SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mivel pelenkázzunk? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Varga Réka [cikkei] - 2011-03-28
A kezdő szülők gyakran csak tanácstalanul kapkodják a fejüket a hipermarketek pelenka-választéka láttán. Aztán azt választják, amit a barátnő, szomszéd, rokon ajánl. Ez pedig vagy bejön, vagy nem, hiszen minden baba más.
Mivel pelenkázzunk? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

pelenkaAmikor babát várunk, mindenből a legjobbat szeretnénk nyújtani születendő gyermekünknek. Ez vonatkozik a pelenkázásra is. De mi a legjobb? Nincs két egyforma baba, ami az egyik gyerek-szülő párosnak beválik, a másiknak egyáltalán nem.

Az újszülött baba általában rengeteg ajándékot kap a tágabb családtól. Ilyenkor érdemes pelenkát kérni, mégpedig különböző fajtákat. Így ki lehet próbálni, melyik a megfelelő a babánk számára, és aztán abból venni nagyobb adagot.
 
Az első néhány hét után szembesülünk a pelenkázás költségeivel. Egy újszülött baba napi 7-8 pelenkát is elhasznál, és ez tetemes kiadásként jelenik meg a szülők költségvetésében. Egy baba átlagosan 2-3 éves korában lesz szobatiszta, addig a pelenkázás költségei több százezer forintot is elérhetnek.
 
Valóban jobb a drágább, márkás pelenka? Megoszlanak a vélemények a szülők között. Mivel minden baba más, nem biztos, hogy a mi babánk popsija pont a legdrágább, illatosított pelenkától lesz szép. Lehet, hogy pont a pelenkába gyárilag beletett balzsamra lesz allergiás, esetleg hurkás combját szorítja a gumírozott combrész.
 
pelenkaAki nem szeretné megfizetni a márkaneveket, ugyanolyan bő választékra találhat a drogériák, üzletláncok saját márkás termékei között. Ezek a pelenkák gyakran ugyanolyan jó minőségűek, mint a vezető gyártók termékei, viszont az áruk jóval kedvezőbb. A saját márkás pelenkák többnyire textilborításúak, légáteresztősek, gumírozott derékrésszel vagy tépőzárral, nagy nedvszívású ultramaggal. Az áruházláncok különböző hűségakciókkal igyekszenek magukhoz csábítani és megtartani az ügyfeleket. Érdemes érdeklődni és felhasználni a különböző kuponokat, amelyekkel a drogériák polcain található pelenkákat jelentős kedvezménnyel szerezhetjük be.
 
Ha szülőként igazán költséghatékony megoldást szeretnénk, akkor két lehetőség közül is választhatunk: az egyik a gazdaságos, a másik pedig a mosható pelenka.
 
Gazdaságos pelenkát különböző pelenka-diszkontokban, illetve pelenka-futároktól szerezhetünk be. Az így forgalmazott pelenkák általában vagy nylon-borításúak, vagy különböző esztétikai hibával rendelkeznek (pl. elcsúszott minta, esetleg gyűrődés), ami miatt nagyságrendekkel olcsóbbak.
 
A mosható pelenka napjainkban reneszánszát éli. Egyre több szülő dönt emellett, különböző megfontolásból. Akinek fontos szempont a környezetvédelem, nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy egy eldobható pelenkát használó baba a több tonna szemetet termel, ami ráadásul nagyon sokáig nem bomlik le. A mosható pelenka mellett szól a költséghatékonyságon kívül az is, hogy az előttünk élő generációk is ilyen pelenkát használtak. Az ilyen pelenkát használó totyogó hamarabb lesz szobatiszta, kevesebb hulladékot termel, és kíméli a családi költségvetést.
 
Bármilyen pelenka használata mellett is döntünk szülőként, az biztos, hogy óriási megkönnyebbülésként éljük majd meg a szobatisztaság elérését. Ez a korszak majd új kihívásokat tartogat…
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja