SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A toxémiáról

Nováky Rita [cikkei] - 2004-06-17
Végig az egyszerűség kedvéért toxémiáról fogok írni, de a mai elnevezései az EPH gestosis vagy a PE (praeclampsia) Ezzel találkozhat a kismama a zárójelentésen vagy szakkönyvekben is.
A toxémiáról

Mi is az a toxémia?

Csak az emberi fajra jellemző, a terhességben előforduló magas vérnyomás, melyhez fehérjevizelés, ödéma és egyéb elváltozások kapcsolódhatnak. Pl. szív és érrendszeri -, központi idegrendszeri zavarok. A szülés után az anyai tünetek jellemzően megszűnnek.
 

Mi okozza a toxémiát?

Az oka még nem ismert, de a kialakulásában szerepet játszanak az immunológiai okok, pl. ugyanannak a nőnek nem minden terhességében alakul ki toxémia, vagy a nő második férjétől viselt várandóssága alatt nem alakul ki. Elképzelhető, hogy a bizonyos gének is örökítik a hajlandóságot, van, hogy a kismama anyjánál is felismerték a toxémiát.

Hormonális és anyagcsere problémákat is tudnak a kutatók a hátterében, de régebben úgy gondolták, hogy az anya vérében bizonyos mérgező anyagok halmozódnak fel = toxinok, és ezek hatására emelkedik meg a vérnyomás.
 

Kiket veszélyeztet a toxémia?

  • akik már tudnak a magas vérnyomásukról, terhesség előtt is már kezelés alatt álltak,
  • vesebetegségük van, vagy előzményükben ez szerep
  • a kismamának családjában már előfordult toxémia
  • akiknek ikerterhességük van
  • cukorbetegek


A toxémia szülészeti besorolásai:

  • Késői toxémia
  • Átmeneti terhességi hipertónia
  • Rárakódásos hipertónia 


A toxémia szűrővizsgálatai

Minden alkalommal a szülésznő, a terhesség korai idejétől fogva minden találkozáskor vérnyomást, testsúlyt mér és vizeletvizsgálatot végez. Trimeszterenként kiegészítő laborvizsgálatot végeznek. Ha a kismama az előző terhességében toxémiás volt vagy valamelyik tünete felhívja a figyelmét a toxémia lehetőségére, akkor fokozottan figyelnek a laboreredményekre, májfunkciós, vesefunkciós, vérképvizsgálatokat végeznek. Szemészeti, neurológiai, EKG és ultrahangos vizsgálatokat, rendelnek el. Ennek gyakoriságát, szoros megfigyelését a szülészorvos végzi.


A toxémia kezelése

Enyhe esetben - a szülészorvos megítélése szerint - ágynyugalom és szoros megfigyelés.
Ha a tünetek erősödnek: azonnali kórházi bent fekvést igényel. Ágynyugalom, vérnyomáscsökkentők és a kismama és magzatának szoros megfigyelése szükséges. Stresszmentes környezet.


Toxémiás diéta

A szülészorvos javaslatára érdemes felkeresni egy dietetikust, hogy a diétát segítsen felállítani. Mindenképpen sószegény, fehérjében, vitaminokban gazdag étrendet kell követni. Általában a folyadékbevitelt nem indokolt korlátozni.


Toxémia és szülés

A toxémia súlyosságától függően az orvos állapítja meg a szülés idejét és módját. Ha az anyai állapot úgy kívánja, illetve ezzel összefüggésben magzati veszély fennáll, a terhesség befejezését kezdeményezik.

a korábban meglévő magas vérnyomás a terhességgel kapcsolatos toxémiábal súlyosbodik. - a terhesség harmadik harmadában illetve a szülés alatt emelkedik meg a vérnyomás, esetleg a szülés utáni 1-2 napban alakul ki, de a szülés után 10 nappal rendeződik - a terhesség 20 hete után jelentkezik a magas vérnyomás, fehérjevizelés tapasztalható, az ödéma nem feltétlen jellemzője a betegségnek, de a hirtelen kialakuló, gyorsan elterjedő ödéma kiegészíti a kórképet. Központi idegrendszeri zavarokat okozhat, ezek a legsúlyosabb szövődmények közé tartoznak. A laboreredményekben is kimutathatók a betegség következményei.Krónikus hipertónia - a magas vérnyomás már a terhesség előtt is ismert volt, illetve a terhesség 20 hete előtt fedezték fel.

Fotó: OpenStax / Wikimedia

Nováky Rita


Nováky Rita
Szülésznő

Munkahelyem: a Kútvölgyi Kórház szülészete

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szuleszno.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja