelem őket, akkor is ha fáradt vagyok, ha tele a fejem a hazahozott munka egyes még ki nem dolgozott részeivel, akkor is, ha... mert a gyermekem ott van, és várja, hogy megöleljem. Ha a 30 napon keresztül napi rendszerességgel – és ezt a mozgalm szerint „becsület naplózni kell” – ki tudom fejezni a szeretetem ilyen módon a számomra igazán fontos személyek iránt, akkor az eltelt idő alatt ez a szokás nagy valószínűséggel meg tud gyökerezni a napi rutinok között, ha eddig esetleg nem is szerepelt benne. Ha pedig eddig is így volt, akkor ez mindössze egy kis játékos megerősítése annak, amit egyébként is megteszünk minden nap.


Rögtön eszembe is jut a saját példám, a kisfiam, aki minden egyes alkalommal, ha valamit nem tehet meg, vagy valami olyan történik ami nem az ő szája íze szerint való, nagyon fel tud háborodni, megtelnek a szemei könnyekkel, és mostanában ilyenkor mindig csak annyit mond ”akkor nem”. Én igyekszem csitítani, de legtöbbször csak kitárom a karom és odahívom, hogy megöleljem. Ő pedig jön, és jó szorosan belebújik az ölelésbe, hiszen hol máshol érezné magát ilyen biztonságban?

Belegondoltam, vajon hányan vannak azok a gyerekek, akiket nem ölelnek meg, nem hogy naponta, de szinte egyáltalán? Tudjuk vajon, milyen szerencsések vagyunk, mert ott vannak körülöttünk mindazok, akiket szeretünk?

Tanítjuk, tanuljuk, hogyan lehet jól és még jobban kommunikálni, hogy a család mindennapjai harmonikusan teljenek. A legelső dolog amit át szoktunk adni a kommunikációs tréningeken, hogy a gyermek-szülő kapcsolat piramisának alján a kölcsönös bizalom áll, ennek eléréséhez pedig gyermekeink érzéseinek elfogadásán át vezet az út. Ebben a folyamatban sokszor és igen hangsúlyos szerepet kap a puszta metakommunikáció, amikor nem szólunk egyetlen szót sem, mégis éreztetjük gyermekünkkel, hogy érzéseit elfogadjuk. Az ölelés ennek a szó nélküli elfogadásnak az egyik legszebb, és szülő és gyermeke számára is nagyon kellemes megtestesülése, hiszen az olyan magától értetődő... remélem nagyon-nagyon sokunknak az.

Annyit gondolkodtam ma már a témáról, hogy hiába van már nagyon késő, és alszik mind a két gyerkőcöm; mielőtt én magam is ágyba bújok, megölelem még mind a kettőt. smiley

Fotók: Miatron: Mother love
PolluxTS: Die Umarmung

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja