SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért érdemes grafológiát tanulni?

Kárászné Tomanó Ágnes - www.grafonet.hu szakértője [cikkei] - 2008-04-24
Szülők vagyunk, vagy szülők leszünk. Igyekszünk felelősséggel nevelni gyermekeinket és szeretnénk boldog felnőttként látni őket.
Miért érdemes grafológiát tanulni?

A gyakorlati tapasztalat viszont sok esetben az, hogy csak amikor már nagy a gyermekünk, akkor jövünk rá, hol, mit "szúrtunk el" legnagyobb gondosságunk és odafigyelésünk, jóakaratunk ellenére. Mi a megoldás? Olvassuk a szakirodalmakat, nevelési útmutatókat, ami igen helyes, meg is kell tennünk. De hát gyermekünk - mint mi is valamennyien - egyéniség.

Vajon van-e még valami, amit megtehetünk az ő és a mi boldogságunkért? Van megoldás. Ezt a megoldást grafológiának hívják.

Segítségével nyomon követhetjük mindazokat a belső történéseket, melyet gyermekünk akár életkora miatt nem tud kifejezni, később pedig, mert érzelmeit, érzéseit nehezen tudja szavakba önteni (ez nálunk felnőtteknél sem könnyű - és mennyi konfliktus forrása!!)

Ezeknek a rejtőző információknak bizony következményei vannak. Ez nem jelenti azt, hogy gyermekünk személyiségi jogait megsértve "vájkálunk" a lelkében. De meg kell tudnunk azt, hogy valóban kiegyensúlyozott-e, vagy csak külső kontrollos beállítottsága következtében viselkedik nekünk nagyon tetszően, ezért teljesít, valójában pedig egészen mást szeretne tenni, mást érez és gondol. Ez már a hazugságról szól! Mi tanítjuk meg hazudni őket, amikor figyelmen kívül hagyjuk az ő valóságukat és a magunkét erőltetjük rájuk, kompromisszumos megoldás helyett.

Tudomásul kell vennünk, hogy ők csak részben a mieink, valójában önálló személyiségek. Az ő valós szükségleteikre kell figyelnünk és nem a saját elvetélt álmaink jövendő megvalósítóinak kell tekintenünk gyermekeinket. Szerencsére ez a szélsőség ritka eset, de azért a szülők többségének van elképzelése arról, hogy mi legyen az ő gyerekéből.

Van, hogy az álom és a valóság találkozik, de bizony nem egy olyan esettel szembesülünk, amikor a gyermek nem képes vagy nem akar(!) megfelelni a szülői elvárásoknak és úgynevezett "ellenkarriert" fut be, aminek akár kriminális következményei lehetnek. Prof. Dr. Ranschburg Jenő tanár úr véleménye szerint egy gyermek 5(!!) éves korában megmondható, hogy várható-e valamilyen súlyos szocializációs probléma a gyermeknél - konkrétan a kriminális személyiség kibontakozására vonatkozóan.

Van olyan grafológiai iskola, melynek alternatív szakán szülőcsoportokat indítanak és 13 alkalom alatt a kisgyermekrajz elemzéstől a nagyobb gyermek - és felnőttrajz elemzésen át megtanulják a szülők a gyermek, majd a "kisfelnőtt" rajz- és íráskövetését is.

(Épp a minap elemezte Kárászné Tomanó Ágnes grafológus szakértő kollégám egy 4 éves kislány írását, ami nem volt valódi írás, csak utánozta a nagymamát. A betű nélküli írás teljes mértékben elemezhető volt!!)



Visszatérve a tanításra, a képzésen a grafológiai tanulmányok mellett személyiségpszichológiai, fejlődéslélektani ismereteket, valamint speciális tesztek gyakorlati alkalmazását is elsajátítják a leendő vagy immár gyakorló szülők. Megtanulják gyermekeik valós képességeinek feltárását, így az ovi -, vagy általános iskola választása mellett a pályaorientációban vagy továbbtanulásban is, sőt a objektív segítőként állhatnak szeretteik mögött. Aki pedig vizsgázni is szeretne, okleveles grafológusi szakmát szerezhet.

S hogy egy példával is illusztráljam az elmondottakat: egy anyuka hozta kétségbeesetten gyermekét, elmesélvén, hányféle utat bejártak már de semmi eredményre nem jutottak. Úgy gondolta, az, hogy most kipróbálja-e a grafológiát avagy sem, már nem oszt, nem szoroz. A feladás határán volt.
A története a következő: 4 éves kisfia, aki ekkorra már gyönyörűen beszélt, bent játszogatott műanyag játéksátrában, amikor - tán meglökött egy tartórudat - rádőlt az építmény. Ettől fogva a gyermek megnémult, azt hitték, átmeneti sokkot kapott az ijedelemtől. De a hallgatás maradt és a kétségbeesett szülők hiába futottak szakembertől szakemberig, a vizsgálatok semmiféle szervi elváltozást nem tudtak kimutatni.

A rajzelemzésekből kiderült, hogy amikor bebújt a sátracskájába éppen nagyon mérges volt anyukájára és csúnyát mondott. Ekkor dőlt rá a ponyva és az ő fejében úgy állt össze a kép, hogy nem szabad beszélni, mert akkor nagy baj történhet.

Kompetenciánk a problémafeltárásig terjedt, a gyermekpszichológus ezek után "kijátszatta" vele a történést és gyorsan visszaadta a hangját, a gyermek és a szülők legnagyobb örömére.



Földényi-Mermező Ágnes
grafológus, grafoterapeuta
konzultációs terapeuta
www.grafonet.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja