SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10+1 kérdés a babahordozásról avagy: Téged mi tart vissza?

Mészáros Anikó [cikkei] - 2011-07-25
Sokan vannak, akiknek tetszik a hordozás, látják azt is, hogy mennyire praktikus egy hordozott babával jönni-menni, de néhány kérdésben bizonytalanok, és ezért még nem mertek belevágni. Összegyűjtöttem azokat a kérdéseket, amelyeket a leggyakrabban fel szoktak tenni, amikor a hordozásról beszélgetünk.
10+1 kérdés a babahordozásról avagy: Téged mi tart vissza?

babahordozo1Célom az, hogy segítsem a bizonytalankodókat, hogy bátran merjenek belevágni a hordozás nagyszerű kalandjába! Másfelől segíteni szeretném azokat a családokat is, akik kritikát, támadást kapnak a környezetüktől a hordozás miatt. Az alábbi gondolatok őket is magabiztosabbá tehetik és segítenek megválaszolni a kétkedők kifogásait.

1.     Mikortól hordozhatom a kisbabámat?

Hordozókendőben már a születés pillanatától kezdve lehet hordozni a babákat. Természetesen ügyelni kell a helyes pozícióra és a megtámasztásra.

2.     Naponta mennyi ideig hordozhatok?

Nincs semmiféle időbeli korlátozás a hordozásra. Annyit érdemes hordozni, amennyi a gyermek és a mama igényeinek megfelel.

3.     Kap levegőt a hordozóban?

A jó hordozóeszközben helyesen hordozott baba szorosan simul hordozójára, de mindketten megfelelően kapnak levegőt. A szorosság nem jelenti azt, hogy kellemetlen vagy fájdalmas lenne. Ha kényelmetlen a hordozás, akkor nem jó a hordozóeszköz, vagy nem megfelelően használják.

4.     Biztos, hogy jó a babának azon a szűk helyen?

A kicsik hordozás közben is viselkedésükkel jelzik, hogy jól érzik magukat. Szeretik a hordozást. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a hordozott babák elégedettebbek, nyugodtabbak, kevesebbet sírnak és ritkábban fáj a hasuk is.

5.     Nem árt a hordozás a gyermek csípőjének?

A jó hordozóeszköz és a helyes hordozás segíti a kicsik csípőfejlődését. Sőt a hordozással korrigálhatók a születéskori csípőproblémák: a kötött csípő, a csípődysplasia és a csípőficam is.

6.     Újszülöttet is lehet függőleges pozícióban hordozni?babahordozo2

Igen lehet. Az, hogy a kisbaba függőlegesen van a hordozóeszközben, nem jelenti azt, hogy ülne. Ugyanis a jó hordozóeszköz megfelelően körülöleli és tartja a hátát, gerincét és a fejét is.

7.     Nem fogom elkényeztetni, ha hordozom?

Vannak, akik attól tartanak, hogy túlságosan elkényeztetik gyermeküket, ha hordozzák, és a baba túlságosan hozzájuk nől. A gyermekek életük első pár hónapjában intenzíven igénylik a testközelséget. Ahogyan azonban egyre kíváncsibbak lesznek és megindul a mozgásfejlődésük (forognak, másznak, felülnek, felállnak, járnak stb.), egyre kevésbé igénylik a hordozást. Mivel a hordozás megalapozza a korai kötődést és segít a(z ős)bizalom kialakulásában, így a kicsik később nagyon önállóak lesznek, bátran vágnak neki a környezet felfedezésének, hisz tudják, biztonságban vannak.

8.     Nem árt a baba gerincének?

Amennyiben a gyermek szorosan simul hordozójára, és a hordozóeszköz is kellően körülöleli és tartja a hátát, akkor a gerince megfelelően meg van támasztva. Nem javasolt olyan eszközök használata (pl. kenguru), amelyben a kisbaba gerince elferdülhet, a háta összecsuklik. Az arccal kifelé fordított hordozás során a kicsik gerince nem az ideális „gömbölyű” helyzetben van, hanem homorításra kényszerül, csípője sem a megfelelő pozícióban van. Ezért az arccal kifelé fordított hordozás nem ajánlott!

9.     Hány éves korig lehet hordozni?

A hordozás felső korhatára általában 4-5 év. Természetesen minél nagyobb a gyermek, annál kevesebb ideig van a hordozóban. Addig hordozunk, amíg a gyermek ezt igényli, ill. amíg ez nem okoz extrém nagy megterhelést a hordozó személynek.

babahordozo310.  Okozhat a hordozás hátproblémákat?

Nagy súly huzamosabb ideig történő elöl hordozása okozhat hátproblémákat, megterhelő lehet a hordozó személy gerincének. Ezért is fontos, hogy elöl hordozni 5-7 kilós súlyig javasolt. Utána ajánlott a babát csípőn és háton hordozni. Csípőn hordozás esetén ügyelni kell arra, hogy az oldalakat váltogassuk. Háton hordozáskor ugyanolyan a helyzet, mintha egy azonos súlyú hátizsákot vinnénk. Csak az erőnlétünk szab határt.

+1 Mit csináljak, ha sír a baba, amikor felveszem a hordozóeszközbe vagy hordozás közben sír?

Előfordul, hogy kell egy kis idő, amíg a baba és a mama is megszokja a hordozóeszközt és a hordozást. A gyakorlás azonban segít ezen: a szülők egyre magabiztosabbak, a kicsik egyre nyugodtabbak lesznek. Amikor sír a baba, célszerű kideríteni, miért teszi: esetleg melege van, éhes, szomjas, álmos vagy épp hemperegni, mozogni van kedve. Ha kielégítjük igényét és megnyugszik, újra jöhet a hordozás. Kezdetben érdemes akkor próbálkozni a hordozással, amikor nyugodt és kipihent a gyermek. Sokat segít az is, ha kimentek a természetbe! Nyugodtan induljatok el akár egy hosszabb sétára!

Akadhatnak olyan kérdések, amelyeket nem érintettem a fenti összegfoglalóban. Ha maradtak még benned bizonytalanságok, kétségek, írd meg nekem: http://hordoznijo.hu/rolam/ vagy meszaros.aniko@hordoznijo.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja