SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A Hold-fázis és a fogantatás

Szőke Judit [cikkei] - 2008-06-17
Számtalan hit, még több tévhit van a várva várt gyermekáldás alapja, a fogantatás, annak ideje, mikéntje körül. Hogy milyen alsónemű van a férfin, hőmérőzés, melyik a tuti testhelyzet, ovulációs műszer... sorolhatnánk a tippeket, trükköket, amikkel a kétségbeesett párok próbálkoznak.
A Hold-fázis és a fogantatás
Nagyon érdekes, mi több elgondolkodtató az ún. Jónás-módszer, mely az asztrológia és a természetes születésszabályozás alapelveire épít, és állítólag meglepően hatékony. Segítségével a hagyományos naptármódszernél sokkal eredményesebben érhető el vagy akadályozható meg a fogantatás, illetve befolyásolható akár a gyermekünk neme is. Sokan kételkednek a módszerben, három dolog azonban biztos: semmiféle kockázata nincs és egy asszír-babiloni írástöredék szerint a nő a Hold fázisában termékeny… A naptevékenység összefügg a betegségekkel, a Vénusz kapcsolatban áll a Föld mágneses viharaival, a földrengésekhez az Uránusznak van némi köze, a bolygók hatnak egymásra, és kozmikus kapcsolat szövődik a nyári éjszaka csillagos egének sötétjében…

Jónás-módszer

A huszadik század közepe óta ismert az Eugen Jonas által kidolgozott holdfázis-elmélet. Abból indul ki, hogy a szervezetben a Hold uralma alá tartozik a gyomor, az anyaméh, az emlők, a test folyadékháztartása, az agyállomány, a likvor (agyvíz), nőknél a jobb, férfiaknál a bal szem. A Hold befolyásolja a sejtek gyarapodását, a test növekedését, s általában minden periodikus működést. A Hold huszonnyolc napos ritmusát követi a női menzesz ciklusa is. Fontos szerepe van a fogamzásban is. Napjainkra a gyakorlat bebizonyította, hogy a fogamzások nagy része valóban akkor következik be, amikor aktuálisan a Hold és a Nap távolsága, valamint egymáshoz való viszonya azonos a női radix Nap-Hold fázisával. Ennek segítségével meghatározható nemcsak a fogamzás legvalószínűbb időpontja, hanem a leendő gyermek neme, alaposabb vizsgálat esetén a szülés kimenetele, az utód életesélyei is – írja le egy szakértő a metódus lényegét.


Felkészülés minden téren

Az is vitathatatlan, hogy azoknak a pároknak (tehát a leendő apáknak is!), akik gyermeket szeretnének, fel kell készülniük testileg-lelkileg a fogantatásra. Akármilyen is a módszer, az mindenképp hasznos a baba szempontjából, ha áttekintjük életmódunkat. Hagyjuk el a dohányzást, az alkoholt (a drogról nem is beszélve), mindketten táplálkozzanak vitamindúsan, kiegyensúlyozottan, uralják testsúlyukat (a kórosan alacsony testsúly sem jó!) Mozogjanak rendszeresen! Nem árt egy általános szűrővizsgálat, és törődjünk a fokozott folsav-bevitellel!
Ügyeljünk a fejlődő magzatra potenciálisan veszélyes gyógyszerek szedésére. A káros anyagok hónapokig az anya szervezetében maradnak, így mindenképpen szükséges jóval a tervezett fogantatás előtt tudatosan felhagyni ezekkel a káros szokásokkal.

 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja