SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan szoptassuk az ikreket?

Makai Kinga [cikkei] - 2011-12-19
A legtöbb édesanya, amikor megtudja, hogy ikreket vár, a kezdeti eufória után bizony alaposan megrémül. Hogy fogom kihordani őket, nem lesznek-e túl kicsik, mennyire jönnek majd korán, stb.? És persze felmerül egyszer csak az is: hogy fogom őket szoptatni, elég lesz-e a tejem, mennyi időt fogok majd a szoptatással tölteni, ...stb.?
Hogyan szoptassuk az ikreket?

Az egészen biztos, és tény, hogy ikergyerekeket világra hozni és nevelni nem kis kihívás. Való igaz, hogy nagyobb az esély a komplikációkra, mint egyes várandósság esetén, de azért nem kell csak rosszra számítani. Tény és való, hogy gyakrabban fordul elő koraszülés, császármetszés, emiatt nagyobb az esélye az elszeparálódásnak. És tény az is, hogy többet kell tenni a jó szoptatási gyakorlat kialakításáért, jobban oda kell figyelni a helyes és mihamarabbi mellre tételre.

Ikres mama is képes kizárólag anyatejjel táplálni a gyermekeit.
Amire jobban kell figyelni: A kórházban mihamarabb kerüljenek mellre a kicsik, és lehetőleg valósuljon meg a rooming-in-es elhelyezés. Amennyiben a babák koraszülött osztályra kerülnek, és nem tudnak szopni, akkor is az anya lefejt tejét kapják (kanállal, vagy pohárból). Ebben az esetben az anya szülést követően 6 órán belül kezdjen fejni, és 3 óránként fejjen, így tudja majd biztosítani a gyerekeknek az elegendő tejmennyiséget, amikor már szophatnak majd.

Fontos és kívánatos lenne, hogy kapjanak fizikai segítséget. Aki segít a házimunkában, ebédfőzésben, és az elején segít az anyának emelgetni a babákat, odatenni, elvenni őket a szopizáskor. Kezdetben érdemes a gyerekeket külön-külön mellre helyezni, próbálgatni a helyes pozícionálást, aztán egyre inkább az a cél, hogy egyszerre szopizzanak. Ez rengeteg időt takarít meg az anyukának! Egy idő után a babák remekül össze tudják hangolni az ébredés-alvás-evés ritmusukat. Természetesen lehetnek így is olyan napok, amikor felborul a „rend”, de nagy általánosságban elmondható, hogy könnyebb így az élet.



A tej mennyisége miatt pedig nem érdemes aggódni, egy egészséges anya képes elegendő tejet termelni az ikrei számára is (sőt, akár hármas ikreket is lehet kizárólag szoptatni!) Mivel a tej jelentős része akkor termelődik, amikor a mell ürül, vagyis szopás, fejés közben, ezért minél gyakrabban szopnak a kicsik, annál több lesz  a tej. Az egyszerre történő szoptatás, vagyis a mellek egyszerre ürülése pedig ugyancsak serkenti a tejtermelést, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségű prolaktin áramlik a vérben. Ez a hormon pedig köztudottan a tejtermelés fő „kelléke”.

Összességében tehát elmondható, hogy a kezdeti zökkenők, nehézségek után az ikres mamák ugyanolyan boldog szopis időszakra számíthatnak, mint egy gyerekes anyatársaik.

Senki ne hagyja magát eltéríteni erről a nagyszerű útról, ne fossza meg magát ettől a csodálatos élménytől!
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja