SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítsen-e a gyerek?

Családinet [cikkei] - 2005-07-31
Zoknihegyek, tányérhalmok. Egy borongós februári hajnalon, mosogatás közben – mi mást csinálna egy anya fél hat és fél hét között? – beszéltem meg magammal, hogy segítésügyben nem igazán csillogtatom szülői erényeimet. Mert bizony eléggé elkényeztetem a gyerekeimet.
Segítsen-e a gyerek?

Persze, ha jobb a kedvem, rögtön találok mentséget: rengeteg a lecke, gyereknyuvasztók az iskolai követelmények, sok a különóra. És hát mikor randevúzzanak szegénykék, ha nem most… Egyáltalán kell, hogy segítsenek? Bizony kell! Ezt – sok-sok anyához hasonlóan – elméletben tudom, de a gyakorlati kivitelezés elég döcögős. Mert mi a nehezebb: rávenni egy kamaszt, hogy mosogasson el, vagy kiszaladni a konyhába, és pillanatok alatt rendbe tenni mindent? Ugye, hogy az utóbbi az egyszerűbb? De ez a rosszabb megoldás.

Nagy családban könnyebb: a szülő képtelen mindent maga végezni, kénytelen bevonni a gyerekeit.

Amikor mind az öt gyerekünk velünk lakott, kitartóan küzdöttem. A zoknicsatát elvesztettem: dédnagymama koromban is az a rémálom fog üldözni, hogy ülök a földön millió zokni között, és csöndesen motyorászva kupacolok: ez Krisztiáné, ez Zsófié, ez Pannié, de a többi ezernek hol a párja? Brrr! Ám mosogatás-, porszívózásügyben sikeresnek mutatkoztam. Például kifüggesztettem egy táblát a konyha falára a takarítási és mosogatási rendről. Hétfő: Krisztián, kedd: Zsófi, szerda: Kori és így tovább… Működött, működgetett. Mivel a nagy család minitársadalom, a kölykök árgus szemmel figyelték, hogy a másik elvégzi-e a teendőjét. Szegény fiamat egyszerre négy lánytestvér szekírozta, ha a szobájában túl nagyra nőtt a „kupi”. Szóval, még az ellenőrzés terhét is levették a vállunkról. Ám ma, amikor „aprócska”, kétgyerekes családként zajlik az életünk, valahogy megzápultam. Túl sokszor választom a „magam megcsinálom” megoldást. A januári fogadalmam épp az volt, hogy újból életbe léptetem azt a bizonyos táblát.

Ha nem neveljük őket munkára, velük tolunk ki.

További önostorozás helyett most inkább elmondok egy rossz és egy nagyon jó példát. Egy riportalanyom – napi tíz-tizenkét órát dolgozó vállalkozó – egyedül nevelte két tizenéves gyerekét. Egy fiút meg egy lányt. Látogatásomkor a vállalkozás „lemenőben” volt. Ám az előző években dőlt a pénz, és a mama felvett egy házvezetőnőt, aki kimosta, összehajtogatta a srácok szerteszét hagyott holmiját, takarított, főzött, mosogatott. Amikor megroggyant az anyagi biztonság – eltűnt a házvezetőnő –, a gyerekek az anyjuk ellen fordultak. „Ganajozzuk a lakást, vagy tanuljunk? Mi igyuk meg a levét annak, hogy elszúrtad az üzletedet? Egy anyának kötelessége…” Isten bocsássa meg bűnöm, hirtelen elhagyott a pedagógiai tudatosságom, és szívem szerint nyakon vágtam volna a követelődző kamaszokat. Később rájöttem, hogy szegény asszony rontott el mindent. Mert a hirtelen gazdagság: csapda. Ő túlkímélte a gyerekeit, akik nem tanulták meg, hogy munka nélkül nincs rend, nincs semmi. Ennek ellenkezőjét tapasztaltam egy Vas megyei faluban. A háromgyerekes család délelőttje olyan természetes ritmusban zajlott, hogy őszinte tisztelettel néztem a szülőkre. A mama a négyéves kicsi aktív közreműködésével tésztát gyúrt, a tűzhelyen fortyogott az illatos húsleves, a nagylány porszívózott, a papa és a kamasz fiú a kertet rendezte: gyomláltak, gereblyéztek, kupacokba gyűjtötték az avart. Olyan jó otthonillat volt! És egyik gyerek sem hőbörgött, hogy ő inkább tévézne…

De ha önöknél még nem megy minden ilyen olajozottan, ne keseredjenek el! Egy kolléganőm fia kibírhatatlanul rendetlen volt kamaszkorában, szegény anyja hosszas könyörgés és veszekedés után beköltöztette a srácot a cselédszobába, „aszalódjon ott a büdös zoknijai között”. Ám a fiú azóta elvégezte az egyetemet, megnősült, és ma olyan gyönyörű rendet tart, annyit segít a feleségének, hogy mindenki példát vehetne róla. Szóval, felnőttként követi a rendes, szorgalmas édesanyja példáját. Lám, nem szóval nevelünk eredményesen, hanem saját példánkkal!


V. Kulcsár Ildikó



forrás: www.holgyvilag.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja