SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ultrahangvizsgálatok a várandósság során

4D Ultrahang Diagnosztikai Centrum orvosai [cikkei] - 2010-10-05
Az ultrahangvizsgálatok szülészeti-nőgyógyászati gyakorlatba történő bevezetése óta a technika robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, ennek köszönhetően a vizsgálatot végző szakemberek az esetek többségében képesek idejekorán kiszűrni a kóros eltéréseket, illetve az arra utaló "finom" jeleket. Hangsúlyozni kell azonban, hogy nincs olyan rendellenesség, amelyre azt lehet mondani, hogy ultrahangvizsgálattal 100 százalékosan kimutatható a terhesség idején.
Ultrahangvizsgálatok a várandósság során

Sokan tartanak attól, hogy az ultrahang ártalmas, mert például felforralhatja a magzatvizet. A szülészeti-nőgyógyászati vizsgálatoknál teljesen más frekvenciát használnak az ultrahangkészülékkel, mint például egy vesekőzúzásnál. Az ultrahangszűrés teljesen ártalmatlan az anyára és a babára nézve. 


A várandósság alatt a következő ultrahangvizsgálatok elvégzését javasoljuk:
 
"Nulladik" ultrahang-szűrővizsgálat
Valójában a legelső ultrahang-vizsgálat, amely a terhesség megállapítására szolgál. Csupán abban az esetben lehetünk biztosak, hogy valóban várandósak vagyunk, ha az elvégzett ultrahangvizsgálat azt igazolja.
Általában az utolsó menstruáció első napjától számított 5 hetes terhesség már észlelhető az ultrahangvizsgálat során. Ekkor a méh üregén belül petezsák(ok) látható, majd az 5. hét végére láthatóvá válik a szikhólyag és az embriócsomó. Szívműködést a 6. hét elejétől lehet kimutatni. Ezt az ultrahangvizsgálatot általában hüvelyi vizsgálófejjel végezzük.
 
I. ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek, kóros állapotok felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása. Ilyenkor mérjük a nyaki redő vastagságát, illetve módunkban áll vizsgálni egyéb fontos ultrahang-markereket is (Ductus venosus áramlás, orrcsont, csípőszög, stb.) .
A vizsgálat javasolt időpontja 11-13. hét
Ezt az ultrahangvizsgálatot hüvelyi vagy hasi vizsgálófejjel végezzük. 
 
II. ultrahang-szűrővizsgálat
Ez a vizsgálat az ún. "genetikai ultrahangvizsgálat". A szűrővizsgálat célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességre gyanús jelek, kóros állapotok, kóros lepénytapadás felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása. Ebben a korban, ideális esetben már megállapítható a magzat neme. 
A vizsgálat javasolt időpontja 18-19. hét
Ezt az ultrahangvizsgálatot hasi vizsgálófejjel végezzük.
 
III. ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat méreteinek, fejlődési ütemének, helyzetének, a méhlepény érettségének és a magzatvíz mennyiségének a vizsgálata, valamint a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek szűrése. 
A vizsgálat javasolt időpontja 28-31. hét
Ezt az ultrahangvizsgálatot hasi vizsgálófejjel végezzük.
 
IV. ultrahang-szűrővizsgálat
A szűrővizsgálat célja a magzat méreteinek (becsült súly), elhelyezkedésének, a magzatvíz mennyiségének, valamint a méhlepény állapotának és elhelyezkedésének, esetleg az előző császármetszés hegvastagságának vizsgálata.
A vizsgálat javasolt időpontja 36-38. hét
Ezt az ultrahangvizsgálatot hasi vizsgálófejjel végezzük.
 
Egyéb ultrahangvizsgálatok:
A terhesség során valamennyi szűrővizsgálaton túl a panaszok, a klinikai tünetek, az egyéb terhességi vizsgálatok alapján indokolt, valamint a szűrővizsgálatok során kiemelt esetek további ultrahangvizsgálata javasolt. 
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja