SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szívvel látni (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

- 2011-03-25
Anyának lenni. Szülőnek lenni. Ezen gondolkodni örök kérdés. Jó? Nem kétség? Rossz? Időnként. Nehéz? Igen. Könnyű? Igen. Bolondok vagyunk-e, ha ellentmondásos érzéseknek adjuk át életünket? Felelősséget vállalunk. Átírjuk hétköznapjainkat. Talán igen. Talán csak nem jó szemünkkel nézzük a kérdést.
Szívvel látni (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Ha az eszemmel nézem, bolond, vagy ha belevágsz. Átadod a tested egy másik embernek. Tűröd annak szeszélyeit. Hánysz, vizesedsz, derekad fájlalod. A szívemmel nézve kiteljesedés: átadod tested egy másik embernek, akinek a szíve benned dobog, és akiért a szíved dobog. Ha vágysz rá, mégsem adatik meg lelki gyötrelem.

Ésszel nézve felfoghatatlan elviselni, átélni a mindent elsöprő fájdalmat, a vajúdás és szülés óráit, a felépülés heteit. Sebes, vérző mellbimbók. Aranyér, gátseb, császárheg - kinek mi jut.
Szívvel látva, felfoghatatlan öröm, a kezedben tartani azt az apró csodát. Egy igazi embert. Egy személyt, aki az első perctől a magában hordozza a felnőttet, aki egyszer majd lesz.

Átvirrasztott éjszakák. Kimerültség, ahogy korábban nem is álmodtad volna. Zombiként létezni. Kinek kell ez? Ha az eszére hallgat, senkinek.
De a szíved azt súgja: amikor egy ébren töltött éjjel után összetört testtel rád ragyog a gyerek szeme, abban az univerzum teljessége ragyog rád. A feltétlen és teljes szeretet, a benned való bizalom egy pillanat alatt felőrli ellenállásodat. Néhány évig elél az ember lánya mosollyal is. Ha a szívével lát.

Eszed szíved, együtt ünnepli az első lépést, az első szavakat. Ezekben a percekben bizton tudod: megérte!


Éjjel a sötétben egy legó fúródik a talpadba. Erre biztosan nem vágytál. Aztán továbblépsz a kiságyhoz és fél lábon állva betakarod a puha meleg, jó illatú kis embert aki szebb, mint minden angyal együttesen. Ez a lényeg.

Betegségek. Gondolkozz! Kell ez neked? Ápolod, virrasztasz, munkahelyeden trükközöl. Vállalod? De mennyire. Sőt, ha lehetőséget kapnál rá, az egész bajt örömmel átvállalnád a gyerektől. Nem az eszeddel, a szíveddel döntenél. Óvnád, védenéd, életed adnád érte. Eszedbe sem jut, amikor nemrég egy órán át hisztizett, mert nem engedted, hogy felvegyen egy cigarettacsikket a földről és Dárius kincseivel sem lehetett lekenyerezni. Pedig aznap éveket öregedtél. Most azt kívánod, bár hisztizne, csak múljon a baja. Ésszerű? Nem. Ehhez nem az eszed kell.

Állsz az óvodai előadáson, és jobban izgulsz, mint amikor érettségiztél. Elballag. Iskolás lesz. Felnő, önállósodik. Elengedi a kezed és bosszantó, rendetlen, feleselő kamasz válik belőle. De te még mindig a szíveddel látod őt és mire tényleg felnőtté válik, az eszed már rég tudja nem számított semmi, csak azok a percek amikor a szíved volt nyitott.

Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan. Én azt hiszem aki Anya, az látja.

Ti, hogy gondoljátok? Vak szívvel lehet-e igazi Anya az emberből? Aki Anya lesz annak megnyílik-e a szeme a szívén is?

Én remélem, hogy így van. Így kell lennie!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja