SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A jódhiány veszélyei

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2008-10-14
A pajzsmirigyhormonok képződéséhez jódra van szükség. A szervezetbe bejutott jód a pajzsmirigyben tárolódik, és a szükségletnek megfelelően használódik fel a pajzsmirigyhormonok képződéséhez.
A jódhiány veszélyei

A pajzsmirigyhormonoknak fontos szabályozó szerepük van szervezetünk működésében. Részt vesznek az anyagcsere-folyamatok szabályozásában, a bioenergiafolyamatok szervezésében, szükségesek a normális növekedéshez, a testi és szellemi fejlődéshez, a reprodukcióhoz, szerepet játszanak a hőszabályozásban, a vérképzésben, az ideg-izom működésében. Különösen fontos ez a kérdés a fogantatás előtt, terhességben és szoptatás alatt.

jodhiany
Jódhiány esetén golyva (stúma) alakulhat ki (jódtérkép)

Miért és hogyan?

A jódhiányt a pajzsmirigy úgy próbálja kompenzálni, hogy a hormonképződés felgyorsul, ugyanis a szervezet jódszükségletét csak fokozott működéssel tudja fedezni. A megnövekedett feladat viszont a mirigyállomány megnövekedését eredményezi.

A jódhiány népbetegség. A WHO adatai szerint a világon 900-1000 millió embernek van jódhiánya, és több, mint 10 millió gyermeknél okozott a jódhiány szellemi károsodást. Ugyanis a gyermekeknél különösen fontos a megfelelő mennyiségű jód, sőt már a terhesség alatt gondoskodni kell a megfelelő jódbevitelről. Hiszen a magzat pajzsmirigye már a harmadik hónapra kialakul és hormont termel. Ehhez jódra van szüksége. Terhességi jódhiány esetén nő a vetélés, koraszülés kockázata, sőt jódhiányban károsodhat a magzat központi idegrendszere. (Szoptatás alatt az anyatej jódtartalma az anya jódellátottságától függ.) A jódhiány a csecsemő testi és szellemi fejlődését veszélyezteti. A legutóbbi nemzetközi adatok azt mutatták, hogy a jódhiányos anyák gyermekeinek intelligencia kvóciense 20-30% alacsonyabb lesz, mint azoké, akik a terhesség és a szoptatás idején is megfelelő mennyiség jódhoz jutottak hozzá.

Jódszükséglet a különböző életkorokban:

Életkor (év) napi szükséglet (mikrogramm)
0-1            40-60
2-3        70
4-6     90
7-10   120
11 év felett 150
Terhesség alatt 175 -300
Szoptatás alatt  

Fontos tudni, hogy a pajzsmirigy hormonjainak szintje eltérő a terhesség egy-egy periódusában, ezért ún. "Trimeszter specifikus" normál értékek kellenek. A terhesség első 3 hónapjában ugyanis élettani túlműködés figyelhető meg az anya vérében. A szülése előtt 3 hónappal viszont csökkentebb pajzsmirigyműködésre utaló laboratóriumi adatokat kaphatunk.

Honnan, hogyan jutunk jódhoz?

Víz, étel, levegő. Magyarország egy jódsivatag. Az itt termesztett növények és a velük táplált állatokból készült termékek is jódszegények. A táplálékból tehát nem jutunk elegendő jódhoz. A 40-es években hozták forgalomba a jódozott sót. Sokáig úgy tűnt, megoldották a jódhiányt. Azzal is szembesültek, hogy a jódozott só sok embernél allergiás tüneteket, jódérzékenységet váltott ki. Vannak jódtabletták is, ennek szedésével előfordulhat túladagolás, ami ugyancsak veszélyes. Napjainkban gondot jelent, hogy jóllehet az ivóvíz jódtartalma megfelelő, de a klórozott vízből a szervezet lényegesen kevesebbet tud hasznosítani, ezért jódhiány alakulhat ki! Ha módunkban áll ne igyunk csapvizet!

Ennél is sokkal jobb a természetes jód. Ilyen a tengervizekben előforduló jód is. (A jódhiánytól szenvedőknek például régen ajánlották a tengeri levegőn való tartózkodást, a sós, párás levegőt belélegezve is bejut a szervezetbe némi természetes jód.) Tengeri hínár: a jód fehérjéhez kötve fordul elő benne, amiből a szervezet a szükségleteinek megfelelően szabadítja fel, így a veszélyes túladagolástól, jódérzékenységtől nem kell tartani.

A szerves jód bevitelének másik formája a jódot tartalmazó pajzsmirigyhormon.

A jód túladagolás veszélyeiről ritkábban szólnak. A túlzott jódbevitel a pajzsmirigy gyulladásos betegségeit válthatja ki az arra örökletes okok miatt hajlamosakban. Mielőtt a jódozás kérdéséről döntenének kockázat felmérést kell végezni. Amennyiben a családban pajzsmirigybetegség fordult elő, akkor előzőleg konzultálni érdemes endokrinológus szakorvossal. A jódpótlás kérdését már a fogantatás esetén fel kell mérni és megfelelő pótlással megelőzni!

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja