SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hagyjuk-e életben a magzatot, vagy öljük meg? - 2. rész

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2010-06-16
A cikk első részében megismerhettük egy várandós kismama esetét, aki súlyos (életveszélyes) betegséggel szemben áll, és a kérdéssel: vállalja-e a babát azzal a lehetőséggel, hogy ő maga nem éli túl a szülést?
Hagyjuk-e életben a magzatot, vagy öljük meg? - 2. rész

A tanteremben olyan feszültség volt, hogy amikor valaki tüsszentett, szinte mindenki összerezzent. Ekkor megpróbáltuk újra átnézni a beteg kórlapját, laboratóriumi adatait, de minden az előző feltevést igazolta. Elveszni látszott a remény, hogy segíthessünk!  Többen elodázni szerették volna a döntést, de a szülész kolléga joggal mondta: „és akkor 1 hónappal később okosabbak leszünk”!  Éreztem, hogy valami titok még van, ami miatt - napjaink divatos kifejezéssel élve – „a történet nem kerek…!” Azt tanácsoltam, hogy csináljunk ún. tiszta lapot („tabula rasá”-t) és kezdjük elölről a „nyomozást”. Ez nem mindenkinek tetszett, hiszen az idő már előrehaladt, ezért többen már el is hagyták a tantermet.

A kikérdezés és a kórlap átnézése során kiderültek a következők:

  • A beteg családjában több autoimmun pajzsmirigybeteg van.
  • A beteg pajzsmirigyének mindkét lebenye jelentősen megnagyobbodott.
  • A szeme könnyezett, úgy érezte, mintha homokszemcse lenne benne.
  • Az ultrahang vizsgálat nem adott újabb információt.
  • A hormonértékek valóban pajzsmirigy túlműködés mellett szóltak.
  • Az antitestek pozitívak voltak (anti-TPO, TSH-receptor elleni antitestek).

Mindezek alapján nem volt kétséges a diagnózis. Bennem a következő motoszkált és meg is kérdeztem:

  1. Valóban, biztosan minden nap beszedte a Propycilt. A válasz meggyőző és egyértelmű igen volt. Az ún. álrezisztenciának egyik oka ugyanis, hogy a beteg elfelejti bevenni a gyógyszerét
  2. Volt-e hasmenése? Ez azért fontos, mert ebben az esetben a gyógyszer nem, vagy nem jól szívódik fel. Nem volt!

Ekkor jött a „megvilágosodás”. A Basedow kór normális körülmények között általában a terhesség alatt javulni szokott, akkor ebben az esetben miért nem történt így? Ismert, hogy az egészséges terheseknek szükségük van jódra, és ez gyakran megtalálható a magzatvédő vitaminokban. A baj csak az, hogy autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedő nem szedhet, mert gyulladást válthat ki, ill. felfüggeszti a Propycil hatását.

Itt célszerű újra kitérni a jód szerepére: napjainkban világméretű programnak köszönhetően a jódhiány lényegesen visszaszorult. A jód hiányában kevés pajzsmirigyhormon képződik, amely miatt fokozott a TSH termelése. A TSH pedig fokozza a pajzsmirigy működését, osztódásra stimulálja a sejteket, s ez a folyamat golyvaképződéshez vezet. Ebből az következne, hogy a jódozással (a só jódozásával és jód tabletta bevitelével) minden megoldható lenne.
 
Sajnos a helyzet nem ilyen egyszerű. Kiderült, hogy azokban az afrikai országokban, ahol a jódozást kiterjedten alkalmazták gyakorlatilag eltűnt a kreténizmus és csökkent a göbös megbetegedések száma, de ugyanakkor más természetű (autoimmun eredetű) betegségeké viszont emelkedett. Fontos azt megjegyezni, hogy egészséges egyénekben, terhesekben a jódpótlás alapvető (miként erről korábban ismételten írtam), de az anorganikus jód bevitele (főleg túlzott formában!) káros lehet, ha a mama autoimmun betegségben szenved. Tehát nem szabad azt hinni, hogy a jód ártalmatlan, az esetek egy részében szedése a fenti gondokat okozhatja.
Ettől kezdve már úgy tűnt, hogy egyenesben vagyunk. Nyilvánvaló volt, hogy a 150
µg  jódot tartalmazó magzatvédő vitamint olyanra kellett cserélni, amelyben nincs. A dolog azonban még nem volt ennyiben elintézve. A kemény kérdés ezután jött: vállalom-e az esetleges szövődményekért a jogi konzekvenciákat?” Miután a probléma számomra egyértelműnek bizonyult, vállaltam és aláírtam.
 
A történet befejezése az, hogy a kezelés hatására a beteg állapota fokozatosan javult és a baba időre megszületett! Érdemes volt!
 
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja