SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szülőtartásról kamaszoknak

Török Monika [cikkei] - 2004-03-15
Néha nagyon nehéz a szülőkkel. Nos, ha egy kamaszgyermek mindezek ellenére célt akar elérni, rendkívül ravasznak kell lennie.

Szülőtartásról kamaszoknak

Vegyünk például egy egyszerű esetet, amikor az illető kamasz, esetünkben leány, végre megbeszélte a barátjával, hogy másnap találkoznak, elnéznek egy moziba, utána kis séta, miegyéb. Ha eredményt akar kicsiholni betokosodott, kispolgári szüleiből, semmiképp ne tegye a következőket:

  • A telefonbeszélgetés ne tartson negyven percnél tovább. A szülők valami egészen rejtélyes okból már a tizedik perc után rendkívül idegesek lesznek, horribilis összegű telefonszámlákat emlegetnek, és ilyen állapotukban képtelenség velük szót érteni.
  • Ügyelni kell a látszatra: ne a telefonbeszélgetés után - órákkal, félvállról - közöljük az ősökkel ultimátumszerűen a másnapi programunkat. Ezt rosszul reagálják már az ő korukban. Sokkalta célszerűbb a beszélgetést megszakítva, nagy, ártatlanul pislogó szemekkel, bűbájosan megkérdezni nem volna-e ellenükre a dolog. Ennek nehéz ellenállni, még egy szülőnek is. Ilyenkor aztán bátran lehet folytatni a diskurálást, már az időlimit betartásával persze.
  • A mozira - sajnos  - pénz kell, ami az ember szüleinek van, a kamasznak meg sosincs, valahogy meg kell oldani az anyagiak konfliktusmentes átcsoportosítását. Hazudni kevéssé célszerű, még egy anyuka is előbb-utóbb gyanút fog, ha állandóan ebédbefizetést emlegetünk. Próbálkozzunk vadonatúj trükkel: mondjunk igazat. Zsebpénzünk utolsó fillérjeit elhamburgereztük a haverokkal, és most annyira kellemetlen ez az egész, mert ha tudtuk volna, mi lesz a program, takarékosabbak lettünk volna stb. Szakadj meg, szív - effektus. Megszakad. Illik mértéket tartani a kunyerálásnál egyébként, tekintettel hosszú távú céljainkra.
  • Induláskor kerüljük a feltűnést. Egyetlen őskövület sem veszi jónéven, ha gyermeke égbezselézett, rikító színű hajjal, feketére festett szájjal és körömmel, zsilettpengékkel ékítve, továbbá acélbetétes bakancsban és szakadt bőrkabátban lép a nyilvánosság elé. Tartsunk fontossági sorrendet: ha most nem a függetlenségi háború megnyerése, hanem az a cél, hogy a barátunkkal találkozzunk, egy-két orrpiercinget nyugodtan mellőzhetünk. Valamit valamiért.
  • Az ajtón kilépve mindenképp vessünk oda egy futó köszönést és egy hozzávetőleges időpontot a hazaérkezésünkre vonatkozólag. Ez semmiképp ne a következő héten legyen.

Ha sorozatosan így járunk el, szüleink lassan megszelidülnek, már-már emberszabásúak lesznek, és olykor még a fejüket is hagyják megsimogatni.

Fotó: www.foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja