SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megenni a méhlepényt - Új trend?

Novák Julianna [cikkei] - 2011-09-20
Növekvő figyelem övezi a szülés után a méhlepény megevésével kapcsolatos híreket, mintha egy új trend lenne kialakulóban. Bár úgy tűnik, ez a sokak számára meghökkentő eljárás nem való mindenkinek, mégis egyre több nő viszi haza a szülés után a kórházból a méhlepényét, és megeszi azt. Léteznek már profi méhlepény-preparátorok, akik erre a tevékenységre vállalkozást hoztak létre.
Megenni a méhlepényt - Új trend?

Miért lehet jó megenni ezt a különleges belső szervet?

placentaA placenta-evés hívei úgy gondolják, hogy az a részünk, ami egyszer már hozzánk tartozott, a lelkesen szopó babánkkal együtt nagyon jól tud segíteni a tejtermelés fenntartásában és fokozásában, valamint a szülés utáni depresszió elkerülésében. Az anya életerejét növeli, ha elfogyasztja a saját méhlepényét,  persze nem egyszerre, hanem kicsi adagokban. Tudományosan bizonyított tény, hogy a placenta különböző hormonokat tartalmaz, magas a vas és a B12 vitamin-tartalma.

Lehet, hogy nehézségbe ütközik, ha a kórházból valaki szeretné elvinni a saját placentáját. Gyakran biológiai kockázatokra hivatkoznak az egészségügyi intézmények többségében, hiszen a méhlepény veszélyes hulladéknak számít. A nyugati kultúrákban - nálunk is - a köldökzsinór és a méhlepény legtöbbször a kukában szokott landolni, vagy a kozmetikai ipar hasznosítja ezeket az „egészségügyi hulladékokat”.

Vannak olyan kórházak, ahol gond nélkül kiadják a méhlepényt, hiszen ez a testünk része, hozzánk tartozik. Ha valaki szeretné elkérni a méhlepényét, érdemes erre egy kb. 1,5 literes műanyag, jól zárható tárolódobozt magával vinnie a szülőszobára: a méhlepény kb. 700-800g. Mélyhűtőben jól tárolható, amíg eldől, hogy mi lesz a további sorsa.

Sajnos ma még sok kórházban - ha a vajúdás alatt nem is, de - rögtön a szülés után fájáserősítő hormont adnak az anyának injekcióban vagy infúzióban, hogy a méhlepény a lehető leggyorsabban leváljon és megszülessen. Gyógyszerek nélkül is meg lehet szülni a lepényt 5-20 perc alatt. Néha akár egy óra hosszáig, vagy kicsit tovább is eltarthat ez a folyamat, amit nyugodtan ki lehet várni, ha az anya jól érzi magát, és nem lépnek fel nála keringési vagy vérzési problémák. Kérdés, hogy a mesterségesen adagolt oxitocin mennyire változtatja meg a méhlepény későbbi gyógyító hatását.

Míg a legtöbb nőstény emlős ellés után megeszi a saját méhlepényét, addig a civilizált nők körében ez az eljárás sosem volt közkedvelt. A placenta-kapszulásítási szolgáltatás segítségével a nők könnyen le tudják nyelni a saját méhlepényüket pirula formájában - ha undorodnak a nyers hústól -, mégis csak lassan terjed ennek népszerűsége. Sokan még ezt a lehetőséget is nagyon extrémnek tartják. Vajon ez is csak idő kérdése, és a nők majd méhlepényevéssel ünneplik a kórház elhagyását? Vagy a méhlepényevés élvezete továbbra is csak egy szűk kör hóbortja marad?

Egy amerikai kapszulagyártó cég tulajdonosa így számol be a saját tapasztalatáról:
„A szülésem után egy nagyobb darab méhlepényt beledobtam a turmixgépbe, majd vitaminnal, kókusztejjel és banánnal összekeverve bekaptam. A legvadabb érzést adta. Ismerős az az érzés, amikor a zöld lé az üres gyomrodba kerül? Na, ez is határozottan olyan, csak sokkal intenzívebb!”


A méhlepényhez kapcsolódó rituálék a nagyvilágban

Te megennéd a méhlepényt?

1. Te megennéd a méhlepényt?

Csak bejelentkezett felhasználók nézhetik meg az eredményeket!

Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja